U FIFA-i počeli gubiti kompas: Ne kažnjavaju Grčku i Srbiju zbog fašističkih transparenata ali pokreću istragu protiv Velšana i Sjevernih Iraca zbog makova

Foto: fah

Disciplinska komisija Međunarodne nogometne federacije (FIFA) pokrenula je istragu protiv nogometnih saveza Walesa i Sjeverne Irske jer su njihovi navijači na tribinama napravili koreografiju s cvijetom maka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velški navijači su koreografiju napravili za vrijeme utakmice protiv Srbije, a Sjeverni Irci za vrijeme ogleda protiv Azerbajdžana.

Potez FIFA-e ogorčio je čelnike oba saveza koji smatraju kako u “Zurichu gube kompas”.

“Prijetim nam kazna jer su naši navijači nosili cvijetove makova, te napravili koreografiju s velikim cvijetom. Ne mogu vam kazati koliko sam razočaran,” kazao je izvršni direktor Velškog nogometnog saveza (FAW) Jonathan Ford. Navijači su nosili cvijet maka kao simbol počasti za stradale u Prvom svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ford je dodao kako je FAW poštovao FIFA-ina pravili i igrači za vrijeme utakmice nisu nosili makove na dresovima kao što su učinili Englezi i Škoti zbog čega je FIFA pokrenula postupak protiv ta dva saveza.

Njegov kolega iz Belfasta poručio je kako će se sjevernoirski savez “žestoko braniti”

Prije dva tjedna FIFA je pokrenula postupak i protiv Engleske i Škotske nakon što su njihovi reprezentativci tijekom utakmice kvalifikacija za SP 2018. godine na dresovima nosili cvijet maka – u spomen na poginule vojnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pokrenuli smo disciplinske postupke zbog toga. Ne možemo komentirati niti nagađati o ishodu postupka,” poručili su iz krovne nogometne organizacije.

FIFA je uoči utakmice, koju su Englezi dobili 3-0, upozorila da bi nošenje maka na majicama imalo političku, vjersku i komercijalnu poruku, što je u suprotnosti s pravilima FIFA-e koja takve simbole izričito zabranjuje.

Engleski i škotski savezi FIFA-inu odluku su nazvali skandaloznom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica između engleske i škotske reprezentacije igrala se 11. studenog kada se u Velikoj Britaniji obilježava Dan sjećanja na sve pale vojnike (Armistice Day).

Na Dan sjećanja ili Dan makova (Poppy Day) obilježava se završetak prvog svjetskog rata, točnije primirje koje je 11. studenog 1918. Njemačka potpisala sa silama Antante i tako okončala neprijateljstva na Zapadnom frontu.

Koliko su zapravo u FIFA-i vjerodostojni i koliko im je stalo do sporta, koliko su na kraju krajeva licemjerni, najbolje pokazuje događaj, koji se nije, nažalost, zbio prvi puta, u Grčkoj, u Pireju, na utakmici između Grčke i Bosne i Hercegovine kada su navijači grčke reprezentacije, pojačani srpskim primitivcima, objesili transparent “Nož, žica, Srebrenica.” Naime, FIFA nije pokrenula nakon takvog fašističkog divljanja proces suspenzije stadiona u Pireju, da ne govorimo o procesu koji bi rezultirao isključenjem Srbije i Grčke iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Podsjetimo također na događaj iz Belfasta, kada su hrvatski navijači transparentom potpore Vukovaru odlučili odati počast žrtvama tog u velikosrpskoj agresiji razorenog grada, i transparent i navijači koji su ga nosili izbačeni su s tribina, bez reakcija, bez protesta Davora Šukera i HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.