List koji dolazi iz zemlje u kojoj je izmišljen fašizam: ”Kome vi da smo rasisti, mi smo antirasisti, puni ste otrova”

Foto: Snimka zaslona/Corriere dello Sport

Kako smo već pisali talijanski Corriere dello Sport šokirao je talijansku, ali i svjetsku javnost naslovnicom na kojoj između napadača Intera, belgijskog nogometaša Romela Lukakua i stopera Rome Smallinga stoji naslov ‘Black Friday’ (Crni petak). Naime, mnoge je ovakva naslovnica asocirala na rasizam, zbog čega su uslijedile i brojne reakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga Corriere dello Sport odlučio je reagirati.

Na naslovnici, baš na današnji petak, dan u kojem od 20:45 na San Siru igraju Inter i Roma, a koji su upotrijebili da bi sintagmom Black Friday, kako tvrde, istaknuli divotu različitosti, iz Corriere dello sporta na svojoj prvoj stranici ističu:

”Koga vi nazivate rasistima? Linčujete list koji već cijelo jedno stoljeće brani slobodu i jednakost!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni urednik rimskog sportskog dnevnika, Ivan Zazzaroni, u današnjoj kolumni piše:

” ‘Crni petak’, za one koji to žele i koji su sposobni razumjeti, nije bio ništa drugo nego oda različitosti, ponos zbog različitosti koje imamo u našem društvu i sportu te bogatstvu koje nam te predivne različitosti donose. Bila je to jedna nevina naslovnica jednog lista koji već cijelo jedno stoljeće strastveno brani najbolje vrijednosti sporta i nogometa. A u otrov su ga pretvorili oni koji su puni otrova!”

‘Naš Corriere je neprijatelj rasista. U tekstu koji prati naslovnicu jasni su naši napadi na rasiste i rasizam, nitko nije objavio više tekstova protiv rasizma od nas, a svejedno je baš na Corriere pokrenut linč bez presedana. Jedna od momčadi uskratila nam je akreditacije do kraja sezone, ali uz glasno istaknutu napomenu kako smo poznati antirasistički list. Nastavljamo svojim putem i vjerujemo da će pravda na kraju pobijediti jer, oprez… I u životu postoji VAR” zaključio je Ivan Zazzaroni, a na preko dvije stranice Corrierea razvučen je naslov: ‘Mi, neprijatelji rasizma’, prenosi portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad već spominju ”stoljeće borbe za jednakost” i ”antirasizam” bilo bi zanimljivo vidjeti kako su se ti stoljetni borci ponašali za vrijeme 20-godišnje terorističke vladavine poznatog ”antifašiste” Benita Mussolinija, koji je i danas u Italiji vrlo popularan i čiji sljedbenici svojataju čak i dijelove hrvatskog teritorija.

Uvodnik Corriere dello Sporta koji je popratio ‘Black Friday’ naslovnicu:

Lukaku i Smalling, bivši suigrači iz Uniteda, danas su idoli Intera i Rome. Njihov novi izazov je ono što u petak donosi Serie A: ‘Crni petak’. Njih dvojica poštuju sami sebe i naučili su zauzeti stav protiv rasizma. Javno. A u momčadima su koje u odnosu na isto doba prošle sezone imaju osam bodova više. Svi se mi moramo glasno suprotstaviti u lice idiotima koji će u petak ‘hukati’ s tribinama. Imat ćemo veliki ‘Crni petak’, ali to nije rasprodaja na kraju, nego djelić prvenstva kojeg gledamo ove sezone. Uživajmo u derbiju Intera i Rome i kroz prizmu tih osobnih izazova s kojima se bore dva obojena kolosa koji su ljetos došli u Italiju, dvojica velikih šampiona ne samo sa nogometnog nego i uzorno moralnog gledišta: Romelu Lukaku iz Intera i Chris Smalling iz Rome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.