Kraj hrvatskih snova o dva kluba u Ligi prvaka? Konačan udarac zadala Uefa!

Foto: Twitter

Gazde iz Uefe su objavile  novi format natjecanja u eurokupovima od sezone 2018. Objava je, nažalost, vrlo razočaravajuća po hrvatske klubovi, koji će se, unatoč solidnom koeficijentu na vječnoj Uefinoj ljestvici, morati i dalje zadovoljiti igranjem beskrajnih pretkola i ponekim plasmanom u Europsku ligu, novi Uefin format će čak i Dinamu, danas već standardnom stanaru Lige prvaka, otežati put do financijskog blagostanja koji se može pronaći pod Uefinim plaštom, samim plasmanom u najjaču klupsku nogometnu ligu na svijetu, najjaču, ali i financijski najunosniju, što je danas, kada je nogomet postao surovi biznis, najvažnije. Milijarde se vrte u nogometnom biznisu, transferi igrača dosegli su patološke sume, odavno se prošla magična granica od 100 milijuna eura po igraču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Kako smo već pisali prije dva-tri tjedna  prve četiri zemlje po Uefinoj ljestvici imati će izravno četiri kluba u skupini Lige prvaka, peta i šesta po dva, a do desetog mjesta po jedan klub izravno. Danas zapravo prvih petnaest zemalja na Uefinoj ljestvici, dakle, trenutno i Hrvatska, imaju mogućnost plasmana u Ligu prvaka dva i više klubova. Hrvatska je trenutno na Uefinoj ljestvici 13.

Kako smo spomenuli novi format natjecanja, konstruiran kako bi se namirili apetiti vječno gladnih bogatih morskih pasa,  će se primjenjivati od sezone 2018./19. Prema tom formatu ostaju 32 kluba u skupini Lige prvaka i 48 u Europskoj ligi, mijenja se ono ključno, dakle, sustav ulaska u probrano društvo i kvalifikacija. Tako pobjednik Europske lige ide izravno u skupinu Lige prvaka, dosad se uključivao u 4. pretkolu, no, ova promjena ne odnosi se na hrvatske klubove, naime, mogućnost da hrvatski klub osvoji Europsku ligu manja je od mogućnosti da se Zoran Milanović na koncu ipak obrati i poslije presude Udbi u Njemačkoj povuče s mjesta s kojeg se ponovno kandidira za hrvatskog premijera.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Nadalje, četiri najbolje rangirane zemlje imat će četiri predstavnika izravno u skupini. Prema sadašnjoj ljestvici to su Španjolska, Engleska, Njemačka i Italija, više se neće odlučivati na temelju koeficijenta države nego prvenstveno kroz klupski koeficijent, a tu Hrvatska ne stoji najbolje. Isto tako uzeti će se u obzir povijest tog kluba u natjecanju, što će donositi bodove, dok Dinamo i ima neku povijest, bodovno siromašnu u Ligi prvaka, kakva je povijest Hajduka, Rijeke, Lokomotive…? Dakle, neće se kao sada uzimati presjek samo posljednjih pet sezona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uefa će značajno  povećati financijski kolač u oba natjecanja, ali će se više nagrađivati sportski uspjeh, a smanjit će se marketinški pool, sa 40 posto na 15 posto udjela u premijama.Ukratko, ovaj je potez Uefa povukla kako bi smirila apetite bogatih morskih pasa koji su prijetili osnivanjem nekog svog paralelnog natjecanja, Superlige. Uefa želi spriječiti raskol, kao što se dogodio u košarci između Fibe te Uleba.

Još uvijek Uefa nije donijela detalje o sustavu pretkola, no, to će se donijeti do kraja tekuće godine, spomenimo kako će ždrijeb u pretkolima i dalje  biti podijeljen na put za prvake i za neprvake, zbog čega hrvatski prvak ne može naletjeti na nekog velikog iz Francuske, Ukrajine, Rusije, Nizozemske, ali opet ima teži put do Lige prvaka nego dosad, srećom, Dinamo je i ove godine uspio izboriti Ligu prvaka, što će mu, kako da se slikovitije izrazimo, predstavljati olakotnu okolnost.

Foto: fah
Foto: fah

Ključno je da će broj prvaka iz manjih zemalja, među koje spada i Hrvatska, koji mogu izboriti mjesto u Ligi prvaka biti smanjen s pet na četiri dok će potencijalna druga momčad iz nižih liga imati vrlo težak put u kvalifikacijama, jer umjesto dosadašnjih pet, samo će dva kluba koji nisu bili prvaci svoje zemlje moći doći do skupine najjače klupske nogometne lige na svijetu. Ovo je izmišljeno isključivo kako bi se pogodovalo klubovima takozvane “petice.” Zasad je nepoznato, a bit će poznato krajem godine, hoće li i dalje poraženi klub u posljednjoj fazi kvalifikacija za LP imati automatsko mjesto u Europskoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u ovom trenutku zemlje do 15. mjesta imaju više od jednog kluba u pretkolima. Hrvatska je 13., međutim, ima tek jedan klub koji igra u europskim kupovima ove sezone, glavni konkurenti imaju dva ili više. Čak i kad bi sve ostalo po starom ipak nije dobro, da je barem Hajduk prošao, a bio je tako blizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.