Isprika ‘zvezdašima’ ili jeftina manipulacija komentatora regionalnog Sport Kluba Nevena Cvijanovića?

Foto: Snimka zaslona

Bivši sportski komentator HRT-a, danas komentator regionalnog Sport Kluba, Neven Cvijanović, jedan je od mnogih koji su se pridružili opravdanoj osudi huliganskog napada u Splitu na vaterpoliste Crvene zvezde. U Hrvatskoj ne postoji nitko relevantan tko divljački ispad nekolicine huligana nije osudio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to shvatio i Neven Cvijanović? Naime, kad pročitate ”osudu” huliganskog ispada u Splitu od strane Nevena Cvijanovića bit će vam jasno zašto smo postavili takvo pitanje.

Osuda i isprika Nevena Cvijanovića?

”Pitam se što to meni sve treba i zašto moram sad, umjesto da kresnem pivu ili dvije uz pregled premierligaškog dana na BBC-u, pisati ovaj komentar novog idiotskog ispada u Splitu. Naravno, ne moram, nitko me na to ne tjera, nalazim se tisućama milja daleko i nitko mi neće ništa reći ako ništa ne napišem, ali ne mogu protiv sebe. Moram nešto o ovome reći, pa kud puklo da puklo, kome se sviđalo ili ne sviđalo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, jako me je sram.Vjerojatno vam je poznat taj osjećaj kad se iskonski sramite, kao da ste upravo vi jedini i isključivi krivac za sve. Kao da sam ja bio taj moron koji je udario te dečke na splitskoj rivi, kao da je moja ruka potjerala tog jadnog mladića u more i kao da sam ja osobno taj kreten koji je vikao “četnik”. Sami ste, gospodo političari, ovo zakuhali! Svi vaši sitnopolitički govori i prozivanja vraćaju nam se kao bumerang. Namjerno nisam napisao “vraćaju VAM se” jer vi ste sretni da status quo potraje, vi se zadovoljno smješkate kad pravi rvati mlate četnike. Zadovoljno trljate ruke kad se mrze Srbi, Hrvati, Albanci, muslimani… Sretni ste kad ljude tuku usred bijela dana na splitskoj rivi. Na kraju, dragi sportaši, vaterpolisti Crvene Zvezde, ako vam to nešto znači, ja vam se ispričavam. Oprostite na našem negostoprimstvu, oprostite na našoj neukosti i uskogrudnosti. Molim vas, nemojte se vi prema nama ponijeti ovako kao što smo mi prema vama”, poručio je Cvijanović.

U Hrvatskoj su svi osudili nemili incident u Splitu

Podsjetimo, policija je reagirala vrlo brzo, privela je trojicu zbog napada na zvezdaše, a kod jednog je pronađen i ukraden dres. Dakle, hrvatske institucije reagirale su munjevito. Nažalost, i ovo nije i ne može biti opravdanje, slični huliganski ispadi događaju se i izvan granica Lijepe naše. Nije Hrvatska izmislila huliganizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad Cvijanović u svojoj osudi poručuje i moli ‘‘nemojte se vi prema nama ponijeti ovako kao što smo mi prema vama” on zapravo pokušava manipulirati tužnim događajem iz Splita, koji je isključivo, to – tužni događaj i ništa drugo, najmanje pravilo. Hrvatska, bez obzira na sve, nije Divlji zapad, nije ni Pariz, koji je jako, jako dugo u obruču i oko kojeg haraju razne skupine rušeći i paleći sve oko sebe i pred sobom, a o čemu se uglavnom šuti.

Cvijanović takvom vrstom osude, jeftinom GENERALIZACIJOM, raspiruje strasti. Naime, nismo se ‘‘MI” prema vaterpolistima Crvene zvezde ponijeli huliganski, niti su se vaterpolisti Crvene zvezde, ili bilo kojeg drugog kluba iz Srbije, imali razloga žaliti na hrvatsko gostoprimstvo, naprotiv. ”MI”, pa tako ni Cvijanović, nemamo ništa s huliganskim ispadom nekoliko huligana u Splitu, niti smo ”MI”, uključujući i Cvijanovića, taj napad planirali niti smo ga željeli. Kad kažemo, i više ponavljamo, riječ ”MI”, mislimo isključivo na sve nas koji s nasiljem, bilo koje vrste, nemaju i ne žele imati veze, a za što sve ”nas”, pa i sebe, optužuje indirektno Cvijanović i tako zapravo, ponovimo, raspiruje niske strasti jeftinom manipulacijom, da ne kažemo demagogijom. Doduše, Cvijanović u svojoj osudi i isprici cilja na političare, no, sasvim je jasno, i to dokazuje u završnom dijelu ”osude”, da ne misli samo na njih.

Osuditi odgovorne, ali ne i naciju, bez generalizacije…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede zvezdaša, vaterpolisti Crvene zvezde sasvim sigurno nisu četnici, odnosno fašisti, oni su se Rivom šetali u trenirkama sa klupskim obilježjem Zvezde, i tu nema spora, no, navijači Crvene zvezde, što nije i ne može biti opravdanje za huliganizam, vjerojatno jesu fašisti, odnosno četnici. Naime, ozloglašene Delije u svakoj prilici veličaju agresore na Republiku Hrvatsku i BiH, četnike, Dražu Mihailovića, Ratka Mladića, i ne samo njih, fašističkim transparentima, uz potporu kluba Crvena zvezda, koja takve transparente ne uklanja sa tribina, vrijeđaju i ponižavaju žrtve Vukovara… I to Cvijanović, kao sportski komentator, zna. Zvezdaši, mislimo na navijače Crvene zvezde, bili su prva baza iz koje su Arkan, Šešelj i slični zločinci novačili ljude za agresiju na Hrvatsku. Uostalom, Delijama je Arkan bio vođa, kojeg se oni nisu odrekli.

Ako se sportski komentator ispričao vaterpolistima Crvene zvezde u svoje ime, u čije je jedino i mogao, onda je to sjajna sportska gesta, no, ako se Cvijanović u svojoj osudi i  isprici ispričao Delijama, a posebno u ”naše ime”,  onda je promašio.

Za kraj, spominjati riječi srpskog predsjednika, Aleksandra Vučića (jednog od najvjernijih šegrta ratnog zločinca Vojislava Šešelja) čovjeka koji je u okupiranoj Glini držao fašističke govore, a koji je također udijelio nekoliko ”moralnih packi” Hrvatskoj, bilo bi stvarno ispod svake razine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.