Lijepa priča u doba korone: U Osijeku se gradi najmoderniji stadion u Hrvatskoj bez lipe pomoći države

Foto: Instagram/NK Osijek

Zbog pandemije koronavirusa sport je privremeno zamro, stadioni su zatvoreni, malo se toga zapravo gradi, ne igra se nigdje, osim u Bjelorusiji, u kojoj nema previše korona histerije. Neki su europski klubovi, poput slovačke Žiline, zbog korona krize, bili prisiljeni staviti ključ u bravu. Većina ipak vjeruje kako će se prije ili poslije sve vratiti u normalu, pa tako i nogomet.  Do tada život se mora nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, u Osijeku se gradi, nema stajanja, niknut će najmoderniji stadion u Republici Hrvatskoj.  Osijek je još 13. ožujka prešao na krizni menadžment te su postigli dogovor s igračima o smanjenju primanja u vrijeme globalne korona krize, no, nastavili su radove na infrastrukturi, radove vrijedne 40 milijuna eura.  Zatvorili su proračun bez lipa pomoći države. Dakle, može se, a može se poput Cibone i njihovog čelništva životariti u besmislenoj ABA ligi i tražiti pomoć države.

Dakle, pandemija koronavirusa ipak nije zaustavila gradnju Pampasa, sve ide prema planu.

”Na obali Drave počela se nazirati okosnica najmodernijeg nogometnog zdanja u Hrvatskoj. Podignuti su nosači na istočnoj tribini čime se klub pohvalio fotografijama na društvenim mrežama. Na njih će, kada za to dođe vrijeme, biti postavljeni prvi redovi tribina. Navijači su, naravno, “udarili” na šalu komentirajući kako će, kada mjere izolacije napokon prestanu, prvu iduću utakmicu Osijeka gledati na Pampasu a ne u Gradskom vrtu. Osječka nogometna arena s 12.900 potpuno natkrivenih mjesta koji će se u perspektivi moći proširiti na 15.000 po mnogo čemu bit će posebna u Hrvatskoj. Ulazit će se na razinu terena, a navijači će nogometašima puhati za vrat jer prvi redovi tribina bit će udaljeni samo 5-6 metara od igrališta. Pritom, prva dva reda tribina bit će luksuzna mjesta s posebnom cijenom ulaznica, dok će se iznad zadnjeg reda tribina nalaziti tzv. sky promenada na kojoj će gledatelji imati gastroponudu, a istovremeno će moći neometano pratiti utakmicu. Stadion na Pampasu isticat će se i po luksuznim sadržajima koji su jedinstveni za prilike u Prvoj HNL poput tzv. sky boxova, champagne loungea, pogotovo saune i jacuzzija koji će prvenstveno biti u službi kluba, odnosno igrača, a iz kojih će za vrijeme utakmica gledatelji također moći pratiti zbivanja”, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ne želim nešto ureći jer zasad sve ide po planu. Ništa se nije promijenilo, NK Osijek je uz Borussiju iz Mönchengladbacha prvi klub u Europi koji je uveo krizni menadžment u poslovanju, plebiscitarno smo srezali troškove uz potporu igrača i klupskih djelatnika. Pampas ide po planu zacrtanom prije krize, s time da smo podložni utjecaju COVID-19 na samom gradilištu, što znači da će gradnja prestati pojavi li se virus u krugu gradilišta. Zasad tome odolijevamo”, rekao je predsjednik i jedan od suvlasnika Osijeka Ivan Meštrović.

Iako, zbog ove pandemije i mjera koje su zbog svega toga poduzete, na gradilištu nije kao u mravinjaku sve ide, zasad, prema svome planu. Isto tako recimo kako elementi za stadion grade na drugim mjestima.

”Stadion se ne gradi samo na Pampasu, već na tri lokacije, krovna konstrukcija gradi se na jednoj, tribine na drugoj lokaciji. Kad bismo sve te elemente gradili i sve te ljude koji rade na stadionu okupili na jednome mjestu, bilo bi to još impresivnije. Ono što mi vidimo je goli Pampas, a kada dođe vrijeme, a vjerujte mi da će doći brzo, kada se svi ti montažni elementi počnu ugrađivati, brzina radova bit će još vidljivija”, objasnio je čelnik bijelo – plavih s Drave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredne okolnosti utjecale su na način života svih klubova, diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, pa tako i Osijeka, međutim…

”Jako sam zadovoljan kako funkcionira krizni menadžment, ali i nesretan što smo mu morali pribjeći. Kada uporno tvrdim da je Osijek broj jedan u Hrvatskoj, onda i stojim iza toga. Klub je poput homogenog tkiva i postoji razlog zašto inzistiram da u Osijeku većinom rade domaći treneri, zašto je Pampas projektirala osječka tvrtka i zašto ga gradi osječka tvrtka. Zbog takvih stvari vidi se što znači homogenost u kriznim situacijama i što znači nehomogenost koja se reflektira kod drugih. Rezultat toga je da Osijek uspijeva sam graditi stadion, a država ga nije sagradila ni nakon 30 godina. Klub ima financijsku stabilnost i u krizi, uz jednak kurs i uprave i igrača”, dodao je Meštrović.

Stabilnost koju je Osijek sam sebi stvorio omogućila mu je da plovi koliko – toliko mirnim vodama u ovo nemirno vrijeme puno neizvjesnosti, a koja je zapravo najgora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kriza utječe na sve, no na nas zasad ne, a nadam se da i neće, premda nitko ne zna što donosi sutra. Ako ovakva situacija potraje šest mjeseci, tko može jamčiti da će u Hrvatskoj ostati 10 klubova koji će moći igrati u Prvoj ligi. Uvođenjem kriznog menadžmenta udarili smo temelje da imamo mir u upravljanju najmanje pola godine”, kazao je Meštrović, koji ipak ima određene sumnje kada je nastavak HNL-a u pitanju:  ”Pesimističniji sam od većine, mjere će polako popuštati, ali igračima će trebati vrijeme da prođu pripreme jer će zbog stanke “zahrđati”. Ne vjerujem da ćemo uskoro gledati nogomet, a pitanje je hoće li i tada stadioni biti otvoreni za publiku. Kako su postupno mjere uvođene, tako će postupno i olabaviti. Kako su isprva utakmice igrane pred praznim tribinama, tako će se, kada jednog dana nogomet opet počne, igrati bez gledatelja.”

 

View this post on Instagram

 

“Ja imam bijeli Cadillac i jedan velik silan grad, u njemu vrata zapada!” 🎶 #nkosijek

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A post shared by NK Osijek (@nkosijek) on

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.