Hrvatski sabor donio Nacionalni program športa 2019.-2026.

Foto: Fah

Na 12. sjednici Hrvatskog sabora u petak je izglasan Nacionalni program športa 2019.-2026., kao prvi strateški akt planiranja Republike Hrvatske u području športa.

Zadovoljstvo izglasavanjem “Nacionalnog programa”, koji je i temeljni dokument za izradu novog Zakona o športu, nije u razgovoru za Hinu krio ni zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija koji je sa svojim timom protekle dvije godine intezivno radio na izradi dokumenta koji promišlja strategiju hrvatskog športa.

“Podnaslov ovog dokumenta je ”Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na športske uspjehe“, i time smo željeli povezati dvije stvari, jednu na koju smo već izrazito ponosni, a to su uspjesi naših športaša i činjenicu da je Hrvatska u svjetskom vrhu po postizanju vrhunskih rezultata, a drugo je nešto na što ne možemo biti ponosni, a to je nedovoljna aktivnost opće populacije, što je i svojevrstan javnozdravstveni problem. Ovim dokumentom vodimo brigu o sva tri pojavna oblika športa – natjecateljskom, športu u sustavu obrazovanja i športskoj rekreaciji”, rekao je Šamija.

Po njegovim riječima Nacionalni program športa 2019.-2026. sadrži 6 općih i 19 posebnih ciljeva koji uključuju 63 mjere i 148 aktivnosti kojima će se u razdoblju od 2019. do 2026. godine omogućiti smanjivanje nedostataka u hrvatskom športu te iskorištavanje pruženih prilika.

“Ciljevi uključuju rješavanje problema u području financiranja, infrastrukture, stručnih kadrova, skrbi o vrhunskim športašima i brigu o dual-karijeri te naravno, onaj dio koji će možda biti i najteže riješiti, problem neaktivnosti nacije. Neke mjere iz ove strategije već provodimo, poput ulaganja u športsku infrastrukturu, sufinanciranje velikih športskih manifestacija, financiranje razvoja vrhunskog športa i ulaganja u lokalni šport, a s donošenjem ove strategije provodit će se još bolje i sustavnije. Dio mjera već je pripremljen i kreću s provođenjem sljedećeg tjedna kao što je na primjer natječaj za subvencioniranje školovanja vrhunskih športaša kojim skrbimo o dual karijeri športaša, ali i povećanju broja kvalitetnog stručnog kadra kojega trenutno nedostaje u nekim športovima”, istaknuo je Šamija.

Šest općih ciljeva Nacionalnog programa športa 2019.-2026. su: osigurati preduvjete za razvoj športa, unaprijediti zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i povećati promocijske vrijednosti športa, unaprijediti skrb o športašima, uspostaviti sustavan i racionalan pristup upravljanja održivom športskom infrastrukturom, unaprijediti skrb o stručnim kadrovima te unaprijediti sustav upravljanja u športu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina