HOO: Zastupnik Mosta Miro Bulj je neinformiran

Foto: fah

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) poslao je u četvrtak Hini priopćenje u kojem reagira na istup saborskog zastupnika Mosta Mire Bulja na jučerašnjoj sjednici Sabora na kojoj ga je optužio za netransparentno trošenje sredstava iz državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zatečeni smo iznošenjem netočnih informacija i potpunim nepoznavanjem materije saborskog zastupnika Mosta Mire Bulja na sjednici Sabora 18. siječnja. Na neprofesionalan način i za Sabor Republike Hrvatske neprimjerenim rječnikom govorio je o najvišoj hrvatskoj sportskoj udruzi, Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO), instituciji koja je svoje međunarodno priznanje stekla prije 25 godina i time hrvatskim sportašima omogućila nastup na olimpijskim igrama pod vlastitim stijegom. Slobodni smo iznijeti nekoliko činjenica i pojašnjenja kako bi, prije svega neinformirani saborski zastupnik Bulj, ali i cjelokupna hrvatska javnost, dobili relevantne informacije”, kaže se u priopćenju HOO-a u kojem stoji da HOO ima jasno propisane i javno dostupne Kriterije za vrednovanje sportskih programa nacionalnih sportskih saveza temeljem kojih vrednuje i financira sportske programe saveza.

“HOO, kao najviša nevladina nacionalna sportska udruga, doznačava sredstva svojim članovima temeljem Programa javnih potreba sporta državne razine i financijskog plana HOO-a koji svake godine usvaja Skupština HOO-a. Taj je Program za 2017. godinu dobio suglasnost Središnjeg državnog ureda za sport. Program za 2016. godinu realiziran je u potpunosti, zahvaljujući dobroj suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te kasnije i Središnjim državnim uredom za šport. To znači da je HOO u cijelosti doznačio sva planirana sredstva svojim članovima, i to dinamikom kojom ih je dobivao”, rečeno je u priopćenju i ističe da HOO posluje pozitivno i da ne prijeti nikakva blokada hrvatskom sportu.

“U slučaju Sportske televizije, čiji je osnivač i vlasnik, HOO je jamac za tri i dužnik za jednu kreditnu partiju u ukupnom iznosu od cca. 35 milijuna kuna. U Programu javnih potreba sporta državne razine i financijskom planu HOO-a za 2017. godinu planirana je, kao i prethodnih godina, stavka Promicanje sporta putem medija, a Skupština, kao najviše upravljačko tijelo HOO-a, usvojila je taj Program. Sredstvima s te stavke, koja potiču u potpunosti iz vlastitih a ne iz javnih izvora, HOO podupire rad Sportske televizije. Sportska televizija nije sastavni dio Programskog i financijskog izvješća HOO-a, jer se radi o trgovačkom društvu s ograničenom odgovornošću i kao takvo može biti samo predmet nadzora Ministarstva financija, što je 28. rujna 2016. godine svojom presudom potvrdio i Visoki upravni sud RH”, stoji u priopćenju HOO u kojem se naglašava da je HOO programsko i financijsko izvješće za 2014. godinu predao Saboru 7. srpnja 2015. godine, a za 2015. godinu 29. travnja 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Po dostupnim podacima, HOO je jedini nacionalni olimpijski odbor u Europi o čijem godišnjem izvješću glasa parlament, a i jedina od pet krovnih nacionalnih sportskih udruga u Hrvatskoj koja podnosi izvješće Saboru, iako se svih pet udruga financira na isti način. Izražavamo ovim putem zabrinutost i začuđenost da saborski zastupnik Bulj nije na svom radnom mjestu, u Saboru, zatražio informaciju o predanom izvještaju. HOO se financira najvećim dijelom kroz prihode od igara na sreću koji čine otprilike 91 posto ukupno planiranih prihoda HOO-a za 2017. godinu. Planirane bruto plaće 55 djelatnika HOO-a za 2017. čine svega 6,38 posto ukupnih prihoda, a dio tih plaća financiraju Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora i Europski olimpijski odbori. Podatak da djelatnici HOO-a ‘imaju plaće i koeficijente veće nego državni dužnosnici, nego premijer, nego saborski zastupnici’ nije točan, jer djelatnici HOO-a sa stručnom spremom koju ima i saborski zastupnik Bulj imaju puno manju plaću od one saborskog zastupnika, a koja se u potpunosti financira iz Državnog proračuna”, navodi se u priopćenju i naglašava da o radu HOO-a najbolje govore sportski rezultati.

U mandatu sadašnjeg vodstva HOO-a (2004.-2016.) hrvatski su sportaši osvojili ukupno 33 olimpijske medalje, dok su u prijašnjem mandatnom razdoblju 1999.-2004. osvojili 11 olimpijskih odličja. Olimpijci su kroz višegodišnje razdoblje bili korisnici olimpijskog programa HOO-a koji im je omogućio kvalitetne pripreme za nastup. Olimpijskim medaljama treba pridodati i stotine svjetskih i europskih medalja u svim uzrastima, jer se kroz HOO financiraju i pripreme i nastupi reprezentativaca u svim sportovima.

“Saborskom zastupniku Bulju u dobroj namjeri preporučujemo da pročita dosadašnja izvješća HOO-a. Saznat će da HOO sustavno brine o sportašima svih dobnih i rodnih kategorija, financijski potpomaže lokalne sportske zajednice s kojima organizira i Olimpijski festival dječjih vrtića te provodi niz projekata za dobrobit hrvatskog sporta. Izjave saborskog zastupnika Mire Bulja u kojima poziva Središnji državni ured za sport da ‘spasi hrvatski sport od Hrvatskog olimpijskog odbora’ te govori o tome da HOO ne poštuje Zakon o sportu, štoviše, da uništava hrvatski sport, primjer su ‘nesportskog’ ponašanja i ne temelje se na činjenicama. Predlažemo da se gospodin Bulj u budućim istupima posluži relevantnim i točnim informacijama o poslovanju HOO-a i zakonskim okvirima, koje HOO, kako bi osigurao javnost rada, objavljuje na www.hoo.hr.”, zaključuje se u priopćenju HOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik Mosta Miroe Bulj u srijedu je u Saboru ustvrdio kako Hrvatski olimpijski odbor kao krovna institucija ne poštuje zakone RH te ne doznačava sredstva nacionalnim savezima koji imaju velike uspjehe u međunarodnom sportu.

“Država doznačava sredstva HOO-u koji je osnovao sportsku TV koja je dovela do mogućnosti da se blokira račun HOO-a, zadužujući 67 milijuna kuna, a sada se taj dug popeo na 77 milijuna kuna. Prijeti blokada hrvatskom sportu”, rekao je Bulj i zamjerio što HOO Saboru nije dostavio izvješće za 2014. te se zapitao kako je moguće da u HOO-u koji se financira iz proračuna imaju plaće i koeficijente veće nego državni dužnosnici, premijer ili zastupnici…

“Pozivam Središnji ured za sport koji vodi poznata legenda Janica Kostelić da se poštuje Zakon o sportu kako u HOO-u tako i HNS-u a ne da određene skupine javni novac koristi u privatne svrhe”, rekao je Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.