Kako je hrvatska rukometna reprezentacija, kao ”najveći autsajder Eura”, stigla na korak do povijesnog zlata?

Foto: Snimka zaslona

U kasnim popodnevnim satima hrvatska rukometna reprezentacija ide po povijesno zlato, jedino zlato koje joj u odličjima prepunoj kolekciji nedostaje. Naime, izabranici Line Červara, izbornika kojeg je u Hrvatskoj donedavno većina medija ismijavala, podcjenjivala, a čemu su se, nažalost, priključili i neki bivši rukometaši, od 16:30 igraju protiv Španjolske u Stockholmu finale Europskog rukometnog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom kako je tekao put rukometnih Vatrenih do finala, od Graza preko Beča do Stockholma očekuje se veliki broj fenomenalnih hrvatskih navijača i u švedskoj prijestolnici. Neki tvrde da bi u Stockholmu moglo biti oko 20 000 Hrvata, koji će sigurno biti daleko glasniji od navijača španjolske reprezentacije, baš kao što im je to uspjelo u prvoj utakmici u Beču kada je u borbi za prvo mjesto skupine susret završio neriješeno 22:22.  Iako su Španjolci vodili većim dijelom utakmice, pa čak u jednom trenutku i šest golova razlike, izabranici Line Červara bili su u završnici bliže pobjedi.

No, možda je i bolje tako, da je Hrvatska pobijedila u prvoj utakmici Španjolsku izbjegla bi u polufinalu moćni norveški stroj, a onda i epsko polufinale o kojem će se pričati godinama.  Podsjetimo, nakon dva produžetka, nakon nekoliko preokreta, nakon neviđene drame, Hrvatska je Norvešku pobijedila 29:28 pogotkom Željke Muse i poslije deset godina plasirala se u finale jednog velikog natjecanja.

Posljednji puta to je uspjelo Hrvatskoj kada je na klupi također bio Lino Červar, za kojeg dio medija tvrdi da mu ”drugi vode minute odmora”, ”pripremaju treninge”, nekoć davno to je, prema medijskim podmetanjima, radio Irfan Smajlagić… Kako je Červar bez Smajlagića stigao do finala Europskog prvenstva i to preko glavnog konkurenta za zlato Norveške? Pravo je to pitanje za hrvatske medije koji su hrvatske rukometaše otpravili na turnir kao da idu pred streljački vod… Mnogi su ih otpisali, a i tada smo, podsjetimo, konstatirali da je hrvatska rukometna reprezentacija najjača je kad dolazi iz drugog plana, kao ”autsajder”, kada na nju nitko ne računa. Portal Index ispratio je na Europsko prvenstvo Hrvatsku uz ”ohrabrujući”, svakako naslov koji motivira, ”Hrvatska na Euru autsajder kakav nikad nije bila.” Koliko je moralno od takvog autsajdera, nakon problema s ozljedama, nakon iscrpljujućeg polufinala s Norvežanima, imperativno očekivati zlato, proglašavati ga favoritom protiv Španjolske, koja se u polufinalu rutinski preko Slovenije prošetala do finala? Kako se Hrvatska od ‘najvećeg autsajdera ikada”  pretvorila u favorita?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kad je po imenima bila puno jača, barem na papiru, Hrvatska je imala velikih problema sa Španjolcima, podsjetimo, Hrvatska i Španjolska igrale su finale Svjetskog prvenstva 2005. u Tunisu. Hrvatska je tada u susret ušla kao favorit. Španjolska je pobijedila 40:34 te osvojila prvi od dva svjetska naslova. Juanin Garcia je za Španjolce zabio 11, dok je za Hrvatsku Mirza Džomba dao sedam golova. Zanimljivo, bilo je to treće finale hrvatske rukometne reprezentacije u dvije godine, 2003. Červarova momčad osvojila je svjetsko zlato u Portugalu, 2004. olimpijsko zlato u Ateni,  a te 2004. igrali smo i polufinale Europskog prvenstva. Drugim riječima, utakmica između Hrvatske i Španjolske rukometni je klasik u kojem nema izrazitog favorita, i u kojem može pobijediti čak i ”autsajder” kakav je Hrvatska. No, čak i ako u tome ne uspje Hrvatska je na ovom Europskom prvenstvu već ostvarila svojevrsno sportsko čudo.

Kako smo već rekli iako se igra u Stockholmu Hrvatska će imati pravu domaćinsku atmosferu, hrvatski navijači najveća su hrvatska prednost. Jasno je to i Španjolcima.

‘Jasno nam je da će Hrvatska igrati kao kod kuće, u što smo se uvjerili tijekom cijelog turnira, a posebno u polufinalu protiv Norveške. Ipak, želimo uživati u toj utakmici i ostaviti srce na terenu pa što bude”, rekao je izbornik Španjolske Jordi Ribera uoči finala protiv Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo također i na riječi legendarnog bivšeg hrvatskog reprezentativca, Blaženka Lackovića, koji je nakon polufinala s Norveškom kazao da je ponosan jer ponovno cijeli svijet gleda Hrvatsku kako igra rukometni klasik.

Finale protiv Furije najavio je i izbornik Lino Červar:

“Španjolska je izvrsna reprezentacija. Igraju sličnu obranu kao i mi, jaki su, imaju dobre golmane i brzu tranziciju s Fernandezom i Soleom. To iznimno efikasno realiziraju. Toga se moramo čuvati i biti jako oprezni. U prvoj utakmici smo ih zatvorili s obranom 6-0 jer oni nemaju izrazitog šutera, ali su nam radili probleme pri 5-1 obrani.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.