Hrvatska košarka pred ključnim izazovima: Tko ne želi igrati za hrvatsku reprezentaciju ne treba ga moliti…

Foto: fah

Kako smo već pisali nakon debakla u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pred hrvatskom košarkaškom reprezentacijom je godina puna izazova, naime, uskoro kreću kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a na ljeto i jake kvalifikacije za Olimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede Olimpijskih igara svaki igrač, a pogotovo ako igra u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, NBA ligi, itekako je potreban Hrvatskoj i izborniku Veljku Mršiću. Svaki, pa tako i Mario Hezonja, za kojeg se još ne zna ”hoće li ili neće igrati za Hrvatsku!” Nekoliko mjeseci prije kvalifikacija za OI, koje su hrvatskoj košarci izuzetno bitne, još uvijek se ne zna hoće li se Hezonja vratiti pod hrvatski barjak!? Zar to nije neozbiljno? Naime, o čemu to ovisi, o kome? Zašto se hrvatski košarkaši ne ugledaju na nogometaše kad je u pitanju odnos prema nacionalnoj momčadi? Puno bi naučili, posebno od kapetana Vatrenih Luke Modrića, koji sa 34 godine u hrvatskom dresu igra kao da mu sam život ovisi o tome.

Za neke je veliko ohrabrenje činjenica da je Hezonja objavio fotografiju u hrvatskom dresu, na što je izbornik Mršić očekivano i jedino moguće poručio: ”Ne zanima me tko što ima na sebi, nego vrijednosti koje ima u sebi. A govorim o vrijednostima bitnim za momčad i u tome ću biti nepopustljiv…”

Kako smo već spomenuli pred hrvatskom košarkaškom reprezentacijom je utakmica protiv Švedske 21. veljače u Zagrebu, u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2021., prva je to u nizu od šest kvalifikacijskih utakmica za odlazak na Euro. Mršić je za spomenutu utakmicu, kao i za utakmicu u gostima protiv Nizozemske 24. veljače, objavio popis od 16 igrača, naravno, na NBA igrače neće moći računati u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Ponovno je tu Roko Leni Ukić, dugogodišnji kapetan, koji je posljednji put za Hrvatsku igrao na EP-u 2017. Unatoč svima onima koji su bili za to da Ukić ostane u reprezentativnoj mirovini, Mršić je ipak uspio u svojoj namjeri: ‘ Nitko nema pravo svoj ego stavljati ispred reprezentacije, a Ukićeva uloga može biti jako bitna. I na terenu i izvan njega. Otkako sam postao izbornik, razgovarali smo nekoliko puta i Ukić je otvoren prema toj ideji”, kazao je Mršić, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krunoslav Simon, koji se u slobodno vrijeme divi atmosferi koja na košarkaškim utakmicama vlada u Beogradu u režiji Delija, je također spreman pomoći. Mršić je, dakle, uspio osloboditi komunikaciju prema Simonu, koja je, navodno, u slučaju njegova izborničkog prethodnika bila zagušena: ”Savez je poslao dopis njegovu klubu, a ja sam razgovarao sa Simonom kad su igrali u Beogradu. Kazao mi je da želi igrati, a to je rekao i ljudima u klubu. Nadamo se da će riješiti teškoće s laktom i da će nam se pridružiti na gostovanju u Nizozemskoj nakon gostovanja njegova Efesa kod Bayerna u Münchenu”, kazao je Mršić.

Dakle, i Ukić i Simon trebali bi biti pojačanja u kvalifikacijama za Eurobasket, veliko stručno pojačanje bit će Damir Mulaomerović, bivši trener i igrač Cibone i aktualni strateg ABA drugoligaša Slobode iz Tuzle, koji će se u stožeru pridružiti pomoćnim trenerima Kujundžiću i Perinčiću. ”Mula i ja igrali smo tri godine zajedno u Ciboni, ali i dvaput na Europskom prvenstvu i jednom na Olimpijskim igrama. Dugo se poznajemo i poštujemo se. On je trener velikog potencijala i velikih ljudskih vrijednosti, a to je vrlo bitno. Ima karakter za velike stvari i sigurno nam može pomoći, kao što i mi možemo pomoći njemu da bude još bolji trener. Čast mi je kada jedno tako veliko ime pristane biti u mojem stožeru, kao što je to u Cedeviti bio slučaj s Pozzeccom”, poručio je Veljko Mršić.

No, vratimo se Hezonji, Mršić se još nije čuo s bivšim hrvatskim košarkaškim reprezentativcem: ”Nije se još javio. Hoćemo li se čuti? To je na njemu”, rekao je Mršić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Hezonja nije igrao na Europskom prvenstvu 2017. godine, a nakon prozivki kapetana Ukića i pojedinih suigrača izjavio je kako nije bio u mogućnosti zbog ozljede. Dodajmo i kako su se čelnici Hrvatskog košarkaškog saveza ljetos požalili da do njega ne uspijevaju doći jer im se ne javlja, a za hrvatske nacionalne medije ne govori već tri godine.

Na pitanje zašto nije zvao Tomislava Zubčića, koji igra vrlo dobro u Anzulovićevu Jeniseju, u VTB ligi, Mršić ovako odgovara:” Lani sam ga pozvao za ljetni program i on je to najprije prihvatio, a potom otkazao. Zbog našeg odnosa i načina na koji smo se u Cedeviti razišli, on smatra da to nije dobro za njega, pa ga ovaj put nisam ni zvao.”

Podsjetimo na kraju, izbornik Veljko Mršić je pozvao razigravače Ukića, Rogića i Radovčića, braniče-šutere M. Drežnjaka, Simona, Krušlina i Perkovića, krila M. Ramljaka, Marčinkovića i Nakića, krilne centre Šakića, Prkačina i Perića te centre Bilana, Planinića i Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.