(FOTO) Kraj velške bajke: Portugal u finalu Europskog prvenstva

Napokon je Portugalu uspjelo nekoga pobijediti na Europskom prvenstvu, nakon pet remija u polufinalu su na krilima vrlo dobrog Cristiana Ronalda svladali iznenađenje Eura reprezentaciju Walesa, koja ipak nije imala dovoljno snage, kvalitete, pa ni sportske sreće za novi podvig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Fah
Foto: Fah

Naime, nogometna reprezentacija Portugala prvi je finalist europskog prvenstva u Francuskoj nakon što je u polufinalnom dvoboju u Lyonu pobijedila Wales 2-0.

Foto: fah
Foto: fah

Portugal je do drugog plasmana u finale europskih prvenstava stigao golovima Cristiana Ronalda (50) i Nanija (53).

Ronaldo je ovim pogotkom dostigao najboljeg strijelac u povijesti europskih prvenstava Michela Platinija. Sada obojica imaju po devet golova i Ronaldu će u finalu loviti jedan pogodak i novi rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronaldo i društvo će u finalu igrati protiv pobjednika sutrašnjeg susreta između Francuske i Njemačke. Finale je 10. srpnja na stadionu Stade France u Saint Denisu.

Bilo je to polufinale s dva posve različita poluvremena. Prvo je bilo vrlo slabo, drugo odlično s dva gola i nizom prilika. Portugalci nisu mijenjali pobjedničku formulu. Ponovo su otvorili utakmicu zatvoreno i bez suviše rizika. Wales je u prvom dijelu bio nešto aktivniji, no niti oni nisu željeli previše riskirati. U prvih 45 minuta Portugal nije uputio niti jedan udarac u okvir suparničkog gola, dok je Wales jednom pucao u okvir portugalskog gola, no Baleov udarac je Rui Patricio lakoćom obranio. Srećom, nakon očajnog prvog poluvremena, nastavak je ponudio odličan nogomet.

Portugal je poveo u 50. minuti. Joao Mario je ubacio nakon kornera, a Cristano Ronaldo sjajno skočio i zabio glavom. Svega tri minute kasnije bilo je 2-0. Ronaldo je pucao, a Nani skrenuo loptu prevarivši velškog vratara. I Ronaldu i Naniju to su bili treći golovi na prvenstvu. Wales je u nastavku susret pokušavao, ali nije uspio probiti portugalski zid, dok je Santosova momčad prijetila iz kontri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal je u svom sedmom nastupu na europskim prvenstvima peti put igrao u polufinalu, a drugi put stigao do finala. U polufinalu je zapeo na EP-u 1984. godine izgubivši od domaćina Francuske nakon produžetaka 2-3. Novo polufinale čekali su 16 godina, do EP-a u Belgiji i Nizozemskoj. I ponovo su ih zaustavili Francuzi i to opet nakon produžetaka (1-2). Na prošlom EP-u u Poljskoj i Ukrajini, Ronaldo i društvo su još jednom izgubili u polufinalu. U susretu igranom u Donjecku Španjolska je slavila boljim izvođenjem jedanaesteraca. Do sada jedini uspjeh u polufinalima EP-a Portugal je imao 2004. na prvenstvu kojeg je organizirao, no u završnom susretu je izgubio od senzacije turnira Grčke.

Portugalci su ovom pobjedom prekinuli niz od šest susreta na europskim prvenstvima bez pobjede, ali i bez poraza u 90 minuta. Pet susreta na ovom prvenstvu, te jedan na posljednjem EP-a u Poljskoj i Ukrajini gdje su ispali od Španjolske u polufinalu nakon jedanaesteraca. U Francuskoj su remizirali u sva tri susreta u skupini (Island 1-1, Austrija 0-0, Mađarska 3-3), Hrvatsku su pobijedili u produžetku, a Poljsku nakon izvođenja jedanaesteraca. Sada su napokon dočekali i pobjedu.

Velšane može utješiti podatak kako su postali prvi debitant koji je na EURO-u stigao do polufinala nakon Švedske kojoj je to uspjelo 1992. godine. No, Wales nije uspio ponoviti uspjeh Njemačke koja je 1972. kao debitant stigla do finala, a potom i do europske krune. Njemačka je prva dva prvenstva sama propustila, na putu do trećeg je zapela na Albaniji, no kada je napokon stigla do završnice u velikom je stilu osvojila krunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Portugala William Carvalho nije nastupio zbog žutih kartona, a zbog ozljede je otpao Pepe, dok su kod Walesa zbog žutih kartona ispali iz sastava Aaron Ramsey i Ben Davies.

PORTUGAL – WALES 2-0

LYON. Stadion Parc Olympique Lyonnais – 58,186 gledatelja; Sudac: Jonas Eriksson (Šve)

Strijelci: 1-0 Ronaldo (50), 2-0 Nani (53)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žuti kartoni: Ronaldo / Allen, Chester, Bale

Crveni kartoni:

PORTUGAL: Rui Patricio – Cedric, Bruno Alves, Jose Fonte, Raphael Guerreiro – Joao Mario, Danilo, Adrien Silva (od 79. Moutinho) – Renato Sanches (od 73. Andre Gomes) – Nani (od 87. Quaresma), Cristiano Ronaldo. Izbornik: Fernando Santos

WALES: Hennesey – Gunter, Chester, Collins (od 66. Williams), Williams, Taylor – Allen, Ledley (od 57. Vokes), King – Robson-Kanu (od 63. Church), Bale. Izbornik: Chris Coleman

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.