Kako je najbolji hrvatski rukometaš Domagoj Duvnjak postao ”Dule”?

Foto: fah

Hrvatska brojem stanovnika je mala zemlja, ali zemlja velikih sportaša, prava sportska velesila. Naime, gotovo da nema sporta u kojem Hrvatska nije uspjela osvojiti poneki naslov, poneku medalju, od nogometa, kao najpopularnijeg sporta na svijetu, do rukometa, košarke, skijanja, tenisa, vaterpola, boksa, atletike, gimnastike…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada govorimo o momčadskim sportovima među najpopularnijim hrvatskim sportašima su i hrvatski košarkaški reprezentativac, Bojan Bogdanović, zatim rukometaši Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat… I svi oni imaju svoje prave ili medijski, umjetno fabricirane nadimke.

Tako veći dio medija Bogdanovića naziva ”Babom”, što je asocijacija na nekoć svemoćnog komunističkog ”gospodarstvenika” iz Velike Kladuše, Fikreta Abdića, Zlatka Horvata nazivaju ‘‘Zlajom”, a Duvnjaka pak ”Duletom”.

Kako je Domagoj Duvnjak dobio nadimak Dule s obzirom da se radi o momku iz Đakova te da ga tamo nikad tako nisu zvali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li više zasluga za takav nadimak Domagoju, koji više pristaje imenu Duško,  imaju ”hrvatski” mediji ili stvarno suigrači Domagoja Duvnjaka iz reprezentacije, koji su samo prihvatili medijsku ”inicijativu?”

Zanimljiva priča o Domagoju Duvnjaku dolazi iz Đakovića, a o čemu smo već djelomično pisali, iz te se priče može puno naučiti i zaključiti.

Domagoj Duvnjak je bez sumnje jedan od najboljih hrvatskih rukometaša svih vremena, naravno, nakon nedostižnog hrvatskog rukometnog Mozarta, Ivana Balića. Svakako je najzaslužniji, ili barem jedan od najzaslužnijih, za europsko srebro koje je hrvatska rukometna reprezentacija nedavno osvojila na Europskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Još nedostaje samo to zlato…”,  čeznutljivo će Perica Martić, bivši Domagojev trener i obiteljski prijatelj, prenosi Večernji list.

Perica Martić se i sam pita otkud su to novinari ”iskopali” nadimak Domagoju Duvnjaku, na čemu posebno inzistiraju sportski komentatori RTL televizije, novinari nekih hrvatskih tiskanih medija i ekstremnih ljevičarskih portala.

Domagoja Duvnjaka u njegovu rodnom gradu nitko ne zove Dule, kao što se to uvriježilo u rječniku sportskih komentatora. Đakovčanima čak malo i smeta taj nadimak, čini im se isforsiranim.
”Ne, njega svi znaju kao Domo. Dule su ga prozvali otkako je otišao u Zagreb i reprezentaciju”, pojasnio je Perica Martić, koji Domagoja Duvnjaka poznaje cijeli život, dakle, puno duže od nekih sportskih komentatora.
” S njegovim sam ocem Ivanom išao u srednju školu, zajedno smo i studirali, bili smo i cimeri jedno vrijeme na fakultetu, a igrali smo i rukomet zajedno. I Ivan je rukometni trener pa je i Domagoj od malih nogu, već s četiri-pet godina, dolazio s njim na treninge. U početku je stalno stajao na golu pa mu se tata plašio da će biti golman”, rekao je bivši trener Domagoja Duvnjaka.
Kao uvjerljivo najboljem u generaciji, postalo mu je s vremenom dosadno na treninzima sa svojim uzrastom, pa kad god je mogao, trenirao je i s prvom ekipom RK Đakova. Ubrzo je i zaigrao za prvi sastav, ali je paralelno zabijao golove i na kadetskim utakmicama. Nikada nije glumio zvijezdu
”Igrali smo Premier ligu u to vrijeme, svaka nam je utakmica bila borba za opstanak, pa je u prvoj godini imao kraću minutažu jer je bio najmanji, ali uglavnom, zaigrao bi svaku utakmicu. Vidjelo se da će biti zaista pravi igrač, već sa svojih 16 godina bio je nositelj igre, što je za rukomet stvarno prerano. Mladim igračima danas nazivamo i 20-godišnjake, a on je već s 18 bio jedan od najboljih igrača cijele hrvatske lige. Imao je nesreću što je igrao u Đakovu, koje je jedva opstajalo, iako smo posljednje dvije godine s njim, 2005. i 2006., igrali kvalifikacije za Europu. Nismo imalo novca, pa stoga ni dobru ekipu, ali on je svojom igrom, nesumnjivo, podizao klub za 40 posto”,  otkrio je Perica Martić, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.