FIFA i UEFA nakon brojnih pritisaka konačno izbacile Rusiju iz svih natjecanja

fifa
Foto: fah

Ruska nogometna reprezentacija izbačena je iz doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2022., u ponedjeljak je objavila FIFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA je suspenziju objavila u zajedničkom priopćenju s UEFA-om.

Tako su Rusi diskvalificirani iz doigravanja za mundijal u Kataru, u kojem bi bili domaćini Poljskoj krajem ožujka.

> FIFA zabranila utakmice u Rusiji, ali Zbornaja može igrati na neutralnom terenu bez himne i zastave

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Poljska kritizira FIFA-u: Nisu zabranili Rusima sudjelovanje, već ga samo ograničili

Ruska ženska selekcija neće moći igrati na EURU u Engleskoj u srpnju, a iz Europske lige je isključen moskovski Spartak, posljednji preostali ruski klub u europskim kupovima. Njemački RB Leipzig se tako bez borbe plasirao u četvrtfinale Europske lige.

UEFA je trenutačno prekinula svoje partnerstvo s ruskim divom Gazpromom, jednim od glavnih sponzora od 2012. Ugovor je prema specijaliziranim medijima procijenjen na 40 milijuna eura godišnje, a pokrivao je Ligu prvaka, međunarodna natjecanja u organizaciji UEFA-e kao i EURO 2024. koji će se održati u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobuna reprezentacija

Podsjetimo, Poljska, Švedska i Češka već su najavile da sljedećeg mjeseca neće igrati dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo s Rusima, a predsjednik Francuskog nogometnog sveza (FFF) Noel Le Graet poručio je da bi Rusiju trebalo isključiti s World Cupa.

“Sve reprezentacije trebale bi slijediti naš primjer, pa ćemo vidjeti ima li FIFA hrabrosti dati Rusiji mjesto na Svjetskom prvenstvu. Mislim da nema”, rekao je u subotu poljski vratar Wojciech Szczesny.

Poljski kapetan Robert Lewandowski, zvijezda Bayerna Münchena, na Twitteru je poručio kako “ruski nogometaši i navijači nisu odgovorni”, ali da se “ne možemo pretvarati da se ništa ne događa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.