Hebrang: Barišić je udbaš koji skriva beogradsku prošlost

Foto: snimka zaslona

Predsjednički izbori u Dinamu bili su i tema razgovora u Press klubu Tihomira Dujmovića. Tamo se Andrija Hebrang osvrnuo na Mirka Barišića i poručio kako je on stari udbaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prvo je pitanje tko je uopće taj čovjek? Kad čitate njegov životopis, možete vidjeti neke kontradiktorne, kontroverzne stvari. Na srpskoj Wikipediji piše da je završio Tehnološki fakultet u Beogradu, a na hrvatskoj piše da ga je završio u Zagrebu. Čovjek koji skriva svoje tragove… Predstavlja se kao žrtva Hrvatskog proljeća, a s druge strane, bio je smijenjen iz Dinama nakon one čuvene turneje po SAD-u i Kanadi 1970. On je nakon te smjene dobio najveću moguću nagradu – postao je direktor jedne bečke tvrtke Combick, tvrtke koja je bila reeksportna tvrtka Genexa, izuzetno moćne jugoslavenske tvrtke. A ona je bila poznato utočište udbaških kadrova”, kaže Hebrang.

Dodao je kako bi se netko zapitao zašto je onda, u to vrijeme 70-ih Barišić bio na čelu Dinama: “Pa zato jer je te ogromne novce Genexa trebalo kanalizirati, a istodobno je i trebalo držati pod kontrolom nacionalnu komponentu koju je Dinamo predstavljao. Dinamo je bio simbol hrvatstva, pa je trebao čovjek koji će to neutralizirati, pokoriti. I sad dolazi vrijeme poodmaklih godina Barišića, koji i sada, na čelu Dinama, demokratizaciju vidi kao u doba Jugoslavije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Predsjednik NO optužio Barišića za sudjelovanje u namještanju izbora

“Njemu je demokracija to da u startu ima svoju dvotrećinsku većinu u skupštini. no, on i u tu vlastitu većinu nije vjerovao, pa je iz skupštine isključio ljude poput Kamenskog i Gašparovića. Otpisao je ljudi koji su ga ne tako davno spasili od odlaska iz Dinama. Bojim se da će Barišić pobijediti, jer to bi značilo da Dinamo nastavlja padati, ići nizbrdicom”, zaključuje Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.