Kakva je poruka suda u Splitu nakon napada na Mamića i kakva bi reakcija bila da je na isti način napadnut netko drugi?

Foto: Facebook

Prekršajni sud u Splitu napadača na Zdravka Mamića, 22-godišnjeg Domagoja Ivelića,  pustio je na slobodu. Vijest je to koja je iznenadila mnoge, neke i šokirala, nažalost, ima i onih koji tvrde da je ”čovjek dobio što je tražio”, što je stvarno neprimjereno za jedno civilizirano društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, napadač je, bez obzira djelovao sam ili u dogovoru s nekim drugim, za sada nepoznatim, akterima, Mamića udario šakom u glavu s leđa te je savjetnik Dinama završio u moru. Iako su snimke mutne može se vidjeti da je tom prilikom huligan mogao teško ozlijediti bivšeg predsjednika bivšeg hrvatskog prvaka. Što bi se tada dogodilo i kakva bi reakcija bila?

Za trenutak zanemarimo činjenicu da je napadnut Zdravko Mamić, recimo kako je napadnut čovjek, bez obzira tko on bio i kakvo tko mišljenje o njemu imao. Kakva je to poruka suda?

Večernji list i Jutarnji list, na stranu sada tko što mislio o njima, unisono osuđuju puštanje na slobodu čovjeka čiji je čin bez sumnje divljački čin i predstavlja akt brutalne agresije. Naime, napadač niti jednog trenutka nije razmišljao o posljedicama svog čina, bez razmišljanja je udario i pokušao pobjeći, no, nije daleko stigao, ulovili su ga Mamićevi prijatelji, konkretno Ivan Ivančić – Bosa, te ga zadržali do dolaska policije, sud se pobrinuo da ga ekspresno pusti na slobodu. Sasvim dovoljno za pitanje, da li bi tako sud postupio da je kojim slučajem napadnut strani turist i kako bi reagirali mediji? Nadajmo se onako kako bi i trebalo, žestoko osudili divljaštvo.  Zanimljivo, dio politike koja je sa svih strana napadala Zdravka Mamića danas nije osudila nasilje, jednostavno se šuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Udariti čovjeka je primitivizam koji nije dopušten ni u zatvorima, a kamoli na ulici, rivi, gradskom trgu, stadionu ili dvorani”, piše Večernji list u komentaru teškog incidenta u Bolu na Braču. Sportske novosti idu još dalje te tvrde da je odluka suda u ovom slučaju svojevrsna poruka građanima: “Drage Hrvatice i Hrvati, ako vam se netko ne sviđa ili ide na živce, slobodno ih pogodite šakom u glavu”, navode Sportske novosti.

Nasilje u demokratskom društvu, ponovimo, bez obzira o kome se radi, ne bi smjelo imati pravo postojanja, pa čak ni verbalno nasilje kakvom smo svakodnevno svjedoci, pa čak u Hrvatskom saboru u kojem posljednjih dana padaju teške riječi kao lišće u listopadu, posebno ne fizičko nasilje.

Šef osiguranja Dinama, inače bivši policajac, Krešimir Antolić, u razgovoru za Sportske novosti tvrdi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki udarac upućen u glavu znači pristanak počinitelja na posljedice teškog tjelesnog ozljeđivanja. Zdravko Mamić je mogao dobiti izljev krvi u mozak, mogao se utopiti s obzirom na gubitak svijesti, mogao je udariti glavom o rub rive i poginuti… U svakom slučaju se radi o pokušaju nanošenja tjelesnih ozljeda. Tu se radi o članku 117. Kaznenog zakona koji glasi: “Tko drugoga tjelesno ozlijedi ili mu naruši zdravlje, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”, a stavak 2 dodaje: “Tko to djelo učini iz mržnje, kaznit će se kaznom zatvora do 3 godine.” Ovo se djelo može svesti na djelo iz mržnje. Napadač i Zdravko Mamić nisu bili ni u kakvom sukobu, nisu bili ni u kakvom privatnom odnosu, da bi to bio motiv. Uostalom, postoji jasna snimka događaja, radi se o klasičnom – atentatu! Isto tako je mogao napadač imati pištolj...”

Drugim riječima, nije se teško složiti s onima koji tvrde kako se radi o djelu iz mržnje. Definiciju mržnje i posljedice te mržnje ne bi trebalo posebno obrazlagati. Uostalom i pojedini anonimni komentatori na pojedinim portalima opravdavaju, pa čak i potiču, nasilje, što samo potvrđuje teze nekih koji tvrde da su ovakvu atmosferu linča, atmosferu straha, u kojoj je onda sve moguće, stvorili isti oni mediji koji se danas zgražaju nas incidentom u Bolu na Braču. Ista ona politika koja pokušava obmanuti hrvatsku javnost da se ”pod krinkom kurikularne reforme prvodi klerikalna reforma”, što god to značilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.