Izbjegava li Stevanović odgovornost? ‘Ne, nije istina da je hrvatski FARE prijavio Hajduk!’

Foto: snimka zaslona

“Ne da nismo prijavili neprimjereno skandiranje na utakmici Hajduk – Levski, nego uopće nismo sudjelovali u nadgledanju te utakmice niti je to naš posao”, tvrdi suradnik FARE-a Zoran Stevanović za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo nacionalni koordinatori za informacije i edukaciju, naša uloga nije direktno nadgledanje utakmica, nego informiranje, savjetovanje i edukacija svih dionika u nogometu. A za nadgledanje su zaduženi ljudi koji prolaze posebnu edukaciju, bilo da su iz redova FARE-a, ali i drugi”, tako od svega Stevanović radi odmak.

“Povike s tribina mogao je prijaviti bilo tko, možda je netko poslan u Dugopolje da nadgleda utakmicu, možda je prijavio protivnički klub, možda je gledao netko iz centrale u Londonu na TV-u ili je netko angažiran jer poznaje navijačku supkulturu…”, pokušava dalje objasniti.

Podsjetimo, Hajduk je zaprimio Uefinu odluku po kojoj je klub kažnjen odigravanjem iduće europske utakmice bez gledatelja, kao i novčanim iznosom od 55.000 eura Tako će Hajduk protiv jakog Brondbyja igrati bez Torcide.

Drakonska kazna UEFA-e – Splićane prijavio FARE: Hajduk protiv danskog Brondbya bez Torcide zbog ‘rasističkog skandiranja’!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA svoju drakonsku kaznu temelji na prijavi FARE-a, a Hajduk će se na odluku žaliti. Treba ipak naglasiti kako postoji nada, doduše ne baš velika, da FARE-u ne uspije ovog puta udar na hrvatski klub. Naime, Hajduk je od strane delegata i Uefina povjerenika za sigurnost pohvaljen za organizaciju utakmice visokog rizika koja je zbog odigravanja u Dugopolju bila jako zahtjevna.

Tko je Zoran Stevanović – čovjek koji tužaka hrvatske navijače?

Stevanović je Riječanin na čelu udruge Korak ispred i organizacije FARE (Football Against Racism in Europe) koja je izravno povezana s UEFA-om, FIFA-om i Europskom komisijom. Vodio je navijačka veleposlanstva na EURO-u 2008. godine te portal i vodič za navijače EURO 2008 i 2012. godine. Kako sam tvrdi, bio je sudionik europskih navijačkih kongresa u Londonu, Hamburgu, Barceloni i Kopenhagenu, a radom u civilnom sektoru bavi se petnaest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao čelnik FARE-a, Stevanović je zadužen za sastavljanje izvješća koja se podnose predstavnicima UEFA-e. Oni odlučuju o kaznama domaćim nogometnim savezima. Već od ranije poznat je po svojem prijavljivanju navijača UEFA-ii na što su u više navrata upozoravali iz kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije ‘Uvijek vjerni’, pa mu je primjerice prije utakmice s Islandom 2013. navodno zasmetao i transparent “Zapamtite Vukovar“, te ga je dao ukloniti.

Stevanović sada tvrdi nešto drugo – pokušava li samo izbjeći odgovornost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.