Košarkaši love Olimpijske igre: Hrvatska se (ne)boji Grčke?

Foto: Hks

Hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila je Tunis  72-52 (12-12, 17-12, 22-12, 21-16) na kvalifikacijskom turniru za OI u Torinu. Ovom pobjedom, a nakon poraza od domaće reprezentacije Italije, Hrvatska je izborila polufinale turnira koje će se igrati u petak od 16:30 sati, i to protiv jake Grčke. Nije moglo gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, samo će pobjednik turnira u Torinu ići na Olimpijske igre koje za manje od mjesec dana počinju u Rio de Janeiru.  Hrvatska košarka već duže vrijeme stagnira, uz tek povremene bljeskove.  Turnir u Torinu, iako od velikog značenja za našu košarku, nije pretjerano izazvao zanimanje Hrvatske televizije te građani mogu prijenose iz Torina gledati tek posredstvom kanala koji se dodatno naplaćuje, da ih sada ne reklamiramo. Još jednom je HRT zakazao.

Izbornik Aleksandar Petrović nakon uvjerljive, ali i očekivane, pobjede protiv Tunisa, izjavio je kako je ponosan na igrače, s druge strane Rok Stipčević “respektira Grke, ali ih se ne boji”, optimizam i vjera u vlastite snage za svaku su pohvalu, no, Grčka je jaka reprezentacija sposobna ući u borbu za medalje na velikim natjecanjima, dok je Hrvatska u Torino doputovala bez Ante Tomića, koji je bez ikakvog razloga otkazao reprezentaciji, ali i bez Marka Popovića.  Pravi Tomić itekako bi dobro došao Aleksandru Petroviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I prije utakmice smo rekli da to neće biti laka utakmica. U trećoj smo četvrtini uspjeli prelomiti utakmicu i sada slijedi polufinale protiv Grčke”, komentirao je izbornik Petrović pobjedu protiv Tunisa, koja nam je donijela polufinale.  Petrović tvrdi da je nakon Italije te nakon poraza bilo pitanje koliko će zbog toga igrači patiti. “Za nas je utakmica protiv Tunisa bila biti ili ne biti, ponosan sam na svoju momčad zbog dobro odigrane utakmice. Primili smo 52 koša, što je samo dokaz da smo odigrali jako dobro”, smatra izbornik.

Petrović je svjestan da je Grčka jaka reprezentacija, koja je prije svega fizički moćna, zbog čega nam i ne odgovara na način na koji nam možda odgovaraju neke druge reprezentacije, no, ako se želi doći do Rija treba pobjeđivati sve, Grčku, pa Italiju. “Grci imaju puno fizičke snage. Bit će to tvrda utakmica s malo koševa, 50, 60 koševa maksimalno. Mi smo spremni za takvu vrstu igre”, zaključio je Petrović.

U kratkom komentaru Rok Stipčević je dao naslutiti što misle igrači o velikom dvoboju s Grčkom, naime, Stipčević osjeća respekt, ali ne i strah. “Grci su sjajni igrači, jako kvalitetni, poštujem ih, ali ih se ne bojim”, kazao je Stipčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najbitnije je da smo na kraju došli do zaslužene pobjede. Veći je problem kod nas to što se uz Bogdanovića nijedan igrač nije do kraja razigrao. Ako želimo otići na Olimpijske igre, sigurno ćemo trebati još minimalno dva, tri igrača. Nadam se da ćemo se sutra odmoriti i da ćemo mi koji smo važniji igrači pronaći neku razumnu formu i biti uz Bojana koji zaista igra odlično. Nadam se da ćemo se pronaći što se tiče toga šuterskog dijela, sve su to nijanse i nadam se da ćemo sljedeću utakmicu to moći posložiti”, ističe Dario Šarić.

“Grčka je u malo drukčijem izdanju s NBA zvijezdom Giannisom. Riječ je o vrhunskom igraču. Pokazao je danas protiv Meksika i u pripremnim utakmicama. Sigurno će ga biti teško zaustaviti, ali mislim da imamo lijeka, odnosno da imamo igrače na toj poziciji. Mogu ga ja čuvati kao četvorka, a Bojan pogotovo. Bourousis je odigrao sjajnu sezonu, praktički je sam doveo Laboral Kutxu na Final Four Eurolige. Treba se ‘pofajtati’ s njima i vratiti im za ono u Zagrebu kad su nas pobijedili u zadnjim sekundama”, dodao je.

Nažalost, činjenica je da Hrvatska protiv Grčke ne izlazi na parket kao favorit, uoči turnira svi su Italiju proglasili glavnim favoritom, nakon toga dolazi Grčka, a tek onda Hrvatska, no, iz ove se kože ne može, ako se protiv Grka ukaže i najmanja prilika mora se iskoristiti. Hrvatska košarka gladna je velikih rezultata. Naime, posljednju medalju naša reprezentativna košarka osvojila je davne 1995. godine, radilo se o bronci. Bilo je to dvije godine nakon odlaska najvećeg, Dražena Petrovića. S njegovim odlaskom kola su nezaustavljivo krenula nizbrdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.