Legendarni bivši vratar Vatrenih Stipe Pletikosa uoči Islanda: ‘Nama ovaj lipanjski termin nikad nije bio posebno drag’

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog vikenda na Islandu igra jednu od najvažnijih utakmica dosadašnjih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Naime, u slučaju pobjede Vatreni će doći na korak do plasmana, čak ni remi ne bio shvaćen kao katastrofa, naprotiv, međutim poraz bi sve promijenio, iako je Hrvatska u ovom trenutku u jako dobrom položaju, kao vodeća u svojoj grupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči utakmice na Islandu za Tportal dao je intervju legendarni bivši vratar Vatrenih Stipe Pletikosa, koji je igrao na nekoliko svjetskih prvenstava, uključujući i posljednje Svjetsko prvenstvo u Brazilu na kojem se Stipe nakon 114 nastupa oprostio od vatrenog dresa.

“Sjećam se našeg gostovanja 2005. godine, kada nas je vodio Cico Kranjčar. Istina, tada se utakmica igrala u rujnu, ali kod nas je bilo jako vruće, a tamo smo stigli na nekih 7°C. Dakle bio je to šok za sve nas. Koliko čitam, ovog puta neće biti tako velika temperaturna razlika, ali opet, kada dođeš s 28 ili 29°C na 12°C, opet ti treba vremena za privikavanje”, rekao je Stipe Pletikosa uoči utakmice na Islandu.

Hrvatska je, podsjetimo, bila bolja od Islanda u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2013. kada su Vatreni pod vodstvom Nike Kovača odigrali na Islandu 0:0, da bi u Maksimiru s igračem manje (isključen Mandžukić, inače strijelac na spomenutoj utakmici) slavili 2:0.  Dakle, Hrvatska se već okušala protiv Islanda i bila bolja bolja u direktnom srazu za odlazak na SP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se utakmici ovog vikenda. Pletikosa tvrdi da temperaturna razlika neće biti jedini problem Vatrenih.

“Nama ovaj lipanjski termin nikad nije bio drag. S time da sada, za razliku od vremena kada sam ja još igrao u reprezentaciji, puno veći broj naših igrača igra u najvećim klubovima Europe. A to znači ne 50, nego i do 70 utakmica godišnje. Samim time, igrači su umorniji, iscrpljeniji, zasićeniji. Po mom mišljenju, to je najveći problem izborniku Čačiću”, tvrdi Pletikosa.

Stipe dobro poznaje nogometaše Islanda, koji su odlično odigrali Europsko prvenstvo u Francuskoj te bili najugodnije iznenađenje turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svaka čast njima, igrali su odlično na Euru u Francuskoj, ali definitivno sam uvjeren da su naši igrači kvalitetniji i da sve ovisi o njima. I zato, ako dečki uspiju eliminirati taj umor, siguran sam da nas ništa neće poremetiti”, rekao je bivši čuvar mreže hrvatske nogometne reprezentacije.

Pletikosa je komentirao činjenicu da je utakmica protiv Islanda zadnja utakmica Vatrenima uoči odlaska na odmor, neki igrači hrvatske reprezentacije, poput Luke Modrića i Marija Mandžukića, su zapravo potrošeni, umorni od duge sezone.  Pletikosa vrlo dobro zna u čemu se radi, i sam je bio u sličnoj prilici. Zadnja utakmica sezone uoči odmora uvijek je specifična.

Kao što sam već rekao, to je problem. Međutim isto tako znam da se svi ovi naši igrači, koji igraju u najvećim klubovima, znaju nositi s takvim psihološkim opterećenjem. Nije lako kada su vam misli možda već na moru, na godišnjem odmoru, ali oni znaju da o tome mogu razmišljati tek nakon te utakmice. Problem je jedino kod igrača koji ne igraju u klubovima na takvom nivou”, kazao je Pletikosa, koji je komentirao i činjenicu da bi mogao izostati i Danijel Subašić, njegov nasljednik na golu Vatrenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izbornik Čačić ima veliki ‘roster’ igrača i tko god da uđe u momčad kao zamjena, odradit će to na najbolji način. Isto se odnosi i na Kalinića. Jer on je u utakmicama u kojima je mijenjao Subu bio odličan. A jednako je i njemu važno da i suigrači i izbornik imaju povjerenja u njega. I zato njegov dolazak na gol neće biti nikakvih problema”, zaključio je Stipe Pletikosa za Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.