Khelif, biološki muškarac, podigla tužbu za internetsko uznemiravanje: Na meti i poznata imena

khelif
Foto: Instagram

Imane Khelif, biološki muškarac, koja je osvojila olimpijsko zlato u boksu, ide korak dalje. Naime, spisateljica J.K. Rowling i Elon Musk imenovani su u kaznenoj prijavi, koja je u petak podnesena francuskim vlastima zbog navodnog “teškog internetskog uznemiravanja” ove boksačice. Informaciju je za Variety potvrdio Nabil Boudi, Khelifin odvjetnik sa sjedištem u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužba koja su podigli odnosi se na platformu X, što prema francuskom zakonu znači da ‘tužiteljstvo može istraživati ​​sve ljude”, uključujući i one koji su pisali poruke mržnje pod pseudonimima.

“Rowling i Musk imenovani su u tužbi. Ako slučaj dođe do suda, sudit će im se. Iako je tužba podignuta u Francuskoj, ona se odnosi i na osobe u inozemstvu. Ured za borbu protiv internetskog govora mržnje ima mogućnost podnijeti zahtjeve za uzajamnom pravnom pomoći u drugim zemljama”, rekao je odvjetnik- Prema njemu će i Donald Trump biti dio istrage.

Rowling, Musk i Trump protiv bioloških muškaraca u ženskom sportu

Rowling je objavila fotografiju Khelifine borbe s talijanskom boksačicom Angelom Carini, optužujući Alžirku da je muškarac koji “uživa u nevolji žene koju je upravo udario šakom u glavu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Musk je podijelio objavu plivačice Riley Gaines koja je napisala da “muškarcima nije mjesto u ženskom sportu”.

“Apsolutno”, napisao je Musk, dok je Trump objavio: “Držat ću muškarce izvan ženskog sporta!”.

Pritom je tužba usmjerena na autore objava na društvenim mrežama, a ne na same platforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na zakonodavcima je odgovornost da sankcioniraju platforme, a ne na nama. No srećom, pravosudne vlasti sad puno ozbiljnije shvaćaju slučajeve internetskog uznemiravanja, a u nekim slučajevima postoje i zatvorske kazne”, pojasnio je odvjetnik.

Trener Khelif, Pedro Diaz, rekao je da je zlostavljanje koje je Khelif pretrpjela tijekom Olimpijskih igara “utjecalo na nju i sve oko nje”.

” Molio sam Imane da ne gleda društvene mreže kako ne bi izgubila fokus na osvajanje zlatne medalje. Ona je tako pametna i ima nevjerojatnu motivaciju”, riječi su trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poruka iz boksačkog saveza: Nastup biološkog muškarca protiv žene narušava fair play

 

Testiranja pokazala da su dvije boksačice biološki muškarci

Podsjetimo, boksačice iz Alžira i Tajvana IBA je izbacila sa Svjetskog prvenstva 2023. te im zabranila da sudjeluju na Olimpijskim igrama. MOO je potom raskinuo suradnju sa Savezom i donio odluku da ipak mogu sudjelovati i to i dalje brani, poručujući kako je dokaz da su žene – to da tako piše u putovnicama.

MOO je odbacio rezultate testova koje je obavila IBA kao proizvoljne i nelegitimne, rekavši da nema razloga za njihovo provođenje.

> Pogledajte kako izgleda kad se ‘transrodna’ boksačica bori protiv biološke žene

“Ove sportašice se natječu u seniorskim natjecanjima šest godina bez problema. Ove su se žene kvalificirale za ovo natjecanje, ostaju kvalificirane za ovo natjecanje i natječu se u ovom natjecanju”, poručio je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska boksačka federacija (IBA) održala je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj su govorili od dvije boksačice, biološka muškarca, koje se natječu u ženskom dijelu turnira na Olimpijskim igrama u Parizu. Poručili su kako boksačice Imane Khelif i Lin Yu-ting nemaju ženske kromosome te da je Međunarodni olimpijski odbor napravio grešku kad im je dozvolio da se natječu u Parizu u ženskom turniru.

Izvršni direktor Saveza Chris Roberts napokon je na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdio sva nagađanja.

> IBA još jednom potvrdila: Khelif i Yu-ting imaju nivo testosterona kao muškarci

Rezultati uzoraka krvi koje smo uzeli od Khelif i Lin 17. svibnja 2022. u Istanbulu i potom 17. ožujka 2023. godine u Indiji su pokazali kromosome koji su nedozvoljeni u ženskom boksu. “Zbog povjerljivosti medicinskih podataka ne možemo vam pokazati rezultate testova, ali svi znate čitati između redova i zaključiti o čemu se radi”, rekao je Roberts.

Predsjednik IBA-e Umar Kremljev je dodao: “One su dobrovoljno pristale na davanje krvi, a testovi su pokazali da imaju nivo testosterona kao muškarci. Isto kao muškarci. MOO se boji istine. Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo boksačice. Boksačice koje su oštećene će dobiti novac za sve ovo što se događa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.