Europa će večeras dobiti novog nogometnog prvaka

epa09262928 A bronze statue on display outside the Parken Stadium in Copenhagen, Denmark, 11 June 2021. Denmark will face Finland in their UEFA EURO 2020 group B preliminary round soccer match on 12 June 2021. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Finalnom utakmicom Italije i Engleske u Londonu na Wembleyu večeras završava Europsko nogometno prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Englezi nikada nisu bili europski prvaci, a Talijani, koji su u seriji od 33 utakmice bez poraza, tu su titulu osvojili jedanput, daleke 1968.

– Moj tim je zabavan i pruža zabavu za sve koji vole nogomet, ali igramo i konkretno i sadržajno. Bilo je nekoliko teških utakmica, ništa nije bilo lako, rekao je talijanski izbornik Roberto Mancini te naglasio da ne planira mijenjati taktiku protiv fizički jake Engleske, unatoč tome što su se Talijani mučili nametnuti taj stil protiv Španjolske.

– Oduvijek smo igrali na ovaj način. Čak i protiv Španjolske željeli smo igrati tako, ali oni su dobro odradili posao jer su nas oni ograničili, držali su loptu bolje od nas. Ponekad pobjeđuje manji i niži, nadamo se da će nam se i ovaj put to dogoditi, dodao je Mancini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svjetskom ili europskom prvenstvu Englezi su s Talijanima igrali četiri puta i upisali četiri poraza. Ovog puta Engleska će imati prednost domaćeg terena i ogromnu podršku navijača. Na tribinama će se nalaziti oko 65.000 ljudi, a Italiju će podržavati oko deset tisuća navijača, većinom Talijana koji žive u Engleskoj i Irskoj. Iz Italije ih zbog strogih epidemioloških mjera smije doći samo tisuću.

Engleski izbornik Gareth Southgate rekao je da je najvažnije da engleski nogometaši u finalu ne podlegnu emocijama i euforiji.

– U pozadini svog uma uvijek morate imati malo vizije o tome kako biste voljeli vidjeti kraj i to odigrati. Ali stvarnost je da se morate usredotočiti na procese i usredotočiti se na izvedbu i to je ono što smo radili s ovom ekipom. Ako počnete razmišljati o kraju, vjerojatno idete u pogrešnom smjeru. Poštujemo protivnika, talijanski igrači su fantastični, imaju dobar taktički plan, imaju iskusnog trenera i u nevjerojatnoj su seriji. No, mi imamo svoje adute, rekao je Southgate, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.