Kao da je jučer bilo, nezaboravni dani hrvatske skijaške kraljice, Janice Kostelić: Preko trnja do zvijezda, put kojim samo pobjednici mogu proći uspravno…

Foto: Snimka zaslona

S obzirom da je zbog pandemije koronavirusa sport u privremenom prekidu na HRT-u se posljednjih tjedana u popodnevnim satima mogu vidjeti reprize najljepših trenutaka hrvatskog sporta. Iako su, primjerice, izostavili neke sportske događaje, neke hrvatske uspjehe, kojih se vrijedilo prisjetiti. Na primjer, dvije europske i jedne svjetske košarkaške bronce hrvatske reprezentacije iz 1993., 1994.,  odnosno 1995. godine. Pogotovo ako znamo da Hrvatska od 1995. i Europskog prvenstva do danas nije osvojila medalju na velikim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja dva dana gledatelji su imali prilike uživati u uspjesima najbolje hrvatske skijašice i najbolje hrvatske sportašice svih vremena, Janice Kostelić, koja je nastupom na Zimskim olimpijskim igrama 2002. u Salt Lake Cityju oduševila skijaški svijet i razgalila srca tisuće Hrvata.

Foto: ivica.kostelic.hr

”Sve mi je nekak’ nejasno, nemrem vjerovat, to je nemoguće. Samo sam išla dolje, glavom bez obzira. Na startu slaloma druge vožnje počela sam se malo tresti, što mi se nikad ne događa. Brzo sam krenula zakopčavat pancerice da ne mislim na to”, rekla je davne 2002. godine Janica u ciljnoj ravnini nakon osvojenog zlata u kombinaciji, inače prve hrvatske medalje na Zimskim olimpijskim igrama. Prva i odmah zlatna, kakav početak, kao iz snova. Janica je te 2002. u dalekim Sjedinjenim Američkim Državama osvojila tri zlata, ukupno četiri olimpijske medalje.

Foto: Hrvatski skijaški savez

”Iskreno, te utrke nisam gledala od te 2002., tj. nisam ih nikad pogledala, pa sad kad je već na HRT-u, bacit ću pogled da vidim kako je moja prošlost izgledala. Nadam se da će barem nekoga razveseliti u ovo čudno doba zvano #ostanidoma’‘, napisala je zlatna Hrvatica, Janica Kostelić, ovih dana, osamnaest godina nakon neponovljive priče iz Salt Lake Cityja. Cijela je Hrvatska živjela s Janicom, slavila s obitelji Kostelić, a doček kakav je uslijedio u Zagrebu riječima je nemoguće opisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Hrvati takve dane, dane ponosa i slave, kako ih je HRT-ov novinar Bruno Kovačević nazvao, nikad neće zaboraviti, kao što neće zaboraviti i nokte hrvatske kraljice nakon slaloma, koji se vozio  u nemogućim uvjetima, po pravoj mećavi. U ciljnoj ravnini Janica je, nakon nove pobjede i novog zlata, pokazala nokte na kojima je pisalo ”mama.”

‘Moje slike? Moja obitelj u ciljnoj ravnini. Nisu uvijek svi bili prisutni, ali obitelj sam uvijek tražila pogledom tko god od njih bio na utrci”, prisjetila se Janica nezaboravnih dana iz Salt Lake Cityja.

Kao da je jučer bilo, tek posljednjih godina, nakon što su objesili kopačke o klin, sve jasnije postaje koliko Hrvatima nedostaje neponovljiva obitelj Kostelić, Ivica i Janica, brat i sestra – pobjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije uvijek išlo glatko, ni najmanje, prošli su put, pogotovo Ivica, od trnja do zvijezda, put kojim samo pobjednici mogu proći uspravno, i stići do zvijezda. Neponovljivi Ante Kostelić je najavio obiteljsko, hrvatsko čudo na početku Ivičine i Janičine karijere:

”Doći će dan kad će Švicarci i Austrijanci slamati jezik izgovarajući prezime Kostelić i kad će se hrvatska zastava vijoriti na pobjedničkom postolju”, poručio je Ante Kostelić.

Foto: Fah

I doista, došao je taj dan, došli su dani i ostali u kolektivnom sjećanju Hrvata. Dani ponosa i slave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.