Koliko je Italija zaradila osvajanjem naslova prvaka Europe?

epa09338911 Players of Italy celebrate after winning the UEFA EURO 2020 final between Italy and England in London, Britain, 11 July 2021. EPA/Michael Regan / POOL (RESTRICTIONS: For editorial news reporting purposes only. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)

Europsko nogometno prvenstvo nakon mjesec dana uzbuđenja završilo se zasluženim trijumfom Italije. Talijani su u finalu svladali Englesku na Wembleyju poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca. Naravno, uz sportski motiv, koji je uvijek najveći, ili bi barem trebao biti, veliki motiv je i financijski kolač koji se dijelio reprezentacijama koje su sudjelovale na Euru, a među kojima je i hrvatska reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući naslovu prvaka Europe Italiji je pripalo 34 milijuna eura iz ukupnog nagradnog fonda koji je iznosio 371 milijun eura te je ujedno i najveći u povijesti. U odnosu na prošlo Europsko prvenstvo ovo je igrano u više europskih gradova te je imalo veći nagradni fond za 67 milijuna eura.

Engleskoj je, kao finalistu Eura, pripalo 30,25 milijuna eura. Dakako, kako je koja reprezentacija bila lošije rangirana na kraju Eura tako je i dobila manji iznos. UEFA je potvrdila da je za samo sudjelovanje svaka momčad dobila po 9,25 milijuna eura. Pobjeda u grupnoj fazi donosila je dodatnih 1,5 milijuna eura, a remi 0,75 milijuna eura.

Sve reprezentacije, a među kojima je i Hrvatska, su za plasman u osminu finala dobile po dva milijuna, za četvrtfinale po 3,25 milijuna eura. Polufinalistima je pripalo dodatnih pet milijuna eura. Pobjedniku Europskog prvenstva, dakle, Italiji, plaćeno je dodatnih 10 milijuna eura, Englezima sedam milijuna u eura, kada se sve sabere dođe se do talijanskih 34 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, taj novac će ići na račun Nogometnog saveza Italije, a onda će oni raspodijeliti dalje…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.