I Bilić oduševljen: Ne znam što bih rekao, Dalić je to fantastično posložio

BILIĆ
Foto: fah

Jedan od najdugovječnijih izbornika hrvatske reprezentacije, uz Miroslava Blaževića i Zlatka Dalića, bivši je reprezentativac Slaven Bilić. Bilić je jedan od brojnih trenera, bivših nogometaša, i brojnih navijača, koji je oduševljen igrom hrvatske nogometne reprezentacije, no prije svega atmosferom u samoj reprezentaciji, koja je možda najbolja ikada u našoj nacionalnoj momčadi, inače ponosu hrvatskog sporta, prije svega hrvatskog nogometa. Riječi bivšeg izbornika Bilića, kao jedne od legendi hrvatske reprezentacije, sasvim sigurno imaju veliku težinu. Bilić je u razgovoru za Sportske novosti iskazao, blago rečeno, oduševljenje atmosferom u reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujete li mi kad vam kažem da ne znam što bih kazao? Toliko sam dojmljen. Ne sjećam se da je ikad oko reprezentacije bila tako dobra atmosfera. Jest da je temelj u odličnim rezultatima i nadasve igrama u Ligi nacija. No, ova je reprezentacija sada nešto posebnija. U njoj se prepoznaje ona pozitivna drskost i gard samopouzdanosti, koji su nerijetko nedostajali za važne iskorake. Nekad smo imali jednog ili dva glavna protagonista, a pogledajmo danas – ima ih barem sedam. To je strašno! Modrić, pa Brozović, Kovačić od kada je u Chelseaju, već sam prije tri godine bio uvjeren da je to top vezna linija u globalnoj konkurenciji. Tu je vrhunski Perišić, pa sada nove snage, Gvardiol, mali Šutalo (Josip, op. p.), iskoračio je Erlić… Volim govoriti i o onima koji su imali težak put, ali su se izborili, primjerice, kao Juranović. On je baš savršen bek za Hrvatsku! Imate vi bekova koji rade razliku u napadu, recimo, Arnold u Liverpoolu, koji daje golove, namješta. Ali, nama to nije presudno jer imamo igrače koji će to činiti, nama treba bek koji će odlično raditi temeljnu zadaću, defenzivnu, a davati korektan doprinos i prema naprijed. Sosa je odličan, i njega lopta voli…”, rekao je Bilić.

Biranim riječima o Daliću

Bivši izbornik biranim riječima govorio je i o aktualnom izborniku, koji je prije četiri godine ostvario najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa, drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu, Zlatku Daliću. Bilić tvrdi da Hrvatska pod njegovim vodstvom djeluje izuzetno moćno.

“Dalić je to fantastično posložio. Dobro je on složio stvari i za Rusiju, što bi trebali sada drugo reći nakon najvećeg uspjeha. O.K., tada je došao u grupu koja je više-manje bila formirana. No sada, ova selekcija, to je nešto novo, njegov potpuni posao. Mislim, dobiti Francusku već puno govori, ali i Dansku, koja je super ozbiljna momčad, pa osigurati Final Four, to govori puno realnosti. I, što je meni jako važno, sve se ovo događa mjesec i pol pred Katar. To je savršeni tajming da se stvori prava atmosfera za SP i ukorijeni osjećaj samopouzdanja. Top situacija jer svi u i oko reprezentacije, kao nikad, pušu u isti rog. Zato Hrvatska djeluje baš moćno”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema euforije

Međutim, Bilić dva mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva odbacuje bilo kakvu euforiju. S obzirom na iskustvo, to je od njega i očekivano. Umjesto toga, on poziva na djela, a ona su više nego vidljiva. Hrvatska nogometna reprezentacija je prvi puta u povijesti izborila plasman na Final Four Lige nacija, pod Dalićevim vodstvom Vatreni odlaze i na treće veliko uzastopno natjecanje – Svjetsko prvenstvo u Kataru.

“Dovoljno sam iskusan da znam kako je ona teško breme pogotovo za naše okruženje. No, ovdje govorimo o djelima, argumentima koji govore u prilog snazi Vatrenih. Još jedan važan detalj jest da tako definirani igrači sada igraju po klubovima sve do SP-a, praktično će bez priprema stići u Katar i tamo krenuti igrati, a fluid s Lige nacija još je svjež. Glavni igrači na čelu s Lukom Modrićem toliko su toga prošli da dobro znaju kako se postaviti. Koliko sam mogao primijetiti, grupa iskusnih Vatrenih zdravo pod svoje drži mlađe i usmjerava ih u onom pravcu u kojem treba. Naposljetku, Dalić je vrlo iskusan, i kroz motivaciju igrača, uvjeren sam, znat će krotiti bilo kakvu dozu viška euforije”, kaže Bilić.

Za bivšeg izbornika vjera u vlastite snage potvrđena je kroz brojne utakmice i to s vrlo jakim suparnicima, a na SP-u trebamo ići utakmicu po utakmicu, malo tko će nas lako dobiti i još manje će nas olako shvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.