HZZO odbio majku BBB-ovca u Grčkoj: Htjela mu je produžiti zdravstveno osiguranje

Foto: fah. montaža narod.hr

Na šalteru HZZO-a odbili su majku Bad Blue Boysa koji ima dijabetes, kad je htjela po drugi put produžiti sinu obvezno zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO je, naime, pokrenuo interne kontrole i obavijestio svoje ispostave da ne smiju produljivati zdravstveno osiguranje pritvorenim BBB-ovima, piše Večernji list.

Prije tri mjeseca, majci tog mladića uvažili su prijavu i mladiću produljili zdravstveno, dok ocu drugog mladića koji je također u grčkom zatvoru i dijabetičar je, prijavu za sina nisu uvažili i ostao je bez obveznog zdravstvenog osiguranja. Majka je priložila službenu potvrdu hrvatske ambasade u Grčkoj da se sin nalazi u pritvoru u Grčkoj i ne može se osobno javiti na šalter HZZO-a, izdanu u svrhu reguliranja zdravstvenog osiguranja, no nisu je uvažili.

Inače, internacionalne konvencije kažu da je za zdravstveno osiguranje pritvorene osobe odgovoran zatvor i zemlja u kojoj se nalazi zatvorenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Plenković poručio da ga BBB nisu pitali o odlasku u Grčku: Je li ga itko pitao za odlazak u Zambiju?

Pritvoreni mladići, mlađi punoljetnici, tako u Grčkoj imaju pravo na inzulin (bez kojeg ne bi izdržali tri dana) i dobivaju ga, ali nemaju pravo na senzore. Stoga je važno da zadrže osiguranje u Hrvatskoj, jer je nakon prekida potreban određeni period dok se osiguranje po nekoj osnovi ponovno vrati.

Podsjećamo, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju od 1. travnja 2023. uvedena je obveza osobnog javljanja u HZZO-a svaka tri mjeseca za osiguranike koji su osigurani po osnovi nezaposlenosti a ne vode se u Zavodu za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.