Kolika je važnost pravilne prehrane kod sportaša u karanteni?

Foto: Instagram

Zbog pandemije koronavirusa sportska natjecanja diljem svijeta su u prekidu. Vrijeme koja sportaši provode u samoizolaciji, karanteni, bitno je i moglo bi se odraziti na nastavak sezone, kad i ako ona bude nastavljena. Naime, sportaši bi trebali paziti na prehranu, tvrdi dugogodišnji liječnik hrvatske nogometne reprezentacije, Zoran Bahtijarević, u videu koji je objavljen na stranicama Hrvatskog nogometnog saveza. Naime, sportaši ipak nisu navikli na toliko dugi period mirovanja, bez utakmica i ozbiljnih treninga.

Bahtijarević upozorava na važnost kvalitetne prehrane.

“U ovo doba izazova i krize nikako ne smijemo zaboraviti na pravilnu prehranu”, rekao je čovjek koji je od 2002. godine uz A reprezentaciju Hrvatske, a kao liječnik radi u HNS-a gotovo trideset godina.

“Piramida prehrane ostala je ista. I dalje njezinu bazu čine ugljikohidrati, nakon toga proteini i na vrhu meso. No u ovoj situaciji ne smijemo zaboraviti da su tjelesni napori kojima je naš organizam izložen daleko manji nego što je to inače”, smatra Bahtijarević, koji je savjetovao sportašima da se redovito važu, a u slučaju povećanja tjelesne težine trebali bi izbaciti ili smanjiti jedan dio ugljikohidrata te povećati unos voća i povrća. Za međuobroke je pak preporučio unos tzv. zdravih grickalica, poput mrkve, celera ili nekog sličnog povrća kako bi se izbjeglo uzimanje nezdravih grickalica.

“Kod kuće smo, nema treninga ili je on sveden na osnovni i minimalni. Zbog smanjenih treninga treba smanjiti kolčinu hrane. Najbolje ćemo to napraviti ako smanjimo količinu ugljikohidrata, i to za 30 posto, a treba povećati unos povrća i voća.”

Važnost hidratacije organizma…

“I dalje su potrebe našeg organizma za vodom velike. U ovakvim situacijama čovjek zaboravi uzimati vodu, a trebalo bi uzimati najmanje dvije litre vode dnevno u pravilnim razmacima”, poručio je čovjek koji je skoro trideset godina u HNS.u.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr