Ivanišević o Đokoviću: ‘Zapad ne voli tako moćnog čovjeka’

Foto: snimka zaslona

Proslavljeni hrvatski tenisač Goran Ivanišević gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a te je ekskluzivno govorio o Novaku Đokoviću, netom završenom Australian Openu te svemu onome što se događalo oko i na samom turniru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon povratka iz Australije, Ivanišević je sažeo dojmove nakon što je Novak Đoković još jednom trijumfirao u finalu prvog Grand Slama sezone.

– Dojmovi su odlični nakon osvajanja Australian Opena. U 42 dana vidjeli smo svega i svačega. Možda najtužniji trenutak u povijesti tenisa, počneš s publikom, a pola meča ostaneš bez publike. Kao u “Pepeljugi”, prije ponoći nestane čarolija, onda taj “lockdown”, dva dana bez publike pa se opet vratila publika. Organizatori su napravili veliki posao, stvarno su se potrudili da se svi osjećamo ugodno. Na kraju onaj finale i 18. Grand Slam, istaknuo je u intervjuu za HTV Goran Ivanišević, trener Novaka Đokovića.

Ponovno je stao u obranu Novaka koji je trpio brojne kritike tijekom turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Opet udaranje po njemu jer se potrudio on jedini u obranu igrača, da im se proba nešto poboljšati. Onda nesretna ozljeda u pola turnira, imao je četiri teška meča. On je znao posljedice, rekao je da je tu da osvoji. Novakova glava je tu najvažnija. Ja sam se iskreno najviše bojao protiv Miloša Raonića i Aleksandra Zvereva jer je to još bilo svježe. Najviše ga je boljelo kod reterna, a ne zna se tko jače servira od njih dvojice. Potom polufinale i finale te predstava protiv najboljeg tenisača u zadnja tri mjeseca, Danilla Medvedeva. Deklasirao ga je na svojem terenu, gdje nikada nije izgubio. Pokazao je da je najbolji igrač na svijetu, dodaje Ivanišević.

Osvrnuo se i na tretman Novaka Đokovića od strane medija.

– Zapad ne voli tako moćnog čovjeka, koji ima vojsku navijača i koji se usudi reći što mu je u glavi. Vjeruje u svoja razmišljanja, opasan je za zapad. Nekako je to krenulo od prvog lockdowna pa preko Adria cupa, ne znam što se zapravo to tamo specijalno dogodilo. Tu je i nesretni US Open pa loše finale Roland Garrosa i kraj sezone. Onda se pojavila i ova priča o izmišljanju povrede. Kakvo izmišljanje povrede? Čovjek vodi 2:0 u setovima i sada bi izmislio povredu da dobije Taylora Fritza. Kada neki drugi to rade onda je to herojski čin i govori se “svaka čast”. No, uspio je. Potrošio je puno energije, pomagali smo mu da se ne zamara s tim stvarima. Sve ga je to probudilo, dalo mu je dodatni motiv i snagu, a to se vidjelo na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je on jedan od mentalno najčvršćih sportaša, ističući da sve to treba izdržati.

– Kada kaže nešto, ne valja, kada ne kaže, opet ne valja, ističe. To mu sve daje snagu da pokaže svima tko je i što je. I sada je trka zanimljiva. Nadal 20, Novak 18, ja sam rekao odavno da će na kraju ispasti trka između njih dvojice, tako će i biti.

Uspoređujući Rogera Federera, Rafaela Nadala i Đokovića, Ivanišević kaže da su jedan drugoga učinili boljim igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovaj su tenis napravili boljim i zanimljivijim. Svi su pričali o rekordima Margaret Court i Serene Williams, da je to nedostižno, no možda to dostignu i Novak i Rafa. Ima još do toga jako puno, no sve je moguće.

Kaže da dolaze i mlađi poput Medvedeva, Dominica Thiema i Stefanosa Tsitsipasa, no da kada dođe do finala “da se vidi tko su gazde”, poput Đokovića i Nadala. Postavlja se i pitanje može li Srbin ugroziti Nadala u Roland Garrosu.

– Lošije od onoga ne može igrati. Nije se pojavio u finalu. Nije bio spreman ostati s Nadalom 15 sati na terenu, a ako ga želiš dobiti na Roland Garrosu, moraš biti spreman s njim biti i 30 sati na terenu. Ipak, Nadal je favorit na zemlji, no sve je moguće.

Goran Ivanišević je tijekom teniske karijere, slično poput Novaka Đokovića, također znao “voditi bitke” i van teniskih terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Da, ali danas je to puta 10. Imate društvene mreže i svaki se korak prati, drugačije je to nego u moja vremena. To nam je valjda takva karma.

Unatoč jakim osobnostima, Ivanišević i Đoković se, kako se čini, jako dobro slažu.

– Mentalitet je isti, jezik je isti, to jako puno pomogne u objašnjavanju, u razgovoru, na terenu. Čak se koji puta niti ne mora ništa reći, dovoljno se pogledati. Balkanac može trenirati bilo koga, ali Balkanca ne može trenirati nitko osim Balkanca, dodaje Ivanišević priznajući da kada Đoković viče prema loži da je to uglavnom upućeno njemu.

Ivanišević je prokomentirao i naše parove, točnije Ivana Dodiga koji je u paru sa Slovakom Filipom Polašekom osvojio Australiju, a zapaženi nastup imali su i do tada nepobjedivi par Nikola Mektić i Marko Pavić, koje su u polufinalu izbacili upravo budući pobjednici.

– Moram čestitati svima, nevjerojatan početak Mektića i Pavića kao para, a onda i ta priča s Dodigom i Polašekom koji je prestao igrati tenis te se vratio i osvojio Grand Slam. Zbilja bih čestitao i našoj Dariji Jurak, polufinale Grand Slama, koja se trudi te svaka čast i za nju isto.

Na kraju intervjua Goran Ivanišević se osvrnuo i na ne tako lijepe događaje u posljednje vrijeme, a to je odlazak proslavljenih hrvatskih sportaša Zlatka Saračevića i Zlatka Kranjčara.

– Nažalost napustila su nas dva velika, velika hrvatska sportaša. Ovom bi prilikom izrazio sućut njihovim obiteljima, nažalost ima i tužnijih tema, ali eto, život ide dalje i nije lako, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.