Dva tjedna ponosa, sad moramo sačuvati ovu generaciju Vatrenih!

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija vratila se sinoć iz Francuske, u Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman priređen im je sjajan doček, prvenstveno zbog činjenice da je prevladavala hrvatska mladost, hrvatska budućnost, koja je s jednakim osmijehom pozdravila Vatrene, od Luke Modrića do Ivana Strinića, i izbornika Antu Čačića, nogometnog stručnjaka koji posljednjih sati izdržava teške kritike, pa i medijski linč. Za kritike, s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša kao izbornik, on mora biti odgovoran, medijski linč nije zaslužio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrabra presica

Dojam ostaje, a on je takav da je zapravo doček Vatrenima iznenadio sve, kako one koji podržavaju hrvatsku nogometnu reprezentaciju, aktualnog izbornika, tako i one koji su sve to htjeli rušiti, ne birajući sredstva, što smo vidjeli i u St. Etienneu prije nekoliko dana na utakmici Hrvatska – Češka. Ako je netko i dvojio poslije dočeka Vatrenima dvojbe nema, Hrvati su ponosni na svoju nogometnu reprezentaciju i na dva bajkovita dana u Francuskoj.

Nakon dočeka u zračnoj luci polako se stišavaju izravni zahtjevi za ostavkom izbornika Ante Čačića koji je održao u Deauvilleu vrlo hrabru press konferenciju za tisak. Naime, uoči povratka u domovinu izbornik je rekao jednu istinu na koju mnogi nisu previše obraćali pažnju poslije dramatičnog i nesretnog poraza od Portugala. Čak su i pojedini novinari priznali, suočeni s Antinim suzama, da su argumenti izbornika na mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačićeva presica: Mi smo pobijedili huligane, ni Orepići ni Ostojići, ni vi mediji koji ste im dobrim dijelom davali opravdanje!

Prisjetimo se, kad je to hrvatska nogometna reprezentacija odigrala u kontinuitetu na velikim natjecanjima četiri jako dobre utakmice kao što je to bilo na Euru 2016? Nije to bilo čak ni davne 1998. godine na SP-u, također u Francuskoj. Nakon prve dvije pobjede, prisjetimo se poraza od Argentine u 3. kolu grupne faze.

Nisu sve kritike rušilačke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, izbornik je u pravu, no, isto tako u pravu su oni koji konstruktivnom, dobronamjernom, kritikom žele potaknuti izbornika i Vatrene na dodatni angažman kako bi u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje počinju već za dva mjeseca, odigrali na francuskoj razini te izborili plasman na SP.  Takvi, naravno, ne žele rušiti, oni, kao i Vatreni, žele bolju Hrvatsku već danas, nema vremena za čekanje, bez obzira na perspektivu koju ima hrvatska nogometna reprezentacija. S obzirom na potencijal Hrvatska ima imperativ izboriti SP u Rusiji, kada će i stvarno doći do rastanka s generacijom koju nazivamo i Modrićevom generacijom.

Za dužinu devine dlake

Ukoliko kapetan Darijo Srna, ostaje, ukoliko ostaje izbornik Čačić, ostali igrači, ukoliko vjerni, kao i dosad, ostanu navijači, Hrvatska ima šansu, pa i obvezu, napraviti na SP-u taj dugoočekivani korak naprijed, što bi na Svjetskom nogometnom prvenstvu bilo najmanje četvrtfinale, pothvat do kojeg je Hrvatsku na Euru dijelilo možda tri minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se zapravo rasplinulo onog časa kada je Island, sekundu prije kraja, zabio pobjednički pogodak Austriji te Vatrene pogurao prema Portugalu. U polufinalu ovakva Hrvatska, figurativno rečeno, ‘zgazila’ bi ovakav Portugal. S obzirom na utakmicu sa Španjolskom, s obzirom na emotivno pražnjenje poslije te utakmice, dvoboj s Portugalom u osmini finala došao je prerano.

Kako dalje?

Nadogradnjom. Hrvatska je puno puta kretala iz početka i uvijek negdje na tom početku izgubila nekoliko kilometara, s kojima bi već stigli na cilj.  Naravno, ako zadržimo u kvalifikacijama razinu nogometne igre kakvu su Vatreni pokazali na Europskom prvenstvu. Uz “francusku” igru Rusija je odmah tu, preko puta, već u Sloveniji. Jedan dio kritika treba shvatiti ozbiljno, drugi, rušilački, ignorirati.

Ćiro se obrušio na Čačića: Ti si odličan trener, ti si jedan čestiti čovjek i veliki patriota i nogometni trener, ali nisi izbornik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćiro? Naime, legendarni Ćiro Blažević nahvalio je Antu Čačića, nazvao ga poštenim čovjekom, patriotom, onda se doslovce obrušio na njega tvrdnjom da je on sve, samo ne izbornik. Tko je onda Čačić ako ne izbornik? No, to je Ćiro. Ne postoji hrvatski izbornik, od Mirka Jozića do Ante Čačića, u zadnjih 16 godina koje on nije “popljuvao”, osim, naravno, sebe.

Nažalost, dva tjedna prošla su jako brzo, prebrzo, no, to život, ništa osim života nije vječno, pa čak i onda kada prekratko traje. Ako smo bili zadovoljni, sretni, ponosni, trajalo je dovoljno dugo. Malo je teško, pa i bolno, pratiti utakmice Eura bez Hrvatske, međutim, brzo se privikavamo.  Nema izbora.

Ponos

Naši Vatreni jamac su da će se Francuska ponoviti vrlo brzo, i da će trajati duže, pa i onoliko dugo koliko bismo to sami htjeli Možda ćemo s vremenom zaboraviti neke detalje, neke pojedinosti vrućeg “francuskog ljeta”, no, pobjedu protiv aktualnih europskih prvaka Hrvatska nikad neće zaboraviti. U jednom kratkom trenutku proživjeli smo, kao narod, u potpunosti jedan sretan dan.  I zbog toga smo također, ponosni. Kad se svjetla reflektora ugase oni su i dalje naši Vatreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.