Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj: ‘Kontaktirali smo Bild i ukazali im na neutemeljenost tvrdnji i neistinitost navoda’

Foto: snimka zaslona, montaža narod.hr

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, Gordan Bakota, odgovorio na na upit portala Narod.hr što će poduzeti kako bi zaštitio ugled Hrvatske u odnosu na lažne tvrdnje o Marku Perkoviću Thompsonu i pjesmi “Lijepa li si” u Bildu i drugim njemačkim medijima. Naime, njemačka nogometna zvijezda i jedan od najvećih njemačkih golmana 21. stoljeća, Manuel Neuer, već danima ljetuje u Dalmaciji, a nakon što je na Priježbi, na otoku Šipanu, s društvom zapjevao popularnu pjesmu Marka Perkovića Thompsona, ”Lijepa li si”, krenula je hajka njemačkih medija na hrvatskog pjevača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Veleposlanstvo RH u Berlinu argumentirano je ukazalo glavnom uredništvu njemačkog BILD-a na neutemeljenost tvrdnji i neistinitost navoda koje su proteklih dana objavljene, a tiču se Republike Hrvatske.

Jednako tako, Veleposlanstvo RH u Berlinu pravovremeno reagira na slične objave i u drugim njemačkim medijima”, odgovorio nam je veleposlanik Bakota.

Nakon ovog odgovora postavili smo mu još dva pitanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“1. S obzirom da ste mi odgovorili kako ste argumentirano ukazali glavnom uredništvu njemačkog BILD-a na neutemeljenost tvrdnji i neistinitost navoda koje su proteklih dana objavljene, a tiču se Republike Hrvatske, hoće li BILD objaviti demanti neistina koje su iznijeli u svojim člancima?
2. U međuvremenu sam Vam uputila još jedan sličan upit vezan uz Der Spiegel, jeste li u kontaktu i s njima? Jeste li i njima ukazali na objavu neistina?”

Hajka: Skandalozni Bild napao Neuera zbog pjevanja pjesme Marka Perkovića Thompsona

(VIDEO) Legendarni njemački golman Manuel Neuer s prijateljima zapjevao Thompsonovu ”Lijepa li si”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački mediji pokrenuli hajku na Thompsona: Pitali smo hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj što će poduzeti kako bi zaštitio ugled Hrvatske

Novinari Bilda se ispričavaju Neueru i Thompsonu: “Hrvati oprostite, prevarili su nas novinari iz Hrvatske i yugo-četnički novinari”

Der Spiegel se uključio u hajku na MPT: Ponovno smo pitali veleposlanika u Njemačkoj kako će zaštititi ugled Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ovo je naš upit veleposlaniku Bakoti:

“Bild i neki drugi njemački mediji, poput Goala, objavili su kako njemački vratar Manuel Neuer na odmoru u Hrvatskoj pjeva pjesmu “ekstremista” koji je “slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu”, nazivaju ga “ljubiteljem fašizma”, a tvrde i da mu je “zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko europskih država”.

Riječ je o hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu i pjesmi ‘Lijepa li si’, koja je neslužbena himna hrvatske nogometne reprezentacije, koju pjevaju i hrvatski dužnosnici, pušta se u svim institucijama Republike Hrvatske, u različitim prigodama. Riječi su domoljubnog karaktera iako ih njemački mediji pokušavaju predstaviti kao problematične:

 
Kad se sjetim, suza krene
Zamirišu uspomene
Svake stope rodnog kraja
I narodnih običaja
Prepoznah ljepotu tvoju
Što probudi ljubav moju
Kad sam s tobom srce moje
Kuca jače, veliko je
Oj, Zagoro, lijepa li si
Slavonijo, zlatna ti si
Herceg-Bosno srce ponosno
Dalmacijo, more moje
Jedna duša a nas dvoje
Pozdrav Liko, Velebita diko
Lijepa li si
Kad Neretva k moru krene
Ti se tada sjeti mene
Mojoj pjesmi budi tema
Za sve one kojih nema
Ajde Istro i Zagorje
Podignimo sve tri boje
Zagrlimo se pred svima
Neka vide da nas ima
Oj, Zagoro, lijepa li si
Slavonijo, zlatna ti si
Herceg-Bosno srce ponosno
Dalmacijo, more moje
Jedna duša a nas dvoje
Pozdrav Liko, Velebita diko
Da napisi u njemačkim medijima o Thompsonu nisu točni pokazuju nedavne sudske odluke. Nedavno je Upravni sud Slovenije donio  presudu kojom utvrđuje kako je zabrana koncerta jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača Marka Perkovića Thompsona u Mariboru bila protuzakonita. U presudi se navodi kako “policija ni Upravni organ nije s nikakvom odlukom država Austrije, Hrvatske, Kanada i drugih država dokazao, da su koncerti zabranjivani zbog veličanja ustaštva”.

“Dokazano nije niti u jednom dijelu, da pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti. (…) Sve policije država za koji se navodi, da je koncert zabranjen, uključujući i interpol nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju”, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, to nije jedina sudska odluka koja pokazuje da napisi u njemačkim medijima nisu točni. Dvotrećinskom odlukom Visokoga prekršajnog suda Republike Hrvatske nedavno je potvrđeno kako pozdrav “Za dom spremni” na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona “Bojna Čavoglave”  nije prekršaj.
Molim Vas odgovor na pitanje:
Što ćete poduzeti kako bi zaštitili ugled Hrvatske u odnosu na takve napise u Bildu i drugim njemačkim medijima?”

Kad dobijemo odgovor objavit ćemo ga u cijelosti.

Podsjetimo, Bild se pitao: “Je li Neuer znao što pjeva?”

“Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem beach baru Neuer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson. On je pjevajući pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata. Neuer pak pjeva njegovu pjesmu “Lijepa li si” u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj”, pisao je Bild.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.