Ivković: Igrao sam za Jugoslaviju 1991. jer sam apolitičan, nisam znao što se događa

Foto: snimka zaslona

Bio je Baby Lasagna isto favorit pa nije bio prvi, našalio se sportski komentator Tomislav Ivković u Nedjeljom u 2 govoreći o tome kako reprezentacija Engleske po kladionicama ima najviše šanse za osvajanje Europskog prvenstva. Ustvrdio je kako su glavni favoriti Francuzi, a da se Portugalce nikako ne smije podcijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivkoviću mnogi zamjeraju što je posljednji nastup za reprezentaciju Jugoslavije odradio u rujnu 1991., kada je već naveliko trajao rat u Hrvatskoj:

“Shvaćam da nekima to nije dobro palo. Prihvaćam to kao grešku. Ja sam totalno apolitičan i u tim nekim situacijama nisam bio upoznat i nisam znao što se sve dešavalo. Kad sam već tamo otišao, išao sam se zahvaliti jednom velikom čovjeku Ivici Osimu i pozdraviti s dečkima koji nisu imali veze s onim što se dešavalo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ususret Euru

Ususret Europskom prvenstvu u Njemačkoj, Ivković je otkrio svoja glavna tri favorita za osvajanje prvenstva.

– Prvi favoriti, po svemu, ja imam tri reprezentacije – su Francuzi, koji zaista imaju kvalitetu i naviku osvajanja prvenstava. To je strahovito bitno u sportu danas, rekao je.

– Ne smijemo nikad podcijeniti Portugalce, koji su kao iz prikrajka – nitko ih ne svhvaća baš najozbiljnije – ali uvijek dođu u četvrt-finale, polufinale i finali, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su, kako kaže i Španjolci koji su pomladili momčad, a imamo i Talijane.

Iz naše grupe, ustvrdio je, “sve tri momčadi mogu ući u prvih osam”.

Govoreći o glavnom favoritu kladionica – Englezima, naglasio je kako se njih uvijek gura u prvi plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Bio je Baby Lasagna isto prvi favorit pa nije bio prvi, Engleze tradicionalno guraju, žele svim silama i navijači i svi da Englezi budu prvaci. Međutim, kad dođeš na teren – to je nešto drugo, upozorio je.

Najveće potencijalno iznenađenje? “Zvuči suludo, ali Njemačka”

Upitan tko bi mogao biti “dark horse” na ovom prvenstvu, Ivković je odgovorio kako je to reprezentacija Njemačke.

– Možda zvuči suludo, ali njih nema od 2014. godine. Domaćini su i ulažu velike nade i optimisti su zbog povratka Kroosa u reprezentaciju. To nije košarka da Michael Jordan uđe i riješi utakmicu. Ne vidim to samopouzdanje kod Nijemaca, rekao je.

– Bilo bi iznenađenje da uđu u četiri najbolje reprezentacije, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najteži dio u nogometu je obrana”

Govoreći o tome kako se nogomet kao igra mijenjao te da je danas dominantno mišljenje kako pobjednička ekipa nije nužno sastavljena od 11 najboljih igrača, Ivković je pojasnio da u momčadi moraju postojati vodonoše i individualci.

– Uvijek je tako i bilo, ali pogotovo sada u ovo zadnje vrijeme kada su došli Guardiola, Mourinho, Ancelotti i ostali, imaju razmišljanja koje je jedino normalno – 11 najboljih ne mogu biti najbolja ekipa. Moraš imati vodonoše i one igrače koji će individualno riješiti, a da bi on to napravio – ekipa ga mora dovesti u tu situaciju, rekao je.

– Karakter i psihologija su strašno bitni, da vjeruješ u sebe i svoje igrače, jer najteži dio u nogometu je igrati obranu. Obrana se igra na način, da kada tvoj prijatelj i suigrač pogriješi, da ti je prva misao da ga ispraviš i da probaš ispraviti njegovu grešku, a ne na način da ga kritiziraš ili da nastojiš pokazati svima da je on napravio tu grešku, kazao je.

Po tome se, kako kaže, vidi “koliko igrači respektiraju jedni druge i koliko respektiraju trenera”.

O Belgiji: Vrlo teško će nešto napraviti

Upitan kako gleda na stanje u reprezentaciji Belgije, odgovorio je kako, unatoč promjenama – misli da teško mogu ostvariti zapaženiji rezultat.

– Kod njih je nepoznato, igra još uvijek Lukaku te De Bruyne na visokom nivou, ali vrlo teško mogu nešto napraviti. Nikad se ne zna. Nogomet danas odlučuju nijanse, rekao je.

Kako je naglasio, jedna greška, potez ili obrana mogu činiti razliku između ogromnog uspjeha i neuspjeha.

– Uvijek će na kraju odlučiti kvaliteta. Ne daj Bože da odlučuje sudac, kazao je.

– Kvaliteta igrača i momčadi su na kraju ipak prevaga. Francuska ima najveće šanse, ali su izgubili dva puta finale, s Argentinom i Portugalcima. Bez obzira na to što su bili favoriti broj jedan. No, favoriti uvijek ne pobjeđuju, dodao je.

