Kako je Slaven Bilić dospio na klupu engleskog prvoligaša? ”Bio sam u zrakoplovu, razmišljao sam i napravio listu klubova”

Foto: snimka zaslona

Bivši hrvatski izbornik, Slaven Bilić, u video razgovoru za Sky Sports govorio je o brojnim aktualnim temama, naravno, o svom West Bromwich Albionu, ali i o ”Posljednjem plesu”, dokumentarcu o bajkovitom vremenima Jordanovih Chicago Bulsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imao sam privilegiju gledati Chicago Bullse na Netflixu i sve je tamo. Tamo je Phil Jackson u posljednjoj epizodi rekao da si uspješan samo ako su tvoji postupci jučer bili uspješni, inače nisi. To je nešto što se mora usaditi u igrače. Svaki dan se mora raditi naporno i svaki se dan mora žrtvovati. Time nisi obavio posao, ali se stavljaš u dobru poziciju da budeš uspješan”, kazao je na početku bivši dugogodišnji izbornik Vatrenih, nakon čega je pokušao objasniti kako je dospio na klupu engleskog drugoligaša.

“Bio sam u zrakoplovu i putovao za Manchester razmišljajući o budućnosti kada sam sastavio listu klubova. Napravio sam popis zemalja iz kojih imam šanse dobiti poziv i napravio listu klubova u kojima bih volio raditi. Posebno sam označio one u kojima imam najbolje šanse. Na taj popis nisam stavio Manchester City, naravno. Imao sam na popisu možda pet klubova iz Engleske, ali prvi na njemu bio je West Bromwich. To je dobar, jak klub koji ima dobre šanse vratiti se u Premier ligu. To je bilo u travnju prošle godine kada su se borili za promociju”, poručio je Bilić, nakon čega je dodao:

“Klub je želio malo promijeniti momčad, malo ju pomladiti i izboriti promociju u dvije godine. Ian Pearce je jako dobar skaut i dao mi je popis igrača za koje, iskreno, nisam znao. Na popisu je bio ključni igrač s kojim smo željeli promijeniti igru, Romaine Sawyers. On je tip koji drži sve konce u momčadi i momak koji čini sve oko sebe boljima. Ako igra dobro, mi smo svi dobri. Bio sam jako tužan kada je Jay Rodriguez otišao jer smo između njega i Dwighta Gaylea izgubili između 45 i 82 gola po sezoni. To je bilo nemoguće kompenzirati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad treba složiti, a u tome je Bilić vrhunski majstor, trener koji je i u reprezentaciji Hrvatske uspio u jednom trenutku posložiti brojne zvijezde koje su u prvim godinama njegova mandata savršeno funkcionirale.  WBA, kako je Bilić slagao momčad?

“No zato smo kupili Charlieja Austina, Kennetha Zohorea, a već smo imali Hala Robsona-Kanua. Znali smo da su Filip Krovinović i Matheus Pereira vrhunski igrači koji znače u svojim zemljama, ali nismo znali hoće li se odmah uklopiti. Sa Semijem Ajayijem i Romaineom je bilo isto. Zbog toga smo željeli zadržati nekoliko esencijalnih igrača poput Jakea Livermorea, Kylea Bartleyja i Chrisa Brunta, koji iako nije puno igrao je Mister Albion.”

Podsjetimo, WBA Slavena Bilića je na korak do povratka u elitni razred engleskog nogometa, naravno, kad se lopta ponovno zakotrlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.