Je li ovo realan odnos snaga Hrvatske i Portugala?

Prema podacima njemačkog portala transfermarkt igrači prijavljeni za Europsko prvenstvo u Francuskoj vrijede čak pet milijardi eura. Naravno, nakon što je završena grupna faza neke stvari su se promijenile, posebno na strani Hrvatske te uoči Eura posljednje Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Perišić može biti zadovoljan, Hrvatska igra sjajno, on također, cijena mu je danas barem deset milijuna eura veća nego prije Europskog prvenstva. Isto tako moramo spomenuti Mađare, naime, oni su procijenjeni na jedva 27 milijuna eura, no, to im nije smetalo da zamalo svladaju i s Eura izbace Ronaldov Portugal. Kad smo kod Cristiana Ronalda recimo kako je on procijenjen na 110 milijuna eura te da je, naravno, uvjerljivo najskuplji nogometaš Eura 2016. Hrvatsku reprezentaciju predvodi Luka Modrić koji prema podacima transfermarkta vrijedi 50 milijuna eura. Barcelonin Ivan Rakitić je procijenjen na pet milijuna eura manje, igrač Reala Mateo Kovačić na 20 milijuna eura.

Najskuplju momčad imaju aktualni svjetski prvaci Nijemci koji su procijenjeni na 562 milijuna eura, a iza njih slijede Španjolci (557,5) i Francuzi (487). Hrvatska je na sedmom mjestu s procijenjenom vrijednošću od 272,2 milijuna eura. Treba li ponoviti, ima li tko u Hrvatskoj a da to ne zna, kako su skupi Španjolci prošli protiv rezervne momčadi Hrvatske? Portugal je na listi najskupljih reprezentacija odmah ispred Hrvatske i to ponajprije zahvaljujući milijunašu Ronaldu.

Uostalom pogledajte:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka – 562 milijuna eura
Španjolska – 557,5 milijuna eura
Francuska – 487
Engleska – 477
Belgija – 460,9
Portugal 321,7
HRVATSKA – 272,2

Nema Italije, Hrvatska po prvi puta ima skuplju momčad od Italije. Azzurri su na osmom mjestu, sa ekipom vrijednom ravno 272 milijuna eura.

Ni ljestvica FIFA-e, objavljena uoči Europskog prvenstva, ne ide na ruke Hrvatskoj, Portugal je uvjerljivo iznad na ljestvici, koja, naravno, nije reprezentativna jer između ostaloga ona ovisi i o rejtingu suparnika s kojim igrate u prijateljskim utakmicama.  Vatreni su uoči Eura igrali sa Moldavijom i San Marinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA-ina ljestvica:

1. (1) Argentina 1503 (1532)
2. (2) Belgija 1384 (1364)
3. (4) Kolumbija 1328 (1337)
4. (5) Njemačka 1310 (1309)
5. (3) Čile 1293 (1353)
6. (6) Španjolska 1267 (1277)
7. (7) Brazil 1257 (1261)
8. (8) Portugal 1181 (1184)
9. (9) Urugvaj 1150 (1158)
10. (11) Austrija 1077 (1067)
18. (13) Turska 919 (983)
27. (23) HRVATSKA 842 (856)
30. (29) Češka 815 (810)

Unatoč nekim čimbenicima koji nam ne idu na ruku, a s obzirom na prikazanu igru na ovom Europskom prvenstvu, zašto ne postaviti pitanje. Naime, ako se Hrvatska pomalo boji Cristiana Ronalda, boji li se puno više Portugal Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal je nakon 3:3 protiv Mađarske prošao u osminu, u Lensu ga čeka Hrvatska, reprezentacija koja nedvojbeno igra najatraktivniji nogomet na Europskom prvenstvu. Izjave portugalskih igrača dva dana prije utakmica s Hrvatskom ne pokazuju da su presretni činjenicom da već u osmini finala moraju na Vatrene.

Otkrio je to portugalski izbornik Fernando Santos nakon remija s Mađarima

“Mi smo željeli smo izbjeći Hrvatsku. Bili su prvi u skupini ispred Španjolske i to dovoljno govori koliko su jaki. Ima nekoliko momčadi koji su favoriti i nekoliko njih koji mogu biti dovoljno ambiciozni da idu daleko, a Hrvatska je jedna od njih. Hrvatska ima igrače visoke kvalitete i nadam se da ćemo odigrati jaku utakmicu. Nadam se da Portugal neće stati ovdje”, rekao je portugalski izbornik koji je pun hvale za Cristiana Ronalda. Zvijezde koja je protiv Mađarske napokon proigrala, i to baš u zao čas s obzirom na susret Hrvatska – Portugal ove subote u Lensu.

“Ronaldo mora zabiti jer je pobjednik. On je napadač i on se hrani golovima. Ova nam je utakmica podignula samopouzdanje, a podignula je i njegovo samopouzdanje pred utakmicu s Hrvatskom”, kazao je Santos te je posebno apostrofirao slabu igru portugalske obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od portugalskih veterana, Nani,  također hvali Hrvatsku, ali ne krije ambicije svoje reprezentacije.

“Hrvatska je jaka momčad. Igra stvarno lijep nogomet, ali zato smo ovdje. Želimo do finala, a da bi došli tamo moramo pobjeđivati sve momčadi”, tvrdi Nani i dodaje, samouvjereno, da će Hrvatska će biti prva momčad koju će Portugal pobijediti na putu do finala. Je li Nani pomalo presamouvjeren? Kao da bodri sam sebe, svjestan da Portugal zapravo nije puno toga pokazao dosad na Europskom prvenstvu.

Mnogi upozoravaju na Ronalda, Pepea, Nanija…, mi ćemo spomenuti prije Lensa tek još jedno ime koje vrijedi zapamtiti 32-godišnji Ricardo Quaresma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.