Europska bajka se nastavlja: Dinamo protiv Rosenborga do grupne faze Lige prvaka

Budimpešta, 13.08.2019 - Uzvratna utakmica 3. kola kvalifikacija za nogometnu Ligu prvaka Ferencvaros - Dinamo. Na fotografiji slavlje. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Nogometaši zagrebačkog Dinama po sedmi put izborili su plasman u Ligu prvaka nakon što su u uzvratu posljednjeg kola kvalifikacija odigrali 1-1 kod norveškog prvaka Rosenborga i prošli zahvaljujući pobjedi od 2-0 iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norvežani su poveli već u 11. minuti golom Davida Akintole, a izjednačio je prekrasnim udarcem Amer Gojak u 71. minuti.

Dinamo je opasno živio na sjeveru Norveške, odigrali su katastrofalno prvo poluvrijeme i kada se očekivala prava drama spas je došao briljantnom potezu i golu Amera Gojaka 19 minuta prije kraja. Rosenborg se potvrdio kao težak protivnik, odlično su odigrali prvi dio, ali su u drugom pali i fizički i psihički, što je hrvatski prvak iskoristio i ostvario plasman u Ligu prvaka.

Zanimljivo, Dinamo na gostovanjima u kvalifikacijama za europske kupove nije izgubio već osam godina, odnosno od gostovanja kod Malmoa. Čak 23 utakmice “Modri” nisu pognute glave napustili gostujući travnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je tako sedmi put u povijesti izborio nastup u natjecanju po skupinama Lige prvaka. U dosadašnjih šest nastupa niti jednom nije prošao dalje, a u 36 odigranih utakmica ostvario je četiri pobjede, pet remija i 27 poraza uz 22-82 razliku pogodaka.

Prvu veliku priliku imao je Rosenborg u 9. minuti kada je nakon kornera Livaković uspio minimalno skrenuti, ali dovoljno da Reginiussen u naletu ne pospremi glavom u praznu mrežu s dva metra. No, samo dvije minute kasnije Rosenborg je ipak poveo, opet iz gužve u petercu. Ubačaj Adegbenra s lijeve strane dočekao je Jensen, čiji udarac s tri metra Livaković brani, no na odbijenu loptu prvi je naletio Nigerijac Akintola i pogodio praznu mrežu. U 31. minuti Livaković brani udarac Adegbenra, a nigerijski napadač je imao priliku i pet minuta kasnije kada je njegov volej također ukrotio Livaković. U 39. minuti Dinamo je uputio prvi udarac u okvir vrata nakon solo-akcije Petkovića i proigravanja Mora čiji udarac s 18 metara kroti vratar Hansen. U 44. minuti Dinamo je imao sreće nakon što je Hedenstad iz slobodnog udarca s 20-tak metara zatresao vratnicu, pa se na odmor nakon vrlo lošeg izdanja hrvatskog prvaka u prvom dijelu otišlo s minimalnom prednošću Norvežana.

Drugo poluvrijeme započelo je obostrano oprezno, a u 67. minuti Petković je skoro iskoristio kratku loptu domaćih braniča, a kada je lopta došla do novoušloga Gojaka, prošao je vratara, ali je reagirao brzopleto i njegov udarac je završio samo u bloku. No, u 71. minuti Amer Gojak se iskupio golom za izjednačenje. Gojak je oduzeo loptu i iskosa s 25 metara lijevom nogom pogodio same rašlje norveških vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 78. minuti Adenbero priprema šansu za Soderlunga, čiji udarac s desetak metara odlazi pored vratnice, a u 81. minuti udarac Oršića se odbio od braniča i skoro matirao Hansena.

Ždrijeb skupina je u četvrtak u 18.00 sati u Grimaldi Forumu u Monacu, a Dinamo je već samim plasmanom u LP osigurao oko 25 milijuna eura.

ROSENBORG – DINAMO 1-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred 19.000 gledatelja na stadionu Lerkendal sudio je Hategan iz Rumunjske.

Strijelci: 1-0 Akintola (11), 1-1 Gojak (71)

ROSENBORG: Hansen – Hedenstad (Ceide, 84), Reginiussen, Hovland, Meling – Jensen, Lundemo (Trondsen, 73), Konradsen – Akintola (de Lanlay, 74), Soderlung, Adebenro

DINAMO: Livaković – Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac – Moro – Hajrović (Gojak, 66), Ademi, Olmo (Gavranović, 90+1), Oršić (Atiemwen, 81) – Petković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.