Iz Srebrenice pozvali FIFA-u da se u Rusiji podsjeti na obljetnicu genocida, Vatrenima sugeriraju da igraju s crnim vrpcama na rukavima

Foto: fah

Organizacijski odbor za obilježavanje 23. obljetnice genocida nad Bošnjacima Srebrenice predložio je u utorak Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) da polufinalna utakmica svjetskog prvenstva u Rusiji između Hrvatske i Engleske započne minutom šutnje u znak odavanja počasti žrtvama ratnih zločina a bivši načelnik srebreničke općine Ćamil Duraović hrvatskim je nogometašima sugerirao kako bi tu utakmicu trebali igrati s crnim vrpcama na rukavima dresova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pozivamo vas da početak ove polufinalne utakmice obilježite sjećanjem na genocid u Srebrenici minutom šutnje ili na drugi način, sve s ciljem podsjećanja svjetske javnosti na ovaj stravičan zločin, te da na taj način pošaljete poruku mira i opomene da se nikada i nigdje više ne ponovi Srebrenica”, stoji u pismu odbora zaduženog za organiziranje središnje komemoracije žrtvama srebreničkog genocida iz 1995. godine koja je najavljena za srijedu.

Bivši načelnik Duraković kazao je pak u intervjuu za “Večernji list” kako on osobno kao i mnogi drugi u BiH iskreno navijaju za reprezentaciju Hrvatske pa bi im puno značilo kada bi se najbolji hrvatski nogometaši simbolično pridružili podsjećanu na žrtve srebreničke tragedije.

“Nadam se kako će barem staviti crne vrpce ili drugačije simbolično obilježiti sjećanje na Srebrenicu. To bi bila velika satisfakcija za sve nas koji smo preživjeli, ali i za relaksiranje ukupnih odnosa. Za mene bi to bilo nešto veliko, a vjerujem i za većinu ljudi ovdje”, kazao je Duraković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski odbor HDZ BiH Mostara objavio je u utorak kako zbog činjenice da je 11. srpnja u BiH dan žalosti zbog obljetnice genocida u Srebrenici otkazuje ranije planirano javno praćenje utakmice između Hrvatske i Engleske.

“Uvažavajući zakonsku obvezu poštovanja i ponašanja na Dan žalosti, odavanja počasti svim žrtvama Domovinskog rata u BiH i ratnim tragedijama, HVIDR-a Mostar i Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar neće organizirati javno praćenje utakmice Hrvatska-Engleska koje se trebalo održati sutra”, priopćili su iz mostarskog HDZ-a ističuči kako je to odraz dubokog poštovanje prema svim žrtvama i ratnim tragedijama u BiH i nade kako će sjećanja i spomen, kroz proglašenja Dana žalosti, spriječiti da se ratne tragedije više nikada ne ponove.

“Vjerujemo kako će sutra biti uvažen osjećaj za žrtve ratne tragedije iz prošlosti, ali također uvažen i osjećaj nade, vjere i sreće zbog svjetskog uspjeha Hrvata s ciljem izgradnje bolje budućnosti, te ohrabrenja svima kako i male države i malobrojni narod mogu postići vrhunske rezultate i svjetske uspjehe. Zajedno bodrimo naše Vatrene do pobjede s vjerom da ćemo ih opet zajedno bodriti i u nedjelju”, priopćili su iz HDZ-a Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.