Kek o mjestu slovenskog izbornika: ‘Radi se o nacionalnom ponosu’

Foto: fah

Izvršni odbor Slovenskog nogometnog saveza SNZ) u utorak je jednoglasnom odlukom na mjesto izbornika nogometne reprezentacije postavio Matjaža Keka, donedavnog trenera Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će to njegov drugi mandat na slovenskoj klupi nakon što je vodio reprezentaciju od 2007. do 2011. godine. U prvom mandatu je u 49 utakmica ostvario po 20 pobjeda i poraza, te devet neodlučenih ishoda.

“To je čast i zadovoljstvo kada ti povjere mjesto izbornika reprezentacije tvoje države. Radi se o nacionalnom ponosu, ali i izazovu i strašnom motivu,” kazao je Kek, pojašnjavajući svoju poziciju i prihvaćanje novog poslova, nakon niza neuspjeha reprezentacije koja je u Ligi nacija pala u zadnji četvrti rang.

“Za reprezentaciju moraju igrati oni koji su u određenom trenutku najbolji po ocjeni izbornika i spremni dati sve od sebe,” kazao je Kek, vezano na probleme oko nekih igrača koji su već najavili da iz raznih razloga za nju neće nastupati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kek je rekao da je njegova želja da glavni trener reprezentacije bude Igor Benedejčič, pomoćnik ranijeg selektora Tomaža Kavčiča koji je smijenjen prije nekoliko mjeseci zbog loših rezultata reprezentacije i koji je kao prijelazno rješenje vodio reprezentaciju na zadnjih nekoliko utakmica.

Pod Kekovim vodstvom Slovenija je stigla do najvišeg mjesta na ljestvici Međunarodne nogometne federacije (FIFA), 15. mjesta u jesen 2010. godine, a Kek je uz Srečka Kataneca jedini izbornik koji je Sloveniju vodio na neko veliko natjecanje. Kek je vodio Sloveniju na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. gdje je osvojila treće mjesto u skupini iza SAD i Engleske, a ispred Alžira.

Predsjednik NZS-a Radenko Mijatović kazao je da su izabrali renomiranog domaćeg stručnjaka iza kojeg su uspjesi u slovenskom klupskom nogometu i reprezentaciji, te da je i na svom zadnjem mjestu kao trener Rijeke Kek postigao izuzetne rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kek će za kormilom slovenske vrste naslijediti Tomaža Kavčića (64) koji je u listopadu dobio otkaz zbog serije loših rezultata. Slovenska reprezentacija je pod Kavčićevim vodstvom odigrala sedam utakmica ostvarivši samo jednu pobjedu, jedan remi i pet poraza. Pobijedila je Crnu Goru u prijateljskom susretu, remizirala protiv Cipra u Ligi nacija, te upisala poraze od Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Cipra i Norveške.

Tijekom karijere Kek je vodio i Maribor, Al-Ittihad, a na klupi Rijeke je 2017. osvojio naslov prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.