Hajduk i ove sezone daleko od trofeja, Brbić poručuje: ”Stvara se slika kao da je smak svijeta, a klub je stabilan”

Foto: fah

Hajduk je u ovom trenutku daleko od naslova prvaka, iako trenutno zaostaje tek četiri boda iza Dinama, koji ima utakmicu manje, potencijalno to su sedam bodova zaostatka. Nije toliko zaostatak za Dinamom presudan kad je bitka od naslov u pitanju koliko činjenica da je Dinamo ipak puno kvalitetnija momčad od ostatka HNL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispao je Hajduk i iz Kupa, dakle,  i ove sezone, kako sada stvari stoje, ostat će bez trofeja.

U kratkom vremenu otišli su dopredsjednik Uprave Lukša Jakobušić, sportski direktor Saša Bjelanović, u jednom trenutku, nakon dva poraza od Gorice, tresla se stolica i treneru Damiru Buriću, koji, iskreno rečeno, ni sada nije siguran da će ljeto dočekati na klupi prvog prvaka slobodne Hrvatske.

Što o svemu misli predsjednik Uprave Hajduka, Marin Brbić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Navijači nemaju razloga za brigu, Hajduk nije u krizi. Klub je stabilan, financijski i rezultatski, ali naravno da svi zajedno težimo boljem i višem”, kazao je Brbić za Slobodnu Dalmaciju.

”Kadrovske promjene u dinamičnom sustavu kao što je Hajduk su normalna pojava. Dopredsjednik je otišao iz osobnih razloga, a sportski direktor je tu već duže vrijeme, puno se trošio u turbulentnim vremenima, pa smo zaključili da je vrijeme za novu energiju. Sretan sam da smo došli u fazu u kojoj je navijačima glavna briga igra prve momčadi. Vidim to kao znak da stvari polako postavljamo na svoje mjesto.”

O odlasku dvojice od četiri čelna čovjeka kluba kluba, dok je treći bio na odlasku, Brbić kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”To je slučajnost, jedan odlazak nema nikakve veze s drugim.”

Ostaje li Damir Burić i da li bi dobio otkaz da je Hajduk izgubio u derbiju od Osijeka?

”Burić i momčad imaju podršku cijelog kluba. Damir ostaje trener..”, rekao je Damir Burić te je dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Moramo biti pošteni i reći da je trener preuzeo momčad u jako delikatnom trenutku, nakon možda i najtežeg poraza u novijoj povijesti kluba te mu sigurno nije bilo lako raditi u takvom okruženju. Isto tako, Burić je digao ekipu nakon velikog šoka kojeg smo doživjeli na početku sezone, Hajduk je više od mjesec dana bio prvi, trenutno smo drugi s osjetnom prednošću ispred pratitelja, ostajemo unutar zacrtanog cilja, ali vjerujem da to nije sve što imamo reći u ovoj sezoni. U svakom segmentu u klubu, pa tako i u momčadi, ima prostora za poboljšanje, i na tome svi skupa trebamo raditi.”

Prije derbija protiv Osijeka Burić je imao uvjetnu podršku Brbića?

Svatko to može iščitavati kako želi. Damir je imao podršku, bio je i ostaje trener. Nikome u klubu nema bezuvjetne podrške. Svih nas određuju rezultati, mene prvoga.”

Marin Brbić osjetio se prozvanim i po jednom drugom pitanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nije ta priča o smjeni jedina špekulacija, česta je teza da sam Burića doveo za trenera jer je moj prijatelj, što je potpuna nebuloza. Nakon prvog mandata u Hajduku Damir i ja smo se vidjeli samo jednom, na mom proputovanju kroz Beč. Damira smo doveli jer smatramo da je dobar trener, poznajem ga kao čovjeka iznimnog radnog kapaciteta, velikog moralnog integriteta i nogometnog znanja. Vjerujem da će svojim radom opravdati naše povjerenje i druge uvjeriti u to.”

Prije Osijeka pričalo se navodno i o dolasku Matjaža Keka, bivšeg trenera Rijeke, koji je s Rijekom osvojio naslov i pokazao da se može?

‘Ovaj grad je pun špekulacija. Nisam ni s kime razgovarao. Spominjao se i Tudor. Kek je izbornik Slovenije. Činjenica je da je jako dobar trener, ali i da je nekoliko godina u Rijeci bio bez trofeja. Da li bismo mi u Splitu tako istrpjeli trenera?”

Koji je u ovom trenutku, barem prema Brbiću, najveći problem Hajduka?

