Europska liga: Dinamo osigurao prolaz, sada lovi prvo mjesto

Foto: fah

Nakon četiri kola po skupinama Europske lige sedam klubova je osiguralo nastavak natjecanja i ‘europsko proljeće, a među njima je prvi put nakon 1970. godine i zagrebački Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak puta prema finalu Europske lige, koje će se ove godine igrati na Olimpijskom stadionu u Bakuu, osigurali su RB Salzburg, Bayer Leverkusen, Zurich, Arsenal, Eintracht, Lazio, Chelsea, te Dinamo.

RB Salzburg, Eintracht, Chelsea i Dinamo su u prva četiri kola osvojili maksimalnih 12 bodova, Arsenal je osigurao prolaz sa 10 bodova, dok su Bayer Leverkusen i Zurich osigurali ‘proljeće i sa devet bodova.

Hrvatskom prvaku u posljednja dva kola predstoji borba za prvo mjesto u skupini koje bi osiguralo povlašten status u ždrijebu i nešto slabijeg suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo trenutačno ima 12 bodova, pet više od Fenerbahčea, dok Spartak na trećem mjestu ima tri boda i ne može ugroziti ‘modre’. Anderlecht je posljednji s jednim bodom.

Mnogo toga će biti jasnije u idućem kolu, 29. studenog kada će Dinamo gostovati u Istanbulu. Pobjeda ili bod protiv Fenera osigurali bi odabranicima Nenada Bjelice prvo mjesto. U slučaju poraza Fener bi se približio na dva boda minusa i odluka bi pala u zadnjem kolu kada će Dinamo na Maksimiru dočekati Anderlecht, dok Turci gostuju kod Spartaka iz Trnave koji se još nada drugom mjestu.

U slučaju da Dinamo i Fener završe natjecanje s identičnim brojem bodova odlučivat će njihovi međusobni susreti. Prvi kriterij su bodovi osvojeni u međusobnim susretima, a drugi kriterij je razlika pogodaka u međusobnim ogledima. Dinamo je u velikoj prednosti jer je u prvom susretu u Zagrebu slavio sa 4-1 i ne smije u Istanbulu izgubiti s više od tri razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziciju nositelja u ždrijebu imat će 12 pobjednik skupina Europske lige, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz Lige prvaka.

Ždrijeb parova 16-ine finala je 17. prosinca, a prva utakmica igrat će se 14. veljače. Uzvrati su na programu tjedan dana kasnije. Ako Dinamo osvoji prvo mjesto, uzvrat bi se igra na stadionu Maksimir.

Utakmice osmine finala na rasporedu su 7. i 14. ožujka, četvrtfinale se igra 11. i 18. travnja, polufinale je 2. i 9. svibnja, a finale je 29. svibnja u Bakuu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.