Igor Štimac proglasio Škotsku favoritom protiv Hrvatske: ‘Stvorili su više šansi nego naša reprezentacija’

Foto: snimka zaslona

Bivši hrvatski izbornik, koji je zbog loših rezultata vrlo kratko bio na klupi hrvatske nogometne reprezentacije, Igor Štimac, dva dana uoči utakmice odluke u Glasgowu na Europskom prvenstvu Hrvatska – Škotska proglasio je favoritom Škotsku. Isti je to onaj Štimac koji je najavio da će Vatreni igrati u finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu, a onda je morao otići jer je doveo u pitanje sam plasman na SP. Naslijedio ga je Niko Kovač. Valja priznati, Štimac je s Vatrenima uspio pobijediti Srbiju na Maksimiru bilo je 2:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štimac tvrdi, u razgovoru za Sportske novosti, da ga remi Škota protiv Engleza nije iznenadio, naprotiv, smatra bivši hrvatski izbornik da su Škoti, koji su na putu do SP-a izbacili Srbiju, još jednom pokazali sve odlike svog prepoznatljivog nogometa.

”Reprezentacija kojoj nedostaju dvije ekstra klase, nema pojedince koji bi sami rješavali utakmice, ali Škotska ima momčad. Zajedno napadaju, zajedno se brane. Za Engleze su imali najveći motiv jer za njih je taj susret veći nego nama utakmica sa Srbijom. Nakon ohrabrujućeg boda protiv Engleza, a pred utakmicu s Hrvatskom, držim da su Škoti favoriti. Da, favoriti! Ne dajem im taj status zbog domaćinstva na Hampden Parku, nego zbog onoga što su dosad pokazali.”

Štimac tvrdi da su Škoti na ovom Euru, unatoč porazu i remiju bez postignutog pogotka u dva susreta ipak prikazali više nego Hrvatska te da su ostavili bolji dojam, što je vjerojatno i točna konstatacija. No Hrvatska je i dalje vice prvak svijeta i prava Hrvatska može dobiti Škote, koje nije uspio dobiti ni Igor Štimac dok je bio hrvatski izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Stvorili su više šansi nego naša reprezentacija. Djeluju kompaktnije, njihov momčadski pristup se pokazao jakim adutom pred odlučujuću utakmicu.”

Termin “odlučujuća utakmica” stvara razliku između svih dosadašnjih dvoboja Hrvata i Škota.

”U četiri kvalifikacijske utakmice dosad ih nismo pobijedili. Ali, ovo je prva utakmica koja nema popravni. Prva utakmica s oznakom “stani-pani”. Ne volim koristiti terminologiju tipa “biti ili ne biti”. Jer, bit će nogometa i poslije tog susreta, ali je skorašnji dvoboj u Glasgowu eliminacijska utakmica.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četiri spomenuta dosadašnja kvalifikacijska dvoboja imaju Škoti po dvije pobjeda i dva remija. Neriješeno su igrali kada se Hrvatska borila za SP u Japanu, u “post Ćirinoj eri” bilo je 1:1 na Maksimiru i bez golova u Škotskoj. U Štimčevom mandatu dva poraza bez pogotka. Ne treba pritom pitati Štimca sjeća li se tih dvoboja…

”Kako se ne bih sjećao, posebno onog lipanjskog prije osam godina u Zagrebu. Nema goreg termina za reprezentacije koje imaju igrače u velikim klubovima. Igrali smo bez Modrića i Ćorluke, igrači su mi došli potrošeni od silnih obveza u nacionalnim prvenstvima i klupskim europskim natjecanjima. Ostala im je ta utakmica i glavama su već bili na odmoru, a kada razmišljaš o Miamiju i ljetovanju, onda nema mjesta za nogomet. Uz sve to, sami sebe smo pobijedili. Taj dvoboj je determinirao naš plasman, nakon tog poraza smo “cementirali” drugu poziciju. Kasnije, u drugom susretu sa Škotima, što je bio i naš zadnji dvoboj u kvalifikacijskoj skupini, došli smo u Glasgow bez natjecateljskog naboja tražeći da se igrači ne ozlijede. Znali smo da ne možemo ni gore ni dolje na tablici, što su motiviraniji Škoti iskoristili za slavlje na svom terenu”, kazao je Štimac te je izdvojio još jedan detalj iz tih kvalifikacija.

”Škotska je prije prvog dvoboja s nama u Zagrebu promijenila izbornika. Došao je Strachan, stisnuo linije i više nisu bili otvoreni kao u prethodnim dvobojima. Nije to nikakvo opravdanje, mi smo imali priliku koju nismo pretvorili u pobjedu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.