Jedan od najvećih hrvatskih sportaša Ivica Kostelić za Narod.hr o ‘odlasku’, novoj pustolovini, izazovu na Grenlandu: ‘Opraštati se znači polako umirati!’

Foto: Facebook

Najbolji hrvatski sportaš u posljednjih petnaestak godina, Ivica Kostelić, u kraćem, ali dovoljno jasnom, razgovoru za Narod.hr odgovorio je na nekoliko pitanja koja zanimaju sve njegove navijače, a njih nije malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednik Svjetskog kupa, osvajač malih kristalnih globusa, osvajač olimpijskih odličja, svjetski prvak, sve je to, ali i puno više, Ivica Kostelić,  Sa zagrebačkog Sljemena vinuo se do zvijezda, i nije stao, nastavit će novom pustolovinom, novim izazovom na Grenlandu, jer, nema koristi od oproštaja, ”Opraštati se znači polako umirati…”

Legende ne umiru nikad, Ivica je sportska legenda i ljudska veličina za sva vremena.

Narod.hr: Za početak, ne odustajete – to je razlog zbog kojeg Vam se dive ne samo hrvatski navijači, nego i mnogi drugi. Što Vas vodi u tome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volim to što radim i činim to već 30 godina. To bi bilo najjednostavniji odgovor iako bih o tome mogao pričati satima.

Narod.hr: Najavili ste zanimljiv pothvat – prelazak Grenlanda. Island ste već ranije ‘osvojili’. Kako je pala odluka za ovaj novi veliki korak i zašto?

Kada sam prešao Island mislio sam da je vrijeme za veće stvari i Grenland se prirodno nametnuo kao sljedeći korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr:  Možete li u nekoliko rečenica opisati što Vas to čeka na Grenlandu, s obzirom na sve što ste prošli na Islandu?

Prelazak Grenlanda spada u krug polarnih putovanja. Ruta otprilike slijedi polarni krug i dugačka je oko 550 kilometara. Ruta preko Islanda započinje malo ispod polarnog kruga i kreće se prema jugu te iznimno prelazi 1000 m.n.v. dok se Grenlandska ruta većim dijelom nalazi između 1500 i 2000 m.n.v. Temperature na Islandu su bile između +5 i -14 Celzija, a na Grenlandu očekujemo do -30 Celzija. Vrijeme na Islandu može čak donijeti i kišu sredinom zime dok na Grenlandu takvo što nije slučaj. Jaki vjetrovi jedna su od sličnosti ta dva otoka. Na Islandu smo lani imali idealne snježne uvjete i tvrdu podlogu i ne vjerujem da će se takvo što ponoviti na Grenlandu. Za vrijeme našeg prelaska, u travnju, na Grenlandu su još uvijek zimski uvjeti i mekani snijeg pa očekujem da će biti fizički zahtjevnije s te strane.

Foto: Facebook

Narod.hr:  Bili ste “last man standing” na utrci u St. Moritzu. Već ste govorili da je skijanje Vaš život. Što je tako snažno u skijanju da Vas i dalje drži na nogama, da se borite unatoč bolovima, da idete dalje i više?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da sam na to odgovorio u prvom pitanju. Ja prvenstveno volim skijanje i život koji ono predstavlja. Skijanje je jedan od najljepših sportova i nije teško zaljubiti se u njega. Istini za volju, jedan je i od najtežih sportova, ali biti tamo vani u prirodi, na planinama je privilegij čak i kada su uvjeti neljudski.

Narod.hr: Vi ste sasvim sigurno jedan od naših najuspješnijih skijaša od samostalnosti, s obzirom na brojne medalje, na pobjede u Svjetskom kupu, a i svjetski ste prvak. Mnogi Vam postavljaju to pitanje, ali ono je neizbježno. Teško je napustiti skijanje, da li imate plan ‘službenog’ oproštaja, kao što to rade neki nogometaši ili košarkaši?

Oproštaj od skijaških natjecanja za mene nije vesela prigoda i neću je posebno proslaviti. Oscar Wilde je rekao : “opraštati se znači polako umirati”. Ja ne volim oproštaje. Ostaju mi uspomene i prijateljstva koja me raduju i to je ono najljepše što ostaje. Ne opraštam se od toga.

Narod.hr:  Na jedinstven način ste s obitelji započeli skijašku karijeru, prije svega ste zahvaljujući obitelji i vlastitom radu i upornosti postali to što ste danas. Možete li izdvojiti neki trenutak sa samih početaka koji Vam je ostao u nekom posebnom sjećanju, jer put od Sljemena do vrha svijeta u St. Moritzu i na kraju ukupnog pobjednika Svjetskog kupa sigurno nije bio jednostavan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima previše takvih trenutaka da bih izdvojio samo jednog.

Narod.hr: Ivica Kostelić već neko vrijeme nije samo skijaš, imate obitelj, dva sina. Kako je to utjecalo na Vas?

Uvijek sam želio imati vlastitu obitelj. Uživam u tom blagoslovu i veselim se budućnosti.

Narod.hr:  Supruga Vam je bivša skijašica, vaš cijeli život je posvećen skijanju. Vidite li i svoje sinove na skijama?

Odabir sporta je prvenstveno na njima. Ja ću ih usmjeravati prema sportovima, a što će oni odabrati ovisiti će o njihovim afinitetima i predispozicijama.

Narod.hr: Što biste poručili našim čitateljima?

Ne mislim da sam u poziciji dijeliti savjete jer ima mnogih koji su mudriji od mene, ali budite pozitivni prema sebi i prema svijetu. To će biti dobro za vas i za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.