(FOTO, VIDEO) Luka Modrić ušao u nogometnu povijest: U istoj godini spojio nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, FIFA-e i France Footballa

Foto: fah

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije postao je prvi nogometaš koji je u istoj godini proglašen najboljim igračem svjetskog prvenstva, te najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA) i France Footballa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je nogometa povijest puna velikana nitko do sada u istoj godini nije osvoji tri najvažnija pojedinačna priznanja. Luka je prvi koji je spojio nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, FIFA-e i France Footballa.

Brazilci Ronaldo i Romario, Francuz Zinedine Zidane i Talijan Fabio Cannavaro osvojili su dvije od tri nagrade u istoj godini, a to nije uspjelo niti Argentincu Lionelu Messiju i Portugalcu Cristianu Ronaldu.

Naravno, kako sve nagrade nisu pokrenute u isto vrijeme to se odnosi na razdoblje od 1991. godine kada je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) prvi put službeno izabrala najboljeg nogometaša godine. Najbolji igrač svjetskog prvenstva službeno se bira od 1982. godine, dok je Zlatna lopta France Footballa prvi put dodijeljena 1956. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve tri nagrade dijele se od 1991. godine, s tim da su od 2010. do 2015. France Football i FIFA zajedno dijelili nagradu. U tom razdoblju održano je sedam svjetskih prvenstava i samo je Luka spojio sve tri ‘kante’.

SP FIFA FRANCE FOOTBALL

2018 MODRIĆ MODRIĆ MODRIĆ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SP FIFA/FRANCE FOOTBALL

2014 Messi C.Ronaldo

2010 Forlan Messi

SP FIFA FRANCE FOOTBALL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2006 Zidane Cannavaro Cannavaro

2002 Kahn Ronaldo Ronaldo

1998 Ronaldo Zidane Zidane

1994 Romario Romario Stoičkov

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.