HHO o ponašanju navijača na derbiju Dinamo – Hajduk: ‘Torcida izvjesila ratne zastave hrvatske vojske, žestoki nacionalizam i šovinizam…’

Foto: fah

Na Maksimiru je prije tri dana odigran najveći derbi hrvatskog nogometa, Dinamo – Hajduk. Nogometaši Dinama uvjerljivo su svladali goste iz Splita, bilo je 3:1 za momčad Marija Cvitanovića. Tijekom utakmice navijači, kako Hajduka, tako i Dinama, zajednički su se prisjetili Oluje, pobjedničke vojno-redarstvene operacije kojom je prije 22 godine oslobođen dio Hrvatske od okupacije. Torcida i BBB-i istaknuli su transparente u čast Oluji i sudionicima te velebne hrvatske pobjede nad modernim fašizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nije se svima svidjela dekoracija Torcide i BBB-a na Maksimiru. Reagirao je Hrvatski helsinški odbor priopćenjem, koje prenosimo:

“Torcida je na svom dijelu stadiona u 22. minuti izvjesila ratne zastave hrvatske vojske, a i cijela je utakmica bila u žestokoj nacionalističkoj, a na mahove i šovinističkoj atmosferi, što je vjerojatno vezano uz činjenicu da se dan prije obilježavao Dan pobjede i nacionalne zahvalnosti, na kojem su one manje, politički rigidnije skupine, davale sličan ton tom velikom datumu suvremene hrvatske povijesti….”

Naime, HHO prati utakmice HNL-a u okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja”. Ovog su puta promatrači HHO-a pratili utakmice 4. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili i neke ”incidente.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo – Hajduk 3:1

”Utakmica GNK Dinamo – HNK Hajduk odigrana je 6.kolovoza 2017. u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred oko 12.000 gledatelja, od kojih oko 3.000 pripadnika Bad Blue Boys (BBB) ( navijacka skupina GNK Dinama), te 2.500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) . Pripadnici navijačke skupine Torcida, ali i Bad Blue Boysi, su zbog rigoroznih kontrola ulazili na stadion do početka drugog poluvremena. Torcida je na svom dijelu stadiona u 22.minuti izvjesila ratne zastave hrvatske vojske, a i cijela je utakmica bila u žestokoj nacionalističkoj, a na mahove i šovinističkoj atmosferi, što je vjerojatno vezano uz činjenicu da se dan prije obilježavao Dan pobjede i nacionalne zahvalnosti, na kojem su one manje, politički rigidnije skupine, davale sličan ton tom velikom datumu suvremene hrvatske povijesti…

BBB vec u 3. minuti višekratno skandiraju “Mamiću Cigane”, a u 22. minuti Torcida izvlači zastave s vojnim obilježjima jedinica Pauci, Kune, Tigrovi, HOS, 5. gardijska HV, uz paljenje bljeskalica. U 30. min BBB uzvikuju “tovarske pi*ke” i ‘ubi, ubi tovara’, na što Torcida uzvraća sa “purgerske pi*ke”. Takvo “međusobno čašćenje” nastavlja se nekoliko minuta.
Torcida odgovara u 35. minuti sa “mrzim Dinamo, mrzim Dinamo, srpsko ime to to”. U 58. min BBB skandira “ubi, ubi Srbina” a potom slijedi “pjesma” – “mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi Srbina iz Knina”.
U 62.minuti Torcida skandira “HNS mafijo,. gotovo je , gotovo” , pa potom u 64.minuti bacaju na tartan 24 baklje, te jednu na travnjak. Dežurni spiker upozorava na protuzakonitost takvog djelovanja a Torcida odgovora paljenjem 4. dimne naprave, te skandiranjem “purgerske pi*ke’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 75-oj BBB aktivira veći broj topovskih udara, desetak baklji od kojih 4. padaju na travnjak, a na tribinama pale veću količinu bljeskalica. Spiker ponovo upozorava da će se primijeniti zakonske mjere ukoliko ne prestane ovakav način navijanja.
U 82.minuti Torcida pali transparente na svom dijelu stadiona uz skandiranje “ubi, ubi purgera” i “purgerske pi*ke’. Navijači smješteni na zapadnoj i istočnoj tribini na paljenje transparenta reagiraju skandiranjem “cigani, cigani’ . Interventna policija i vatrogasci ulaze na južnu tribinu s ciljem gašenja zapaljenog transparenta
U 87, min BBB skandiraju “tovarske pi*ke’ i ‘ubi, ubi tovara’.
U 92. min intervencija vatrogasaca na sjevernoj tribini na kojoj su smješteni BBB….”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.