I dok hercegovački klubovi vladaju nogometom u BiH što se događa s posljednjim prvakom Herceg-Bosne?

Foto: HŠK Posušje

Nogometaši Zrinjskog sinoć su u 2. pretkolu Lige prvaka nakon drame poraženi Pod Bijelim brijegom od Maribora. Bilo je 2:1 za Slovence pogotkom postignutim u sudačkoj nadoknadi. Poraz je, gledajući prema igri tijekom 90 minuta utakmice, nezaslužen, mostarski klub zaslužio je barem remi. Međutim, to je nogomet. I nema pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo kod Mostara i Hercegovine portal bljesk.info donosi zanimljivu analizu stanja u posljednjem prvaku Herceg-Bosne Posušju. Zrinjski je danas prvak Bosne i Hercegovine, Široki Brijeg pobjednik Kupa te države, no, gdje je HŠK Posušje, nekoć stabilni premijerligaš i posljednji prvak Herceg-Bosne?

Iako Hecegovina vlada bosansko hercegovačkim nogometom posljednji prvak Herceg-Bosne je u teškom stanju. U javnom apelu objavljenom putem službene Facebook stranice kluba podno Radovnja, kojim se optužuju lokalni mediji za šutnju, istaknuto je kako ”pravo stanje HŠK Posušje nitko ne iznosi u javnost jer očito to nitko ne smije znati”, piše porral bljesak.info.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Dolaskom na stadion u jutarnjim satima osjetili smo baš neku „mrtvinu“ u zraku i baš kao da je sve umrlo u i oko stadiona. Glas trenera i vrisku djece nismo čuli, a lopta se niti ovog jutra nije kotrljala zelenim travnjacima. Zatekli smo tu one koji su svoj život dali za klub i koji nisu pobjegli kada je novca nestalo”, navodi se na u javnom obraćanju ljubitelja posuškog nogometa koji, kako ističu, neće šutjeti na trenutačnu situaciju u klubu. Podsjetimo, račun kluba blokiran je u travnju mjesecu.

U priopćenju stoji kako je račun HŠK Posušje blokiran 1. travnja 2017. godine i do današnjeg dana nije odblokiran, a ”pitanje je kad će jer nikoga ne zanima sudbina ovog kluba”. Nažalost, prema svemu sudeći nije čak ni definiran datum početka priprema, kako ni igrači kadar koji bi trebao braniti boje ovog nekoć šampionskog kluba.  niti datum početka priprema niti igrački kadar koji će u novoj sezoni braniti boje kluba s Mokrog Doca.

‘Početak priprema također nije definiran, jer igrači neće istrčati na teren dok se ne podmire dugovanja. Čak 8 igrača iz prve momčadi napustilo je klub, jer im se nitko nije obratio i oni će svoje karijere nastaviti u Hrvatskoj, točnije u Imotskoj krajini. Prvo kolo počinje 12. kolovoza 2017. godine,a Posušje neće moći složiti igrački kadar”, navodi se u priopćenju te se dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”70 godina tradicije igranja nogometa u Posušju i pogledajte gdje ste doveli klub koji je odgojio generacije i generacije Posušana. Gospodo draga, zar ovo nije sramota?”. Neki idu tako daleko te se navodi kako je u pitanje došlo odigravanje seniorske konkurencije, kao i svih šest selekcija HŠK Posušja.  Nažalost, nekoć sportski grad pretvorio se u grad alkohola i droge.  Svi su digli ruke od kluba koji je nekoć bio ponos tog kraja. HŠK Posušjr okuplja oko 300-ak djece iz ovog hercegovačkog gradića i okolice. ”Posušje se od grada sporta pretvorio u grad alkohola. Dokad draga politiko, dokad?”, riječi su kojima se usmjerava na odgovorne za ovako loše stanje u klubu.

”Nakon razgovora s nekim ljudima u klubu, obišli smo tribine gradskog stadiona te zatekli razbijene sjedalice i prozore na novinarskoj kućici na južnoj tribini. Stadion je uvečer postao mjesto okupljanja lokalnih huligana koji razbijaju i uništavaju klupsku imovinu i opijaju se. Ako ne vjerujete nama onda neka se građani koji žive u blizini stadiona obrate i kažu kakve scene viđaju tijekom večeri”, poručili su u javnom apelu te se zaključuje na alarmantan način:

“O klupskim rekvizitima nećemo niti pričati, jer su svedeni na minimum, a djeca nemaju poštene lopte za treniranje. Klub trenutno nema igrački kadar, upravu, predsjednika… doslovno sve je izgubljeno. Nedostatak novca i nemar stare uprave doveo je do ponora posuškog sporta…” Zanimljivo je da su javni apel neki uklonili sa stranice. Možda i zato što je zaključak tog apela bio kako je politici sve važnije od kluba koji je uveseljavao grad svake nedjelje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nitko ne traži titule, Premijer ligu BiH ili nešto treće, već samo normalan i stabilan klub kakav Posušje zaslužuje“, željeli su javnosti poručiti javnim apelom te su zamolili i medije da se ”uključe i pomognu oko vraćanja u život kluba koji je mnogima vratio osmijeh na lice”.

HŠK Posušje je klub koji je osnovan davne 1950. godine, a od 1994. do 2009. godine natjecao se u najvišim ligaškim natjecanjima u BiH (Prvenstvo Herceg-Bosne i Premijer liga BiH). Trenutačno se natječe u Drugoj ligi FBiH – Jug, a u prošloj sezoni su bili viceprvaci spomenute lige. Daleko je to od renomea kluba koji se ipak borio za vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.