Kreator hrvatskog nogometnog preporoda: ‘Uživam s hrvatskim narodom, idem u ponedjeljak u Vukovar, da nije bilo tih ljudi, ne bi ni nas bilo’

Foto: fah

Kako smo već pisali hrvatska nogometna reprezentacija na Rujevici je sa 3:1 pobijedila Slovačku, osigurala prvo mjesto u skupini i plasman na Europsko prvenstvo. Vatreni su tako stigli do 11. od 13 mogućih velikih nogometnih natjecanja, nakon Miroslava Ćire Blaževića Zlatko Dalić postao je drugi izbornik kome je pošlo za rukom izboriti plasman na drugo veliko natjecanje zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno nakon utakmice Zlatko Dalić posvetio je ovu veliku pobjedu Vukovaru i Škabrnji, koji su teško stradali u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku prije 28 godina.

Zlatko Dalić je kasnije, u opširnijem obraćanju novinarima, ponovno pokazao koliko je presretan novom velikom pobjedom Vatrenih i činjenicom da su Vatreni ponovno učinili Hrvate sretnima i ponosnima. Svi još pamtimo, i nikad nećemo zaboraviti, ljeto 2018. i povratak sa Svjetskog prvenstva u Rusiji na kojem su Vatreni osvojili povijesno srebro.

“Čestitke igračima na prvom mjestu. Idemo na Euro. Hvala svima koji su mi pomagali, hvala i vama medijima, ovo je uspjeh svih nas. Hvala puno i navijačima, kao i cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrali smo dobro i prvo poluvrijeme, dali su gol i branili su se jako dobro. Imali smo dosta problema u prvom dijelu, ali imali smo nekoliko šansi. Nakon gola smo se opustili. To je sve sastavni dio nogometa, da smo nakon zamjene dali gol”, rekao je Zlatko Dalić, koji, naravno, nije želio nikoga posebno imenovati, iako je bio jako zadovoljan igrom mladih igrača koji se sve više ”guraju” u prvih 11.

”Ne znam tko je bio najbolji, stoperi su igrali najbolje. Mene i sve nas je bilo strah kako će oni odigrati, ali bili su super. U utakmici je bilo panike i straha, ali kad smo dali gol, onda se sve otvorilo”, poručio je izbornik, kad je već spomenuo stopere onda je vjerojatno mislio na sjajnog debitanta, mladog Dinamovca Dinu Perića, ali i stopera Marseillea te povratnika Duju Ćaletu-Cara.  Njih dvojica po prvi puta večeras su na kišom okupanoj Rujevici igrali zajedno.

Dalić je također bio za to da se utakmica odluke igra na Rujevici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik je govorio i o priči koja se otvorila glede domaćinstva odlučujuće utakmice, dojam je kako je Dalić bio za Rujevicu, s obzirom na njegovu razumljivu želju da Vatreni igraju diljem domovine.

”Stvorila se nepotrebna priča oko Rujevice. Ma tko može biti protiv Rijeke i Rujevice. Ako gledamo uvjete, najbolji su u Rijeci, bili smo i prije ovdje. Kad se igra odlučujuća utakmica, onda se igra među 35 tisuća ljudi. Ja sam bio jedan od onih koji odlučuju gdje se igra. Moja je greška, ali htio sam da se igra u cijeloj Hrvatskoj.

Ako pogledamo ove kvalifikacije, uz one 2008., Hrvatska je najbolje odradila. Dobili smo mlade igrače koji će nam biti velika pomoć na Euru, napravili smo bezbolnu promjenu generacije. Kod mene će igrači iz Rusije uvijek imati prednost, ovi novi će se morati izboriti za mjesto. Ne mogu gledati istim očima one iz Rusije i ove nove igrače. Ovi stariji će uvijek imati prednost”, smatra Zlatko Dalić, koji je ipak zaboravio kvalifikacije za Euro 1996., kada su Vatreni bili u jakoj skupini, u kojoj su se nalazili i tada svjetski doprvaci, Talijani.  Hrvatska je u tim kvalifikacijama bila ispred Italije u skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazi ili ostaje?

”Ja sam tu temu završio oko odlaska. Mogu doći s ne znam kakvim milijunima, mene to ne zanima. Bio mi je cilj da Hrvatska igra u Splitu i da se plasiramo na Euro, ja sam to ostvario. Ostajem izbornik. Uživam u Hrvatskoj i s hrvatskim narodom, idem u ponedjeljak u Vukovar, da nije bilo tih ljudi, ne bi ni nas bilo”, zaključio je Zlatko Dalić, nakon čega je dobio pljesak novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.