Hrvatska reprezentacija: To su preozbiljni igrači da bi trebali motivaciju

Upitan trebaju li Vatreni dodatnu motivaciju, odgovorio je kako su to ozbiljni igrači koji igraju u ozbiljnim klubovima koji su naučili dokazivati se na svakom treningu, a ne samo na utakmicama.

– Ovo su preozbiljni igrači da bi trebali motivaciju. Ovo su neka druga vremena, puno njih igra u ozbiljnim klubovima. To su igrači koji su naučili da se moraju pokazivati i dokazivati na svakom treningu, a ne na utakmici. Oni brane svoje ime, a isto tako – štite ekipu, rekao je.

– Mi imamo danas najmlađi dio ekipe u obrani: Stanišić, Gvardiol i Šutalo. To su tri najmlađa igrača. Njih ne smiješ dovesti u situaciju da oni misle da mogu igrati “lako ćemo”. Treba ih “stalno po ušima” da ih podsjetiš da su fantastični igrači, Bogom dani, da imaju talent koji dugo nisu imali, ali da se ne zaigraju previše i da shvate da je nogomet ozbiljna igra, pojasnio je.

– Broj jedan im treba biti kako spriječiti protivnika da ne dođe u šansu i da nam ne zabije gol, dodao je.

Rast apetita nakon dobrih rezultata u prijateljskim utakmicama

Komentirajući činjenicu da nakon dobrih rezultata u prijateljskim utakmicama prije velikih natjecanja može doći do povećanih apetita te opuštanja, ustvrdio je kako te utakmice ne mogu biti 100-postotni pokazatelj onog što nas čeka.

– Sveli smo Portugal na dvije šanse i par udaraca po golu i to nije realnost. Niti je realno da je Portugal bio toliko slabiji od Hrvatske niti je realno da je Hrvatska bila toliko bolja od Portugala. Tu je negdje sredina, rekao je.

– Mi smo ozbiljna reprezentacija koja ima ozbiljne igrače. Znamo vrline i mane koje treneri na najbolji mogući način skrivaju. Kad krene prvenstvo, nitko se ne sjeća prijateljskih utakmica niti su one 100-postotni pokazatelj onog što nas čeka, poručio je.

Istaknuo je primjer Lovre Majera koji je opušteniji i nasmijaniji te bolje funkcionira s ekipom.

– Bilo bi fenomenalno da Lovro nastavi u tom ritmu, da igra ovako, jer onda smo dobili jednu veliku kvalitetu po pitanju posjeda lopte, ustvrdio je.

Govoreći o poziciji desnog krila, ustvrdio je kako reprezentacija mora učiniti maksimalno s onim što ima na raspolaganju.

– Dosta peha smo imali s povredom Perišića i Oršića. To su dva igrača koja imaju brzinu i znanje, ali sad Oršića nema. Koga nema, moramo ga zaboraviti. Imamo Pjacu koji se vraća poslije velike povrede i duge pauze koji je u Rijeci nagovijestio da bi mogao igrati. Imamo Perišića koji je na 60 posto, dodao je.

“Kramarić je igrač koji može igrati bilo koju poziciju od sedmice do jedanaestice”

Kada se radi o Andreju Kramariću, Ivković je istaknuo kako je to igrač koji može igrati više na više pozicija.

– Kramarić je igrač koji može igrati bilo koju poziciju od sedmice do jedanaestice. On je igrač koji ima znanje i kvalitetu. Kramarić može igrati desno, može igrati Pjaca lijevo. Jučer smo vidjeli da Majer bez problema igra desno, a Kramarić lijevo, rekao je.

– Pitanje je špice hoće li tu biti Petković ili Budimir s obzirom na protivnika – tu će vjerojatno i izbornik razmišljati koga će mijenjati, a koga staviti, naglasio je.

“Gvardiol će biti najbolji stoper svijeta, isto kao što je trenutno među najboljim bekovima”

Komentirajući poziciju Joška Gvardiola i pitanja koja su se nakon toga postavljala, pogotovo o tome je li bolje da igra na poziciji stopera ili beka, Ivković je ustvrdio kako se Gvardiol puno bolje osjeća na poziciji beka.

– Odmah sam rekao, u dobrim sam odnosima s Dalićem. U jednom razgovoru sam rekao da u ovoj zadnjoj utakmici u Egiptu gdje je igrao stopera, da osjećam sljedeće – Gvardiol, koji igra lijevo beka kod Guardiole se puno bolje osjeća na toj poziciji. Kad imaš kontinuitet i igraš 40 utakmica na lijevom beku, treba ti vremena da se navikneš na poziciju stopera, rekao je.

– Neosporno je da će Gvardiol biti najbolji stoper svijeta, isto kao što je i kao lijevi bek među najboljima. Prihvatio je filozofiju Guardiole, igra na najbolji mogući način, tehnički je uvijek bio “top”, njega samo godine malo tu i tamo pobrkaju, ali to je normalan proces, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.