‘Nedostatak vizije u proteklih 15-ak godina i kontinuiteta upravljanja na ključnim pozicijama. To se reflektira i na ostale ljude u klubu, igrače, a i na atmosferu. Također, i prevelike oscilacije u raspoloženju javnosti su otegotna okolnost, nama je kratak put od euforije do katastrofe. No, takva smo sredina i tko se s time ne može nositi, ne treba se ni primati posla. Međutim, gledajmo to s pozitivne strane. Sad kad znamo što je problem, znamo i koja rješenja moramo ponuditi.”

Želje navijača nemaju temelja, barem u ovom trenutku?

”Točno. Vraćam se na tanku liniju između euforije i depresije. Prije utakmice s Dinamom sve je izgledalo loše, a kada smo dobili Dinamo već smo bili prvaci. Stvara se dodatni pritisak. Naravno, treba se nositi s time. No, taj pritisak ne može ići do plafona jer može doći do pucanja. Naravno da mi želimo biti prvi, sve činimo da u tome uspijemo.”

Ima li napretka u odnosima s HNS-om te kada će se održati sastanak oko Udruge prvoligaša?

”Nažalost, stvari ne idu brzinom kojom smo željeli, ali nas to neće pokolebati. Sastanak oko udruge trebao se dogoditi početkom rujna. Svoj umjereni optimizam po ovom pitanju prvenstveno temeljim na činjenici da smo ponudili koncept suradnje koji donosi korist doslovno svim klubovima u 1. HNL i bilo bi logično da ga svi i podrže. Sve to predugo traje. Očekujemo da se taj sastanak dogodi vrlo brzo.”

Pokušavaju li Vas izigrati? Druge Hajdukove zahtjeve i ne spominjemo kada na prvom od sedam već zapinje?

”Vrijeme će pokazati. Nismo zadovoljni.”

Onda je krenula priča o pojačanjima na zimu, u zimskom prijelaznom roku?

”Kao i gotovo svi ozbiljniji klubovi u okruženju, tako i Hajduk dobar dio budžeta na prihodovnoj strani ostvaruje prodajom igrača tako da će se tijekom kalendarske godini trebati dogoditi neki izlazni transferi ukoliko želimo ići naprijed. Ali načelo koje želimo standardizirati je poznato, ako prodajemo igrača želimo dovesti pojačanje kao zamjenu, a ne prinove. Onako kako smo napravili s lijevim bokom ove godine, otišao je Bradarić, a došli su Čolina i Dolček. Ove zime otvoreni smo za opciju dovođenja jednog napadača. Ostale pozicije će se popunjavati ako bude odlazaka.”

Brbić je sebi postavio dva cilja u svom mandatu?

”Hajduk je izazov. Sebi sam postavio dva cilja u mandatu, kamp i sportski rezultat. Zasad idemo u dobrom smjeru.”

Što smatrate pod tim rezultat?

”Trofej, skupina EL, titula. Ako se moj mandat održi do kraja bio bih potpuno razočaran kada ne bismo osvojili jednu titulu. Naravno, ne zavisi to samo od nas.”

Ostajete li pri stavu da ćete se povući ako se Hajduk ne plasira u kvalifikacije LP?

”Da.”

Što nedostaje Hajduku da bude ravnopravan Dinamu?

”Govorit ću o onome što je u našim rukama, a to su vjera u sebe, zajedništvo i puno rada na sebi u svakom segmentu kluba. Tada će i razlika u novcu biti manje vidljiva. Svi znamo da Dinamo ima tri puta veći proračun od nas, ali koliko god je novac u nogometu danas važan, ne mora uvijek biti jedino mjerilo. Da mislim da se prvenstvo dobiva proračunom, nikad se ne bih kandidirao za predsjednika. Ravnopravnost ćemo postići svakodnevnim sustavnim radom i dobrim planiranjem. Istodobno smo fokusirani na nekoliko različitih pravaca, od stvaranja snažnijeg i konkurentnijeg igračkog kadra, pa razvoja Akademije i uspostave jasnog i definiranog sustava u radu svih ostalih segmenata kluba.”

Prije četiri i pol mjeseca zavapili ste: ‘Ili nam vjerujte i pustite nas da u miru radimo ili nam recite da odemo’. Radite li u miru?

”Podršku navijača osjećam svakodnevno, iako uvijek ima onih koji vam nisu skloni. Ali ja se s time mogu nositi. Bitno je da su svi jedinstveni u podršci klubu i momčadi. Nerijetko se govori kao da su navijači problem. Ja u navijačima vidim Hajdukovu snagu. Uvijek smo bili simbol nesvakidašnjeg fanatizma prema klubu. Ne budimo naivni, mnogi koji se osjete pozvanima komentirati Hajdukove navijače dali bi sve da imaju takve navijače. Naši navijači su u velikom broju i članovi kluba, i po tome smo prvaci”, poručio je za Slobodnu Dalmaciju Brbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.