Hrvatska pobijedila samu sebe: Kako hrvatski vaterpolisti objašnjavaju nevjerojatan pad protiv Crne Gore?

Foto: fah

Iako je bila favorit i u polufinalu protiv Španjolske i u borbi za broncu protiv Crne Gore hrvatska vaterpolska reprezentacija na kraju je ostala bez medalje na Europskom prvenstvu. Naime, u borbi za 3. mjesto Hrvatsku je pobijedila Crna Gora 10:9, i to nakon što su Barakude imale čak četiri gola prednosti, 8:4. Koliko razlike nama treba da slomimo protivnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se to dogodilo s hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom? Kako je moguće da po mnogočemu najbolja reprezentacija svijeta izgubi toliku prednost od Crnogoraca i to čak na dvije utakmice, prvu u skupini smo dobili, s dosta sreće, 11:10, a imali smo 10:5. Da nešto nije u redu kazao je nakon poraza za 3. mjesto i izbornik Ivica Tucak, koji je najavio ozbiljnu analizu, a koja je neophodna. Naime, Hrvatska tek treba izboriti plasman na Olimpijske igre, to je imperativ, a onda na Olimpijadi, što se na neki način također nameće kao imperativ, uzeti i neku medalju. Zlatnu? Kvaliteta je na našoj strani, što onda ne štima?

Golman hrvatske vaterpolske reprezentacije, Ivan Marcelić, nakon poraza od Crne Gore bio je možda najtočniji u svojoj analizi poraza Barakuda.

”Problem je u mentalnoj pripremi. U psihi. Mislim da smo kvalitetu prikazali kroz cijeli turnir, možemo biti prvi gdje god se pojavimo, ali… Očito je tu sada problem nekakve psihološke pripreme. Ne znam točno što je, ne znam i ne mogu vam sada reći kako ćemo to točno riješiti, no da ćemo se time morati pozabaviti, to je i više no jasno”, kazao je Marcelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je vjerovati da se ovakva momčad može prepasti pobjeda kad ima četiri, pet golova prednosti?

”Ne, ne, nije to. Igrali smo ovakve utakmice i prije, pa i puno važnije. To su stvarno sve igrači koji su, hvala Bogu, osvojili sve što se u ovom sportu osvojiti da. To nije razlog. Negdje drugdje malo kočimo, štekamo.”

Može li Loren Fatović objasniti što se zapravo dogodilo, s obzirom kako je on nakon 2. kola i teške pobjede protiv Crne Gore u skupini kazao da se takvo nešto Barakudama u Budimpešti više ne može dogoditi? Jesu li se igrači opustili i u jednom trenutku pomislili kako je gotovo? Teško, ipak se radi o vrhunskim igračima, koji su u svojim karijerama osvojili sve što se osvojiti dalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Opet isto, a da znam što je – ne znam. Opet smo ušli u nepotrebnu nervozu, oni su podignuli agresivnost u drugom dijelu. Neki šutevi nisu ušli. Ne znam. Ovo je apsolutna naša nemoć bila. Zbog te njihove agresivnosti mi smo stali igrati zadnje dvije četvrtine”, rekao je Fatović, a Luka Bukić je dodao:

”Opet nam se dogodio pad. Razočarani smo sada, jako razočarani, pomalo je i teško sada pronaći riječi. Osim nade da će biti bolje na Olimpijskim igrama u Tokiju.”

Na Olimpijske igre hrvatska vaterpolska reprezentacija se tek treba plasirati, neće biti lako, baš kao što to neće biti lako ni hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji, koja je nakon velike borbe u Stockholmu poražena u finalu Eura od Španjolske.  Izgleda da su Španjolci bili kobni za obje hrvatske reprezentacije. Vaterpoliste su zaustavili u polufinalu, a rukometaše u finalu Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Xavi Garcia, kao najiskusniji, najstariji igrač naše reprezentacije ni sam nema pravo objašnjenje ovoga što se dogodilo protiv Crne Gore.

”Imali smo opet isti problem, protiv istog suparnika. Imali smo vodstvo od 7:3, pa 8:4, dobro se osjećali, imali samopouzdanja u napadu, a na kraju izgubimo. Moramo vidjeti što je bilo. Mislim da nije problem u fizičkom stanju ili pripremi; to ne. Sada imamo manje od dva mjeseca da se pripremimo za Rotterdam, sve snage moramo uprijeti za te Igre, odnosno u kvalifikacije za Tokio.”

Kapetan Andro Bušlje pred novinare je izašao posljednji,..

”Što reći? Najgore mjesto koje možeš osvojiti. Bili smo toliko blizu onoga po što smo ovamo došli, a to je bila viza za OI u Tokiju, a na kraju smo ostali bez svega. I bez Tokija i bez medalje. Ostali smo daleko od svega. Ne znam što reći. Otvaranje je čak i bilo dobro, igrali smo u redu do sredine treće četvrtine, a onda smo pali. Nismo imali koncentracije, ništa. Crnoj Gori čestitam na zasluženoj pobjedi”, priznao je korektno Bušlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda Crne Gore je zaslužena, borili su se i kad je izgledalo kako je sve gotovo, no, nije Crna Gora pobijedila Hrvatsku, Hrvatska je pobijedila samu sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.