I tradicija na prodaju: Saudijski dolari preuzimaju vrhunski sport?

Foto: fah

Nažalost, novcem se danas u sportu može kupiti sve ili gotovo sve. Vrhunski sport postao je isto takav posao, možda prije svega posao. Ideala, sportskog kodeksa, sve je manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li sve na prodaju?

Naime. novaca ima, i to puno novaca, u arapskom svijetu, Saudijskoj Arabiji pogotovo te s tim novcem, koji se temelji na nafti, sve više preuzimaju vrhunski sport. Jednostavna računica. oni su spremni platiti, a vlastodršci, koji donose odluke, su spremni prodati. Nerijetko i ono što nije samo njihovo. Neki će reći kako je na prodaju sve kad su petro – dolari u pitanju.

Koliko je to dobro? Ne pretjerano, iako je, primjerice, Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru prije dvije godine organizirano na zavidnoj razini činjenica kako brojne kontroverze i dan danas prate taj događaj, spektakl u sjeni tamne strane i ne baš moralne građevinske grane, koja je svemu prethodila. Samo prvenstvo izgledalo je umjetno, za nekoliko razina ispod Svjetskog prvenstva održanog prije desetak godina u Brazilu. Nedavno je u Katru održano i Svjetsko vaterpolo prvenstvo, Hrvatska je osvojila svjetski naslov.

Milijarde su u pitanju

Naravno, ne zanima samo nogomet one koji si mogu priuštiti puno toga, pa i previše. Saudijci tako polako ali sigurno preuzimaju tenis. Naime. objavljeno je sklapanje ugovora o strateškom partnerstvu ATP-a i Saudijske Arabije. Nedugo nakon toga stigla je vijest kako Saudijci ne žele stati samo na tome. Tu je ponuda koja bi kao transformirala profesionalni tenis, Saudijcima bi donijela kontrolu nad tzv. bijelim sportom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, javni Investicijski fond Saudijske Arabije predstavio je dvije milijarde dolara vrijednu ponudu kako bi se WTA i ATP spojili. Ovu pomalo eksplozivnu vijest donosi britanski Telegraph. Isti izvor donosi informaciju koja kaže kako su čelni ljudi ATP i WTA dobili rok od 90 dana da prihvate ili odbiju ponudu koja bi zapravo preobrazila profesionalni tenis, odnosno Tour te bi nagradni fondovi na Touru bili izjednačeni. Ponuda koja dolazi iz Saudijske Arabije ne odnosi se na četiri najjača svjetska turnira, dakle, Grand Slam turnire.

Žele brzo i skoro sve

Mogući nesporazum glede sklapanja posla mogla bi biti želja Saudijaca da već u siječnju iduće godine jedan Masters turnir bude održan u spomenutoj državi. To bi se trebalo dogoditi uoči samog prvog Grand Slam turnira sezone – Australian Opena. Tome se, ako je vjerovati informacijama koje dolaze iz Australije, oštro protivi Izvršni direktor Australian Opena Craig Tiley. Posve razumljivo, naime, to bi svakako poremetilo dobar dio australijske sezone koja prethodni prvom Grand Slamu. Tradicija je to koja traje desetljećima.

Prema prijedlogu koji dolazi iz Saudijske Arabije prvi čovjek ATP-a Andrea Gaudenzi, koji je pregovarao sa Saudijcima, bio bi neka vrsta komesara takvog novog kombiniranog Toura te bi on nosio naziv PIF Tour (Public Investment Fund Tour).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi ponuda bila prihvaćena sve bi krenulo Masters turnirom za muškarce i žene već u siječnju u Saudijskoj Arabiji koja je već neko vreme domaćin završnog turnira za žene.

Federer, Đoković, McEnroe…

Čelni čovjek ATP-a već dulje vrijeme, dakle javno i neskriveno, zastupa ideju spajanja ATP i WTA Toura kao najbolji način da se sport razvija i privlači navijače. Slične ideje ranije su imali i legendarni Roger Federer i Billie Jean King te Jonh McEnroe, koji je ipak jedan od onih koji se protive ulasku saudijskog novca u vrhunski sport.

Recimo kako je u studenom na tu temu govorio i jedan od najboljih svjetskih tenisača Novak Đoković. I on cijeni tradiciju, ali i petro dolare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Više puta sam ovo rekao – mislim da tenis ne koristi svoj puni potencijal. Mi smo jedan od, globalno gledano, najgledanijih sportova, ali mislim da smo i dalje u nekim aspektima veoma konzervativni i da to ne prolazi najbolje kod mlađe pubilike. Poštujem našu povijest, tradiciju, moramo je njegovati i poštovati, no također smatram da bi se trebali prilagoditi modernim vremenima kako bi shvatili što mlađe generacije žele kako bi se tome i prilagodili.”

Podsjetimo, ranije je najveća prepreka spajanju bila činjenica da ATP ima daleko veće prihode od WTA. Hoće li dvije milijarde dolara koje su na stolu biti dovoljne da se sve zaboravi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.