Kad presuši blagajna: Lino Červar ili nitko?

Foto: fah

Velika trenerska imena svjetskog rukometa, Valero Rivera, Uli Wilbek, Juan Carlos Pastore, Patrice Canayer, spominjala su se posljednjih dana kao potencijalni nasljednici nedavno smijenjenog hrvatskog izbornika Željka Babića. Kako tko radi taj i griješi tako se u medije provukla “informacija” da bi čak i jedan Veselin Vujović mogao biti Babićev nasljednik, ipak ”Vujo” je sam sebe brojnim kontroverznim, pa i uvredljivim, izjavama eliminirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ste mogli zapaziti impresivna su imena stranaca koja su spomenuta kao mogući nasljednici Željka Babića, naravno, takva su imena zagolicala maštu hrvatskih ljubitelja rukometa, međutim, oni realniji shvatili su poruku isti dan. Spominjanje Rivere i društva je zapravo više bio akt pumpanja nepostojećih mišića, pokušaj da se sportska javnost u Hrvatskoj zabavlja i licitira imenima koja ionako u ovom trenutku, i tako će ostati još duže vrijeme, neće voditi hrvatsku reprezentaciju. Naime, hrvatska rukometna reprezentacija u sportskom smislu rukometna je velesila, uz Francusku najveća konstantna svjetskog rukometa zadnjih petnaestak godina, ali… Naravno, rezultata ima, novaca nema, znaju to itekako dobro i trenerske zvijezde s čijim se imenima licitiralo.

Veliki Rivera kao katarski izbornik ima ugovor od 800.000 eura! Što bi mu, osim časti i nešto sitniša, mogao ponuditi HRS? Otprilike deset puta manje, ako i toliko? Kao izbornik Katara Rivera nije pod takvim pritiskom kakvim bi bio na hrvatskoj klupi, a za puno manje novaca. Koliko je teško voditi nacionalnu reprezentaciju u zemlji s preko četiri milijuna izbornika možda najbolje pokazuje sudbina Željka Babića. Biti četvrti na svijetu, nažalost, nekima u Hrvatskoj ne znači puno.  Budući hrvatski izbornik morat će računati s činjenicom da Hrvati očekuju puno za 11 mjeseci na Europskom prvenstvu u Zagrebu, dakle, zlato, jedino zlato koje hrvatska rukometna reprezentacija nema u bogatoj kolekciji odličja.

Primijetili ste da tek sada spominjemo bivšeg hrvatskog izbornika, velikog Linu Červara, iako je ”Mago di Umago” prvi favorit i prvi izbor HRS-a, kao što je nedavno potvrdio i izvršni dopredsjednik HRS-a Zoran Gobac koji je po Linu putovao i u Makedoniju? Naravno, Lino je veliki trener, Lino je, također, Hrvat, ima solidnu plaću, navodno dvostruko veću na klupi Makedonije nego što je Babić imao kao hrvatski izbornik, ali ima i veliku želju vratiti se te još jednom pokušati, na trenutak oživjeti stari plamen, vatru koja je godinama gorjela dok je on vidio hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Lino sa svojih 66 želi još jednu rukometnu medalju, k tome daleko je jeftiniji u odnosu na brojna razvikana rukometna imena, a ništa lošiji, slabiji trener, naprotiv. Gotovo sve što se osvojiti moglo Lino je kao hrvatski izbornik osvojio, osim europskog zlata. I to je najveći izazov u finišu karijere Line Červara.  Neki će reći, s obzirom na navedeno, na stanje u HRS-ovom blagajni, Lino Červar ili nitko. Barem nitko ozbiljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ozbiljnog stranca HRS nema novaca, u Hrvatskoj nema trenera kalibra Line Červara. Manevarski prostor očito nije širok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.