HOO podržao HNS u traženju hrvatskog državljanstva za dinamovca Danija Olma

Foto: fah

Do kraja lipnja ove godine hrvatski su sportaši osvojili okruglih 100 medalja i još 123 puta bili u rasponu od 4. do 8. mjesta, nastupivši na 47 SP-a, 111 EP-a te još 200-tinjak drugih međunarodnih natjecanja, rečeno je ponedjeljak na 19. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o izvršenju Programa javnih potreba sporta državne razine i Financijskog izvješća o poslovanju olimpijske udruge u prvih šest mjeseci ove godine istaknuto je da priljev novčanih sredstava u HOO nije uvijek bio u redovitoj dinamici, a realizirano je 47,75 posto planiranih godišnjih prihoda. Prenamjenu novčanih sredstava iz redovnog programa za 2018. godinu zatražila su tri nacionalna sportska saveza i odlučeno je da se udovolji zahtjevima vaterpolskog, jedriličarskog i atletskog saveza.

Članovi Vijeća potvrdili su i oba zahtjeva za davanje pozitivnog mišljenja HOO-a za prijam u hrvatsko državljanstvo stranih sportaša i to za nogometaša GNK Dinama Daniela Olma Carvajala i hokejaša na ledu, medveščakovca Aarona Patricka Foxa.

U izvješću o šestomjesečnoj realizaciji razvojnih programa HOO-a zapažen je bitan porast novih korisnika u odnosu na prošlu godinu (ukupno 83), a čak pet je sportašica i sportaša iz Razvojnog programa III ostvarilo uvjete za prelazak u Olimpijski program, dok je broj trenera, čiji rad kroz šest kategorija sufinancira HOO, sa 62 otprije godinu dana povećan na 82.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Razvojni program I sa 1. lipnja ove godine uvrštena je judašica Katarina Krišto, a status korisnika programa sa 30. lipnja prestao je judašu Bruni Katiću, kickboksaču Marku Dorenu Mantilli i plivačici Loreni Jerebić. Hrvačica Iva Gerić prešla je u Razvojni program II/1, u kojem su sa 30. lipnja bez korisničkog statusa ostali Matko Živčić (kickboxing) i Ana Mesić (mačevanje). U Razvojnom programu III samo je jedno novo ime – floretaš Petar Fileš (mačevanje) od 1. srpnja 2018. godine. Sa 31. srpnja u ovom je programu prestao status atletičarki Evi Mustafić, te karatašicama Tini Marić i Sari Siddiqui. Taekwondašici Nikiti Glasnović potvrđen je status potencijalne olimpijske kandidatkinje za Tokio 2020., drugim riječima – „odmrznut“ nakon pozitivne odluke MOO-a o pravu nastupa za Hrvatsku. Atletičarka Andrea Ivančević (100 m prepone) nastavlja biti korisnica Olimpijskog programa Tokio 2020. od 1. srpnja ove godine , budući da je upravo u tom mjesecu ostvarila kriterijski rezultat za status predolimpijske kandidatkinje. Plivačici Matei Samardžić potvrđen je prestanak identičnog statusa u olimpijskom programu za igre u Tokiju, budući da je početkom travnja objavila prekid sportske karijere.

U Programu sufinanciranja rada trenera donedavnog ženskog odbojkaškog izbornika Igora Lovrinova na listi trenera ekipnog olimpijskog sporta sa 1. srpnja 2018. zamijenit će talijanski stručnjak Daniele Santorelli (75 postotno korištenje sredstava).

HOO i Sportska televizija (SPTV) pripremili su prijedloge prema Vladi RH oko osiguravanja proračunskih sredstava za rad SPTV-a u 2019. godini. Ponuđena su dva modela – kroz promociju školskog, studentskog, rekreativnog i brojnih drugi oblika sporta uz financiranje sredstvima od igara na sreću ili kroz posebnu financijsku stavku svakog sportskog saveza kojima bi se financirali prijenosi završnice natjecanja u svim dobnih kategorijama pojedinih sportova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće HOO-a dalo je potporu Hrvatskom vaterpolskom savezu za organizaciju seniorskog Europskog prvenstva 2022. godine u splitskoj Spaladium Areni, kao i Hrvatskom klizačkom savezu za domaćinstvo Svjetskog juniorskog prvenstva 2019. godine u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.