Iluzija: Što nas je naučio derbi Dinamo-Osijek na Maksimiru?

Foto: fah

U velikom derbiju hrvatskog nogometa,  neki će reći derbiju kakvog dugo čekamo, preporođeni Osijek slavio je na Maksimiru protiv aktualnog hrvatskog prvaka i još uvijek najjačeg hrvatskog kluba Dinama. Ne, naravno, nije to bila nezaboravna utakmica, dekor je bio blago rečeno skroman, atmosfera kao na Mjesecu, suđenje na granici ironije, međutim, nakon dugo vremena jedan klub iz Prve Hrvatske nogometne lige na Maksimir je došao otvorenim gardom, zabio  rani pogodak, izdržao do kraja i napadao. Naravno, koliko god mu je to Dinamo dozvoljavao.  Osijek se nije zatvorio u bunker, svaku je priliku za kontru Osjećani su pokušali iskoristiti. Da je sudac iz Varaždina Mario Zebec bio u boljoj formi možda je utakmica mogla biti odlučena i bez neizvjesnosti u završnici? “Penal” koji nije dosuđen Osijeku na nekim utakmicama svirao se iz zrakoplova, i ne samo u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Osijek je možda oštećen na Maksimiru, ali nije pokraden, kako se moglo čuti poslije utakmice. Uostalom, gosti su slavili, a to su protiv Dinama u HNL-u ne događa svaki dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je derbi pobudio zanimanje medijske javnosti, nažalost tek nakon utakmice, nakon što je na Maksimiru Osijek poslije 16 godina odnio pobjedu, pokazuju iritantni naslovi u pojedinim medijima, posebno Jutarnjem listu, kojim se osporava zaslužena pobjeda Osijeka, gotovo se sugerira kako je Osijek prijevarom došao da pobjede u derbiju, što, naravno, ne odgovara istini, kao što ne odgovaraju istini tvrdnje nekih drugih medija, koji, naravno, pretjeruju samo u drugom pravcu, kada tvrde da je varaždinski sudac u devedeset posto slučajeva sudio i pokušao presuditi za Dinamo. Suđenje je bilo loše, tendenciozno, međutim, ništa slošije od cirkusa kakvog smo znali nerijetko gledati na utakmicama Europskog prvenstva.

Uz derbije ide obavezno nezadovoljstvo poraženih te zapomaganje njima bliskih medija, razlika je tek u činjenici da u Hrvatskoj samo Dinamo i Hajduk imaju svoje medije, tim je pobjeda “malog” Osijeka, koji ove sezone igra veliki nogomet, veća. Naravno, malo je vjerojatno da će Osijek čak i s ovom pobjedom ozbiljnije ugroziti Dinamov put prema naslovu, no, poraz Dinama na trenutak je stvorio kod navijača iluziju da se s Dinamom, i gazdom, može nositi, makar i jednoj utakmici, protiv 12 igrača, 11 koji trče za loptom i jednim koji im tu loptu pokušava sakriti, dakako, sucem. U stvarnosti, utakmica na Maksimiru nije donijela ništa novo osim prividne stvarnosti, kako rekosmo iluzije.

Kako svakoj iluziji dolazi kraj tako će, možda prije nego kasnije, doći kraj i maksimirskoj iluziji? Postoji tek jedan problem, oni koji to danas govore jedno te isto ponavljaju deset godina. Odlaskom brojnih zvijezda iz Maksimira u zadnjih godinu dana, odlaskom Marka Roga, Marka Pjace, Eduarda…, Dinamo je postao ranjiv, otvorenih bokova s jedne strane Osijek, s druge strane Rijeka.  Je li to dovoljno? Ako ništa drugo, hrvatski navijački puk će idućih mjeseci, možda do proljeća, živjet u iluziji da se konačno i sirotinja ima čemu radovati. Prije nego se vrate prve lastavice sve će biti po starom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.