(FOTO) Grand Prix Zagreb, judo: Matić i Družeta bez bronci, navijale predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zlatna Sandra Perković

Foto: fah

Drugog dana IJF Judo Grand Prixa Zagreb 2017 nastupilo je osam hrvatskih judoka, do brončanih medalja nisu uspjeli doći Barbara Matić i Dominik Družeta, dok su natjecanje s tribina pratili predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

Subota je donijela puno uzbuđenja na tatamiju za hrvatske navijače na dobro ispunjenim tribinama dvorane 2 Doma sportova. Nastupilo je pet hrvatskih judaša, Stjepo Roko, Dominik Sumpor, Dino Strmotić i Tino Šundov (do 73 kg), koji su svi ispali u 1. kolu, te Dominik Družeta (do 81 kg). U ženskom dijelu natjecanja imali smo tri predstavnice, Anu Kokezu i Andreju Đaković (do 63 kg) i Barbaru Matić (do 70 kg).

Odlične nastupe Dominika Družete nije umanjio niti poraz u četvrtfinalu od Belgijanca Bottieaua, a dobru formu potvrdio je atraktivnim ipponima u repesažu protiv Nijemca Bloechla i Britanca McBatta, koji mu je predao prilikom zahvata gušenjem.

U borbi za broncu 21-godišnji reprezentativac ušao je još jednom agresivno i fokusirano, ali protiv Talijana Esposita (ITA) je nedostajalo iskustva, a u “golden scoreu” i snage kako bi izbjegao wazari kojim je izgubio broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

“Esposito ima neugodan blok kojeg sam teško probijao, a bio je dovoljno aktivan kako mu suci ne bi dali kaznu. Malo je nedostajalo da se broncom zahvalim odličnoj publici na glasnoj podršci. Sve to ide u iskustvo i sad nastavljam s treninzima kako bih bio još bolji”, rekao je optimistično Družeta.

Barbara Matić je krenula u obranu prošlogodišnjeg zlata kao nositeljica te je bila slobodna u 1. kolu. U prvom izlasku na tatami pobijedila je Ruskinju Malcevu te ušla u polufinale, gdje ju je čekala Brazilka Timo. Brazilka je bila nešto brža, iskoristila svoje prilike s dva wazarija prošla u finale.

Matić je u borbi za broncu išla na Šveđanku Bernholm, koju je dva puta pobjeđivala dosad, ali se vidio izostanak treninga te je Šveđanka iskoristila nešto sporije napade Splićanke te wazarijem došla do vrijedne bronce u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako sam ju već pobjeđivala znala sam da će biti neizvjesna borba. Možda sam malo sporija jer nisam u potpunom treningu, ali opet, na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti sam bila u vrhunskoj formi pa nisam prošla 1. kolo”, realistično je Barbara Matić sagledala poraz u borbi za 3. mjesto.

Kokeza je izgubila u prvom nastupu od Britanke Renshall, a Đaković je pobijedila Marokanku Belattar, da bi u četvrtfinalu izgubila od medaljašice Japanke Nabekure, a zatim i u repasažu od Nijemice Reimann.
Uoči finalnog bloka Grand Prix su svečano otvorili Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, član Izvršnog odbora Međunarodne judo federacije Naser Al Tamimi i predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak.

“Iznimno mi je zadovoljstvo otvoriti ovako veliko natjecanje u Hrvatskoj te se još jednom pokazuje vrijednost i napredak juda u Hrvatskoj”, rekla je Grabar-Kitarović, koja je uoči otvaranja podružila s djecom na treningu olimpijskih pobjednika, Iliasa Iliadisa i Marka Huizinge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peto izdanje Grand Prix natjecanja završava u nedjelju 1. listopada, kada na tatami izlazi pet hrvatskih judoka, među kojima vrijedi izdvojiti Ivana Šutalo (+78 kg). Zagrebačkoj publici će se predstaviti i najveća zvijezda juda, Francuz Teddy Riner (+100 kg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.