Izabrani najbolji sportaš i sportašica grada Zagreba

srbić
Foto: fah

Gimnastičar Tin Srbić i plesačica Jana Malčić proglašeni su za najbolje sportaše Zagreba u ovoj godini u izboru Sportskog saveza Grada Zagreba, a nagrade su im dodijeljene na svečanosti održanoj u hotelu Hilton Garden Inn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalno proglašenje najboljih sportaša grada Zagreba održano je po 47. put. U muškoj konkurenciji slavio je gimnastičar Tin Srbić, dok je kod žena najbolja bila plesačica Jana Malčić.

Nakon turbulentne 2022. u kojoj se tražio u novim vježbama i ostao bez finala na tri velika natjecanja, Srbić se ove godine vratio u velikom stilu. Gimnastičar Hrvatskog sokola je u travnju u Antalyji postao europski prvak na preči, dok je u listopadu na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu osvojio srebro. Ove godine je bio i ukupni pobjednik Svjetskog kupa na preči, a osigurao je i Olimpijske igre u Parizu. Srbić je četvrti put u karijeri postao najbolji sportaš Zagreba, a samo je Ivica Kostelić ispred Tina sa šest naslova najboljeg sportaša glavnog hrvatskog grada.

Kod djevojaka slavila je 19-godišnja Jana Malčić, članica plesnog kluba Spin. Malčić je dvostruka europska pojedinačna prvakinja u umjetničkim plesovima u disciplinama Modern i Jazz, te europska prvakinja u duu (paru) s Doroteom Domović u disciplini Jazz. Za Malčić je to prva nagrada za najbolju sportašicu Zagreba, a rekorderka je Sandra Perković koja je 10 puta osvajala nagradu ispred Janice Kostelić sa sedam titula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu za najuspješniji par, posadu ili štafetu dobili su veslači Martin i Valent Sinković koji su, otkako je 2015. u Zagrebu uvedena ova kategorija, jedini dobitnici. Braća Sinković su ove godine sedmi puta postali europski prvaci, a ukupni su pobjednici Svjetskog kupa u dvojcu na pariće. Olimpijske igre osigurali su svjetskim srebrom u dvojcu na pariće, ali će svoj put prema trećem olimpijskom zlatu krčiti zaveslajima u dvojcu bez kormilara.

Najbolja ekipa su odbojkašice Mladosti, osvajačice dvostruke krune i četvrte u Srednjoeuropskoj (MEVZA) ligi, dok su priznanje za najbolju momčad dobili rukometaši Zagreba, također osvajači dvostruke krune. HAOK Mladost je 12. put osvojila nagradu za ekipu godine, najviše u ženskoj konkurenciji, dok je RK Zagreb postao najbolja momčad grada 15. put, po čemu su apsolutni rekorderi u svim kategorijama.

Priznanje najuspješnijim trenerima osvojili su Mirela Šikoronja Ivančin i Lucijan Krce. Šikoronja Ivančić je trenerica parastolnotenisačice Anđele Mužinić Vincetić, dok Krce trenira Tina Srbića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trofej SSGZ-a, nagradu za životno djelo, dobili su Nikola Dragaš (kuglanje), Branko Omazić (paraatletika), Ivica Klaić (tekvando), Saša Martinić (rukomet) i Herman Vukušić (stolni tenis), dok su godišnje nagrade SSGZ-a dobili Marko Golubić (tekvando), Katarina Klarić (savate), Ante Čutura (karate), Goran Čolak (ronjenje), Auto klub CRO Dakar Team (automobilizam).

Priznanja za sportaše s invaliditetom dobili su parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić te strijelac Fran Skračić.

Mužinić Vincetić je na Europskom prvenstvu u Sheffieldu osvojila čak tri odličja. Prvi put u karijeri osvojila je zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, a europska prvakinja je postala i u paru sa svojom dugogodišnjom kolegicom Helenom Dretar Karić, i to peti put zaredom. Do treće, brončane medalje, Anđela je došla u mješovitom paru s Tomislavom Špaljom. Ove je godine u srpnju zasjela na 1. mjesto svjetske rang-ljestvice u kategoriji 3, a europskom titulom osigurala je nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skračić je u protekloj godini osvojio srebrnu medalju u disciplini 10m zračna puška ležeći, te broncu u disciplini 10m zračna puška stojeći za slijepe i slabovidne na Svjetskom prvenstvu u Limi.

U konkurenciji gluhih sportaša nagrade su dobili Laura Štefanac i RK Silent. Dvostruka pobjednica na Olimpijskim igrama gluhih, ove je godine obranila europsko zlato u bacanju koplja.u kategoriji gluhih.

U RK Silent igraju čak petorica rukometaša (Ivica Terzić, Kristijan Živković, Leonardo Vučak, Antonio Rozić, Vedran Jakovljević), koji su u dresu hrvatske reprezentacije gluhih osvojili svjetsko zlato. Hrvatska reprezentacija gluhih višestruki je europski i svjetski prvak, te peterostruki olimpijski pobjednik.

DOBITNICI NAGRADA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportašica i sportaš godine: Jana Malčić (plesni klub Spin / umjetnički plesovi), Tin Srbić (ZTD Hrvatski sokol / gimnastika)

Najuspješniji par, posada ili štafeta: Martin i Valent Sinković (HAVK Mladost / veslanje)

Najbolja ženska i muška ekipe: HAOK Mladost (odbojka), RK Zagreb (rukomet)

Najuspješnija trenerica i trener: Mirela Šikoronja Ivančić (stolni tenis / trenerica Anđele Mužinić Vincetić), Lucijan Krce (gimnastika / trener Tina Srbića)

Trofej SSGZ-a (nagrada za životno djelo): Nikola Dragaš (kuglanje), Branko Omazić (paraatletika), Ivica Klaić (tekvando), Saša Martinić (rukomet), Herman Vukušić (stolni tenis)

Godišnja nagrada SSGZ-a: Marko Golubić (tekvando), Katarina Klarić (savate), Ante Čutura (karate), Goran Čolak (ronjenje), Auto klub CRO Dakar Team (automobilizam)

Najuspješnija parasportašica i parasportaš, te gluhi sportaši: Anđela Mužinić Vincetić (Parastolnoteniski klub Zagreb), Fran Skračić (Streljačk klub invalida rada Zagreb), Laura Štefanac (ZSSG), RK Silent

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.