Izbornik Bosne i Hercegovine nudi pomoć Daliću: Hrvatska mora proći Grčku, iako su oni skloni provokacijama

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje će se igrati 9. i 11 studenog, voljom ždrijeba za protivnika dobila je neugodnu Grčku. Većina hrvatskih medija i trenera se slaže kako se radi o protivniku kojeg nitko nije želio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igračka kvaliteta je definitivno na strani Vatrenih, no, zabrinjavajuće je da Grci uglavnom igraju vrlo loše, no, gotovo uvijek se uspiju provući. Većina navijača bila je za Sjevernu Irsku, dok se htjelo, i uspjelo, izbjeći Švedsku.  No, što je tu je, igrati se mora.

Grci su, podsjetimo, u dodatne kvalifikacija ušli iz skupine H, u kojoj je lakoćom Svjetskom prvenstvo izborila Belgija. Nogometaši izbornika Michaela Skibbea ostvarili su pet pobjeda, iza sebe su ostavili Bosnu i Hercegovinu,  Estoniju, Cipar te Gibraltar.  Velika se borba vodila između Bosne i Hercegovine, koja po imenima ima jaču momčad, i Grčke. Izabranici Mehmeda Baždarevića tek su u završnici kvalifikacija, uglavnom vlastitom krivnjom, izborili tek treće mjesto i tako ostali bez Svjetskog prvenstva.

Kad smo kod Baždarevića recimo kako on ipak vjeruje da će Hrvatska preko Grčke do Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čak bih rekao da Hrvatska mora izbaciti Grčku i dohvatiti SP u Rusiji! Razlika u kvaliteti ove dvije momčadi je evidentna, ali siguran sam da ni Hrvatskoj u tim utakmicama neće biti lako. Svi znamo da Grčka igra čvrsto i organizirano, u svojoj igri rade i dosta provokacija. I na to Hrvatska mora biti spremna” rekao je u razgovoru za portal Goal.com/hr izbornik BIH Mehmed Baždarević.

Baždarević smatra kako igrački ne bi trebalo biti nikakvih problema s obzirom na kvalitetu Hrvatske, međutim, Vatreni će trebati igrati na svojoj najboljoj razini, otprilike onako kako su igrali u prvom poluvremenu protiv Turske ili u drugom dijelu utakmice u Kijevu, protiv Ukrajine.

“Ima dosta stvari u njihovoj igri na koje treba paziti i koje treba stručno analizirati, to bi sada trajalo satima. Ali, Hrvatskoj dajem punu podršku, a ja sam Daliću na raspolaganju ako me zatreba za bilo kakvu pomoć“, poručio je Mehmed Baždarević te je nastavio riječima kako je Hrvatska dobila protivnika po mjeri, ali i protivnika koji ”ima dovoljno oružja.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Grčku se ne smije olako shvatiti, u tom slučaju oni svakome mogu biti izuzetno neugodni. Evo, vidjeli smo da su u kvalifikacijama i Belgiji napravili velike probleme, nama također”, smatra Baždarević, koji kaže kako je Grcima puno lakše igrati na gostovanjima. Kad su u pitanju prednosti te mane igre grčke reprezentacije izbornik BiH kaže:
“Velika prednost im je ta kolektivna igra, svi se brane, pa ih je teško probiti. Rekao bih da na taj način troše suparnika, a onda uvijek dočekaju jednu svoju šansu. Prilično su neugodni u prekidima, ali i imaju dva-tri pojedinca na koje treba obratiti pažnju. Ipak, treba biti realan, daleko je to sve od individualne kvalitete hrvatskih igrača. Primaju malo golova, defanzivno stoje dosta dobro.”

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je s Grcima odigrala 1:1 u gostima, primili su gol u 95. minuti, dok je u Zenici završilo 1:1. Kako smo i spomenuli, Grci ne igraju atraktivan nogomet, što je podvukao i Baždarević:

“Njihova se igra temelji na fanatičnoj borbenosti. Takav način igre nije omiljen kod navijača, niti kod pravih ljubitelja nogometa. Oni doslovno obrambeno krvare 90 minuta, fizički i psihički troše suparnika, a onda su u stanju iz jedne šanse zabiti gol. Hrvatska je neosporno bolja momčad, no treba biti pažljiva. Mi smo ih dva puta nadigrali, ma i više od toga, ali nismo imali deset posto onoga što ima Hrvatska da ih pobijedimo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što Hrvatsku očekuje u uzvratu, u Grčkoj, izbornik BiH tvrdki kako je teško u Grčkoj igrati.

“U Grčkoj je dosta teško igrati, ali mi smo ih u takvom ambijentu nadigrali. Čak bih rekao da je Grcima lakše igrati vani gdje se isključivo brane. Ako Hrvatska u uzvrat stigne s pozitivnim rezultatom, Grci će se morati otvoriti i tu nemaju baš nikakve šanse. Nikakve! Samo da Hrvatska u prvoj utakmici uhvati taj pozitivan rezultat, onda će sve biti puno lakše. I to je ključ cijele priče o prolasku u Rusju. Veliki sam optimist, siguran sam da Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.