Hrvatska ima budućnost bez obzira na medijsku hajku: Glavu gore Vatreni, događalo se Brazilu, Španjolskoj, dogodilo se Italiji…

Foto: fah

”Debakl”, ”blamaža”, ”sramota”, samo su neki od epiteta kojim hrvatski, kao i strani mediji časte hrvatsku nogometnu reprezentaciju nakon teškog poraza na startu Lige nacija u Elcheu od jake, motivirane Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz od 6:0 uistinu je najteži poraz Vatrenih u kratkoj, ali izuzetno bogatoj povijesti, no, nije ni blizu katastrofalan, kako to neki žele prikazati. Isti oni mediji koji su se do prije nekoliko sati natjecali u očito neiskrenim hvalospjevima upućenim Vatrenima, danas ponovno odlaze u novu krajnost, sve za klikove kako bi se stvorio antagonizam hrvatskog puka prema Vatrenima. Ne polazi im to za rukom, nije ni prije.

Neće proći dugo, a za poraz će postati ”krivi” Zlatko Dalić, Luka Modrić, Thompson, desničari i slični ”fantomi” kakve u hrvatskoj nacionalnoj nogometnoj momčadi svakih nekoliko tjedana ”vide” pojedini hrvatski mediji. I malo će tko zapaziti kako je do poraza došlo (izlazak Vrsaljka prelomio utakmicu…), malo će koga biti briga za činjenicu da je sličan poraz Španjolska prije samo nekoliko godina doživjela, kao aktualni svjetski prvak, na SP-u u Brazilu, kada ih je razbila Nizozemska 5:1, ista ona Nizozemska koje danas nema nigdje, a koja je prije četiri godine bila po mnogima najjača reprezentacija svijeta. Naime, u Brazilu Nizozemska je osvojila treće mjesto, ”rasturila” domaćina u borbi za broncu, nesretno u polufinalu ispala od Argentine.

Kad smo kod Brazila recimo kako se radi o najjačoj, u svjetskim razmjerima, računajući svjetska prvenstva, najtrofejnijoj reprezentaciji svijeta, koja je nogometni svijet pokorila pet puta i koja je stekla status nogometne mega sila, čiji igrači igraju najljepši nogomet. Taj isti Brazil razbijen je u polufinalu SP-a 2014. od Njemačke sa 7:1, i vratio se, danas ponovno, bez obzira na poraz od Belgije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, Brazilci igraju atraktivan nogomet i imaju momčad sposobnu za lov na svjetski naslov. Brazil, podsjetimo, ima skoro 200 milijuna stanovnika i nepresušan izvor nogometnih talenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija? Bez dvojbe zemlja u kojoj je nogomet gotovo sve, nije čak ni igrala Svjetsko prvenstvo… Englezi, koji su navodno izmislili nogomet, uopće ne mogu stati u istu rečenicu sa Španjolskom, s Brazilom, Njemačkom, Italijom, Francuskom, tek su jednom, kao domaćini, bili na prepad svjetski prvaci a u polufinalu su prije Rusije posljednji puta igrali 1990. u Italiji. I oni se danas smiju Hrvatskoj, nogometnoj sili bez obzira na sve, od koje mogu puno toga naučiti, između ostaloga i kako se na velikim natjecanjima bori za ”najdraži dres.” U 20 i nešto sitno godina postojanja Hrvatska je igrala finale i polufinale SP-a. Propustila tek dva velika natjecanja.

Podvig je to, ma koliko netko svjesno šuti o tome, podvig o kakvom razni marginalni jugo – nostalgičari, koji i danas plaču za propalom tvorevinom, tvrdeći kako se to eto ”ne bi dogodilo da smo ostali zajedno”, mogu tek maštati. Jugoslavija je postojala 70 godina previše i nikada nije igrala polufinala SP-a. No, to je neka druga tema, ne vrijedi je i nema smisla ponovno otvarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.